PROFESORI MIGRATORI Posturile titularizabile din judetul Vaslui care au fost anuntate în primele sedinte publice de repartizare, în acest an, nu au avut destui candidati. Doar la limba si literatura românã a fost bãtaie pe locuri, aici fiind 34 de candidati si doar nouã catedre libere, în rest, cum e cazul la educatori, învãtãtori, limba englezã sau francezã, majoritatea posturilor au rãmas neocupate. 14 dintre posturile atribuite astãzi la specializãrile limba si literatura românã, limba englezã si limba francezã au fost ocupate de profesori proveniti din alte judete, marea parte olteni, dar si din Arges, Brasov, Rãdãuti de Suceava ori Buzãu. Ba într-un caz, ambii, sot si sotie, au ales sã schimbe Filiasiul cu Codãestiul, sotul câstigându-si deja postul în aceastã localitate!
Astãzi au avut loc primele sedinte publice de repartizare a posturilor libere în învãtãmânt pentru profesorii care au reusit sã ia minim nota sapte la examenul de titularizare, sesiunea iulie 2011. La sesiunea de dimineatã atmosfera a fost relativ calmã, având în vedere cã numãrul posturilor disponibile era mai mare sau egal decât al aplicantilor. Dupã-amiazã, când s-au distribuit catedrele vacante la limba si literatura românã si cele pentru limbile francezã si englezã, s-a schimbat situatia, fiind mult mai multi candidati pentru un post, cel putin la limba românã. Astfel, doar sapte educatoare au obtinut unul din cele 16 posturi disponibile, situatia fiind aceeasi la învãtãtori, unul singur având notã peste sapte si având de ales între sapte posturi, majoritatea în mediul rural. La informaticã, totul a decurs simplu, fiind un singur candidat pe un post titularizabil, iar la alimentatie publicã si turism, desi au fost patru catedre libere, doar una singurã a fost ocupatã, cel de-al doilea candidat neavând studiile superioare de lungã duratã necesare. La comert nu s-a ocupat nici unul dintre cele trei posturi, pe când la tricotaje si confectii textile postul de la liceul din Fãlciu a fost ocupat de un candidat care avea media la examen de 7,25, si era a doua ca notã, pentru cã primul, care obtinuse 7,75, nu avea masteratul necesar. La economie/administratie anteprenorialã a fost un singur post, la Negresti, ocupat imediat de o profesoarã cu cea mai mare notã dintre cei candidati care au trecut examenul la aceastã materie. Poate si din aceastã cauzã, pentru cã se stia cã sunt posturi destule, unii dintre profesori s-au lãsat invitati, fiind sunati, unii nici mãcar nerãspunzând la telefon.
Bãtaie pe posturi la Limba si literatura românã
La Limba si literatura românã au fost în acest an 19 catedre titularizabile, care erau dorite de 34 de candidati care au luat peste nota sapte. În aceste conditii, nu este de mirare cã doar cei care au avut notã mai mare de 8,15 au reusit sã obtinã un post. Au mai fost însã si douã exceptii, catedra de la Barbosi, comuna Hoceni, având douã specialitãti, românã si englezã, a fost adjudecatã de singura care avea studii în acest sens, Alixandroae Anca Raluca, care avea doar nota 7,65, iar o altã profesoarã, care avea absolvit si modulul de învãtãmânt pentru copii cu nevoi speciale, cu doar 7,15 a “prins” un post la oras, la scoala specialã. Doar trei posturi au fost în mediul urban, douã dintre ele la scolile speciale, restul fiind în cel rural, dar la fel de cãutate. Este si normal cã, cei cu mediile cele mai mari au putut sã-si aleagã locatii mai aproape de domiciliu, ori s-au orientat dupã starea drumurilor si posibilitãtile de navetã ori de chirie, exemplu fiind cea cu nota cea mai mare, 9,5, o profesoarã din Vaslui, care a ales scoala de la Vãleni, iar cea de pe locul doi, cu nota 9,4, a ales colegiul “Dimitrie Cantemir” din Husi, cu toate cã era vasluiancã, pe când colega ei, care obtinuse 9,10 a preferat scoala din Dãnesti, mai aproape de casã. Surprinde în schimb faptul cã, din cele 19 posturi, 10 au fost ocupate de profesori veniti din afara judetului, multi dintre ei veniti de departe, din Oltenia. Câtiva dintre acestia erau în completã necunostintã de cauzã cu privire la geografia judetului Vaslui, fiecare cãutând un post care, chiar dacã era de la periferia judetului, sunt totusi mai aproape de plaiurile natale. Poate din aceastã cauzã au ales catedre de la Vladia, Dragomiresti, sau Gârceni, ori Râsesti de Drânceni, pe când altii, în necunostintã de cauzã, au ajuns la Dodesti, Chetrosu de Gherghesti, sau la Obârseni, în comuna Vinderei, lãsând o scoalã mai accesibilã, cea de la Avrãmesti, com. Poienesti de exemplu, unui vasluian cu media mai micã, de doar 8.40. Unul dintre cei care sunt veniti din alte colturi, Viorel Sunicã, de loc din Filiasi, jud. Dolj, va fi însotit chiar si de viitoarea sotie, care a reusit si ea la titularizare si care are sperante pentru un post ce va fi repartizat luni, 25 iulie.
La englezã si francezã, multe posturi, putini reusiti
Pentru catedrele de limbã francezã, 27 la numãr, nu au fost decât 4 candidati, asa cã nu e de mirare cã au fost alese cele mai bune locatii, din apropierea domiciliului, respectiv scolile din Tãtãrãni, Codãesti sau Iana, sau postul de la Grupul Scolar din Negresti, ales de o profesoarã venitã tocmai din Caracal, jud. Olt. La limba englezã, aceeasi situatie ca la românã, jumãtate din cele 6 profesoare care au reusit sã treacã examenul de titularizare fiind tot din partea Olteniei, si care au putut sã aleagã dintre nu mai putin de 23 de catedre disponibile în acest an. Si-au gãsit profesori scolile din Solesti, Puiesti, Poienesti, Delesti, Murgeni si de la colegiul “Dimitrie Cantemir” din Husi, ocupantele catedrelor din cele douã orase, Murgeni si Husi, fiind venite din judetul Gorj, tocmai de la Târgu Jiu si Turceni. Toate posturile titularizabile rãmase disponibile intrã în a doua etapã, când vor putea accesa pentru ele cei care au obtinut note peste sapte, indiferent în ce judet au dat examenul.
INSPECTOR
“Nu conteazã cã au venit oameni din alte judete »
“Nu conteazã cã au venit oameni din alte judete, unii de departe, ci mã intereseazã ca posturile din scolile vasluiene sã fie ocupate de profesori cât mai bine pregãtiti profesional. Sigur unii dintre ei vor cãuta sã obtinã o detasare pe meleagurile natale, dar acest lucru e destul de greu, mai ales cã din acest an nu mai este posibil sã se facã pretransferuri, altã modalitate de a obtine o catedrã mai aproape de casã. Mã bucur cã cea mai mare parte a celor care au participat la sedinta publicã de astãzi (ieri, n.r.), sunt în general profesori tineri, multi proaspãt absolventi, care vor aduce un suflu nou scolilor vasluiene”, a declarat Gelu Fluieras, inspector scolar responsabil cu resursele umane din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, responsabilul sedintelor publice de repartizare a posturilor titularizabile.