INEDIT…Iesenii care vor sã vadã luna, soarele, stelele si planetele Venus si Marte, o pot face în perioada 15-16 iulie. Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va organiza joi si vineri, observatii astronomice în zona centralã a orasului Iasi, în apropiere de Palatul Culturii.
Activitatea se va desfãsura pe parcursul celor douã zile. Joi dupã amiazã, pe 15 iulie, între orele 20:00 – 23:30, se va organiza o prezentare publicã si observatii astronomice prin intermediul unui telescop din dotarea muzeului bârlãdean. Cel care va face observatiile astronomice si va coordona activitatea este Ciprian Vîntdevarã, seful sectiei Astronomie din cadrul muzeului bârlãdean. Activitatea este organizatã în parteneriat cu Asociatia Cetãtenilor Implicati în Comunitate Iasi.
„Publicul din capitala Moldovei va avea ocazia sã observe Luna, planetele Venus si Marte, dar si alte obiecte ceresti vizibile în perioada aceasta. De asemenea, vineri 16 iulie, între orele 10:00 – 12:00, se vor desfãsura si observatii solare cu cel mai mare telescop pentru public dedicat Soarelui din România. Instrumentul a intrat în dotarea Observatorului Astronomic din Bârlad în anul 2020, cu sprijinul sponsorului S.C. Vinicola Averesti 2000 S.A.”, a precizat Ciprian Vîntdevarã.
Iesenii trebuie sã stie cine este Ciprian Vîntdevarã
Ciprian Dumitru Vântdevarã a fãcut remarcat Bârladul în nenumãrate rânduri, printre cele mai importante fiind descoperirea unei nove luminoase roșii și a unei stele variabile. Astfel, pe 10 februarie 2015, cu ajutorul unui telescop al Observatorului Astronomic, muzeograful a descoperit o novã roșie luminoasã care mai întâi a fost raportatã ca o posibilã supernovã. Nova roșie este categoria rarã de nove care se formeazã în urma fuzionãrii a douã stele. Descoperirea muzeografului bârlãdean este consideratã una extrem de importantã de un grup de oameni de știintã din Rusia, care au și efectuat o lucrare de studiu în acest sens. Cea mai recentã descoperire a muzeografului Ciprian Dumitru Vântdevarã și pe care chiar el o considerã apogeul carierei, este a unei stele variabile pe care a botezat-o „Bârlad V1″ (n.r. Ciprian Dumitru Vântdevarã a pus bazele unui club de astronomie, Clubul Perseus, și organizeazã an de an tabere de astronomie apreciate la nivel national). Pentru întreaga activitate prin care a fãcut cunoscut numele orașului Bârlad și a devenit un adevãrat ambasador de imagine al municipiului, administratia localã a propus ca pe 30 ianuarie 2020, sã-i fie conferit titlul de „Cetãtean de Onoare” al orașului. Steaua variabilã Bârlad V1 a fost descoperitã la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesãrii unor cadre test pentru observatii fotometrice. Curba de luminã a fost raportatã pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO).