Şoferii de autoturisme şi autovehicule cu greutatea de peste 3,5 tone nu vor fi obligaţi să-şi echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă în acest sezon, însă vor plăti amenzi dacă vor bloca drumurile naţionale din cauza nedotării corespunzătoare.
„Şoferii nu sunt obligaţi să aibe anvelope de iarnă, dar dacă vor provoca un accident, vor derapa sau vor bloca drumul vor plăti amenzi, precum şi cheltuielile de degajare a drumului”, a declarat Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, după o întâlnire desfăşurată la sediul instituţiei cu reprezentanţii transportatorilor.
Ea a precizat că amenzile vor fi cuprinse între 400 şi 2.000 de lei. Totodată, Boagiu a mai spus că în cazul deteriorării maşinii într-un accident, proprietarii nu vor mai fi despăgubiţi de asigurători dacă nu au maşinile echipate corespunzător.
„În circa 30-40 de zile, va fi adoptată o Ordonanţă, astfel încât, în cazul în care vor fi conducători care vor bloca aceste drumuri din cauza faptului că nu sunt echipaţi cu anvelope de iarnă vor fi amendaţi şi vor plăti tractarea autovehiculelor. Ministrul a decis, în urma argumentelor noastre pertinente, să retragă proiectul de Ordonanţă actual de pe site, urmând să fie refăcut în urma discuţiilor cu sindicatele şi patronatele”, a declarat preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), citat de Agerpres.
Anvelopele de iarnă, obligatorii pentru circulaţia din afara oraşelor
Totodată, în urma discuţiilor, s-a stabilit că va fi introdusă obligativitatea echipării cu anvelope de iarnă (cu excepţia oraşelor şi municipiilor) pentru toate autoturismele începând din 1 noiembrie 2011, astfel încât transportatorii şi conducătorii auto să se poată pregăti din timp, şi, totodată, să fie stabilite norme clare de echipare şi clasificare a anvelopelor de iarnă.
„Ordonanţa se va aplica de la 1 ianuarie 2011, pentru a da timp conducătorilor auto şi transportatorilor să se pregătească. Suntem bucuroşi că doamna ministru a fost de acord cu argumentele noastre şi suntem şi mai bucuroşi de faptul că de la 1 ianuarie 2011 vom avea control unic al activităţii de transport”, a declarat Augustin Hagiu, preşedinte Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).
Control unic de la 1 ianuarie 2011
Ministrul Anca Boagiu a menţionat că, din 2011, va exista o instituţie unică de control în ceea ce priveşte transporturile şi a mai explicat că a convenit cu patronatele rutiere ca acestea să aibă un reprezentant în cadrul comandamentului de iarnă.
Practic, controlul va viza existenţa rovinietei, starea tehnică a autovehiculului, existenţa documentelor firmei de transport, ale şoferului, inclusiv atestatul profesional, documentele de atestare a mărfii, concordanţa dintre documente şi ceea ce se transportă şi documentele de autorizare pentru transporturile periculoase
Oficialul MTI a subliniat că jumătate din cei 120 de km catalogaţi ca puncte negre în timpul iernii au fost dotaţi cu parazăpezi, fiind devansată cu 2 săptămâni această obligaţie la nivelul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, de la 15 noiembrie la 1 noiembrie a fiecărui an.
În total, drumurile naţionale din România au stat blocate anul trecut în medie circa 67 de zile din cauza neechipării corespunzătoare a autovehiculelor pe timp de iarnă, a mai spus ministrul.
Conform calculelor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, în iarna 2009-2010, costurile medii pentru deblocarea drumurilor din cauza zăpezii şi a lipsei echipării corespunzătoare a autovehiculelor pe timp de iarnă au fost de 2,18 milioane lei.