IMPRESII DIN TABÃRÃ… Dupã muncã, si rãsplatã. 25 de olimpici vasluieni se bucurã în aceste zile de activitãtile oferite de Clubul Rotary în cadrul taberei de la Complexul Noblesse. Marti au învãtat de la voluntarii organizatiei Crucea Rosie – Vaslui tehnici de acordare a primului ajutor si au fãcut, alãturi de trainerul Andrei Botez, viitorul guvernator al Districtului 2241 – România si Republica Moldova, exercitii de respiratie, care sã-i ajute atunci când vor trebui sã sustinã un discurs în public. Seara au fãcut colaci si turte, iar apoi s-au delectat cu un film. Ieri au fãcut cunostintã cu mesterul Daniel Ifrim, fiul „regelui olarilor” – Dumitru Ifrim, declarat de UNESCO „tezaurul uman viu”. Cu ajutorul acestuia, elevii au fãcut diferite vase de lut – cãni, vaze, ulcioare, farfurii si castroane – care vor deveni mãrturii pentru urmãtorul Bal de caritate Rotary Vaslui. „Aceste vase din ceramicã vor ajunge la sponsorii nostri, respectiv la cei care vor participa la bal, drept mãrturie realizatã de elevii pe care i-au sustinut sã participe la aceastã tabãrã”, a explicat Valeriu Caragatã, unul dintre coordonatorii Taberei Rotary. Seara s-a încheiat cu ochii pe cerul senin al noptii, admirând, alãturi de muzeografii de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, stelele, luna si alte corpuri ceresti. Astãzi, în ultima zi de tabãrã, elevii vor intra pe un alt tãrâm, cel al actoriei. Acestia vor primi vizita unui actor de la Teatrul „V. I. Popa” Bârlad, care îi va învãta tehnici de improvizatie
Mesterul olar Daniel Ifrim vine la Vaslui de peste 20 ani în cadrul Târgul mesterilor populari. Însã nu vine doar pentru a-si vinde produsele, ci si pentru a le arãta tinerilor cum se produc acestea. S-a bucurat de invitatia Clubului Rotary si a rãspuns pe loc „prezent”. „Merg la târguri, tabere, la scoli în timpul „Sãptãmânii altfel” sau „Scoala verde” pentru cã vreau sã le arãt oamenilor ce înseamnã acest mestesug. Din pãcate, se cam pierde, la mine în sat cred cã 90% din oameni fãceau oale din lut, pentru cã din asta se trãia. Acum nu mai este asa, nu mai sunt decât eu si încã o persoanã în satul Schitul Stavnic, comuna Voinesti, de unde vin. Eu am deprins mesteusugul de la tatãl meu, care era „tezaur uman viu”, titlu primit din partea UNESCO, si îmi doresc sã-l dau mai departe, ca, totusi, sã nu se piardã. Lutul pe care îl folosim la vase este o argilã specialã care se gãseste rar si pe care o prelucrez acasã. Dupã ce sunt realizate, vasele se pun la uscat într-o camerã, ca sã nu crape. Trebuie sã stea la umbrã, ca sã se usuce treptat, dacã se usucã fortat, crapã. Dupã ce se usucã, le glazurãm si se pun din nou la uscat. Apoi, le punem la copt. Ard opt-nouã ore, iarna chiar si 12 ore, pentru cã este lemnul mai moale, mai umed. Vara este uscat, iar opt-nouã ore sunt suficiente”, a explicat mesterul olar Daniel Ifrim.
Eduard Vîntu: „a fost destul de usor sã lucrez cu lutul, am fãcut o farfurioarã cu marginile usor ondulate”
Printre activitãti, elevii au avut timp si de relaxare la piscinã, la o partidã de tenis de masã sau vizionând un film. Eduard Vîntu, olimpic la Tehnologia Informatiei (TIC), spre exemplu, ne-a povestit cã el s-a relaxat la piscinã. Dintre toate atelierele, cel de olãrit i s-a pãrut cel mai interesant: „a fost destul de usor sã lucrez cu lutul. Mã asteptam sã fie mai greu. Bine, mi s-a pãrut usor probabil si pentru cã m-a ajutat mesterul. Altfel, nu stiu dacã mã descurcam, mai ales cã a fost pentru prima datã când am lucrat ceva la roata olarului. Am fãcut o farfurioarã cu marginile usor ondulate. Activitãtile de pânã acum mi s-au pãrut utile. Ieri am participat la un curs de dezvoltare personalã, adicã un curs de vorbire în public. Recunosc cã initial mi s-a pãrut cam monoton, dar apoi a devenit interesant. Am învãtat sã facem exercitii de respiratie, care ne vor ajuta pe viitor, atunci când va trebui sã sustinem o prezentare. Mi-am propus sã particip si anul urmãtor la olimpiadã pentru cã mai vreau sã vin o datã în aceastã tabãrã. Mi-a plãcut cã am avut timp si sã ne recreem, eu am stat doar la piscinã”, ne-a spus Eduard Vîntu, elev care a obtinut, în anul scolar ce care tocmai la încheiat, medalie de bronz la Olimpiada Nationalã de TIC.
Diana Irimia: „îmi doresc sã iau un premiu si anul urmãtor, pentru a mai putea veni o datã în aceastã tabãrã”
Diana Irimia este olimpicã la Limba francezã, iar ei i-au plãcut cel mai mult activitãtile de grup: „eu îi cunoasteam pe câtiva dintre elevii prezenti în tabãrã, dar mã bucur cã am avut ocazia sã îi cunosc si mai bine si, totodatã, sã legãm prietenii mai strânse. Activitãtile sunt foarte interesante. Marti au venit voluntarii de la Crucea Rosie si ne-au învãtat sã acordãm primul ajutor. Mi-au plãcut serile de film când ne adunam cu totii pe terenul de fotbal, stãteam pe balotii de fân si ne uitam la filme românesti. Am vizionat „Capra cu trei iezi” si „Un pas în urma serafimilor”. Nu pot sã nu spun si de atelierul în care am fãcut turte si colaci, apoi i-am pus în cuptorul de afarã si, dupã ce au fost gata, le-am mâncat. Atmosfera a fost foarte frumoasã, relaxantã si mã face sã îmi doresc sã iau un premiu si anul urmãtor, pentru a mai putea veni o datã în aceastã tabãrã. Le recomand tuturor elevilor sã participe la olimpiade, pentru cã este o experientã ineditã”, ne-a spus Diana Irimia, premiatã cu Mentiune specialã la Olimpiada nationalã de Limba francezã.
Vintu esti slab la cs
Cinste rotaryenilor- Un mare Bravo… sa va mobilizați și sa repetați gestul frumos.
Prost ești dacă dai cinste proștilor
Cea mai mare prostie această tabără. Are doar scop electoral. Plus că sunt o grămadă de elevi care au luat premii la olimpiade fantomă: greacă, latină, rusă, italiană,spaniolă,…..
Foarte frumos si educativ. Succes in viitor, copii frumosi!
Educativ în mă ta
Rotarienii incantati de reclama, ca olimpicii……. :))))))))))))))))))))))