Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a propus un proiect prin care obliga toţi proprietari de locuinţe să îşi renoveze faţadele degradate, dacă nu fac asta din proprie iniţiativă.
„Deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, în temeiul şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind calitatea în construcţii şi a prezentei legi, sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor”, se arată în proiectul de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării.
Motivul: accidentele de genul celor petrecute la Galaţi
Unul dintre motivele emiterii proiectului, aşa cum apare el în nota de fundamentare, este că „datorită vechimii fondului construit existent se constată o creştere îngrijorătoare a accidentelor grave provocate de desprinderea /prăbuşirea unor elemente de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor/teraselor clădirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol siguranţa şi sănătatea populaţiei, ameninţând dreptul la viaţă şi dreptul la integritate fizică a tuturor persoanelor aparţinând comunităţii locale sau a celor care tranzitează localitatea”.
După cum se ştie, la Galaţi am avut în ultimii ani două cazuri grave în care accidentele produse prin desprinderea unor bucăţi din clădiri au distrus vieţi. Este cazul micuţei Amanda Ciobanu, rănită acum câţiva ani de o bucată din învelişul de pe un bloc din Micro 18, caz care nici acum nu s-a rezolvat în justiţie. Fetiţa are şi acum probleme de sănătate şi se pare că nimeni nu poate fi găsit vinovat de incident. De curând, un alt caz a zguduit comunitatea locală. Este vorba de Loredana Jalbă, tânăra de 30 de ani peste care a căzut tencuia unui balcon al blocului în care locuia şi care a stat în comă 13 zile. Femeia şi-a revenit miraculos, deşi medicii nu-i dădeau nicio şansă, iar acum, cu greu, ia viaţa de la capăt, învăţând din nou să meargă şi să vorbească.
Dacă vrei, statul te ajută. Dacă nu vrei, te obligă
Renovările vor fi stabilite de autorităţile locale pe baza unor programe multianuale care vor inventaria clădirile la care trebuie intervenit şi vor notifica proprietarii care refuză să şi le renoveze.
Lucrările se vor face pe cheltuiala proprietarilor, iar dacă aceştia refuză, lucrările vor fi efectuate de stat, care se va îndrepta apoi asupra proprietarului pentru a-şi recupera cheltuielile. Excepţie fac doar proprietarii care au venituri pe membru de familie sub câştigul mediu net pe economie. De asemenea, asociaţiile de proprietari şi deţinătorii de apartamente pot beneficia de credite bancare garantate de stat, cu dobândă subvenţionată.
Legea stabileşte amenzi pentru primari şi pentru proprietarii clădirilor care trebuie renovate. În cazul în care primarul nu face identificarea clădirilor şi a proprietarilor lor, amenda este cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de lei. Dacă deţinătorii clădirilor care au fost notificaţi să-şi renoveze faţadele locuinţelor nu contractează lucrările de proiectare şi construcţie, amenda este cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei.
monitoruldegalati.ro