spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Obligati sã facã muncã voluntarã!

- Advertisement -

Directorii scolari vasluieni, revoltati

REVOLTÃ Începând cu acest an, directorii unitãtilor de învãtãmânt care nu se încadreazã în bugetul alocat vor fi nevoiti sã predea 14 ore, fãrã a fi remunerati, potrivit unui articol care apare la finalul Anexei 5 din Legea bugetului pe 2014. Mãsura prevãzutã pentru a reduce cheltuielile este discriminatorie, în conditiile în care, cele mai multe scoli care reusesc sã se încadreaze în buget sunt din mediul rural, acolo unde predominã cadrele didactice debutante sau necalificate, în consecintã, cheltuielile de personal sunt mai mici decât în cazul unitãtilor de învãtãmânt cu dascãli cu vechime, unde multi beneficiazã inclusiv de gradatii de merit. În timp ce directorii unitãtilor de învãtãmânt sunt foc si parã din cauza acestei mãsuri, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui spune cã „Legea bugetului trebuie respectatã”.

Articolul care apare la finalul anexei 5 din Legea bugetului de stat pe 2014 spune cã „La unitãtile de învãtãmânt preuniversitar de stat care nu se încadreazã în bugetul aprobat, calculat conform reglementãrilor legale în vigoare, degrevãrile partiale de post/ normã prevãzute în alin.(10) al art. 263 din Legea educatiei nationale nr.1/ 2011, pot fi pânã la 4 ore de normã/post didactic”. În ceea ce priveste alineatul 10, la care se face referire, acesta spune cã „Personalul didactic de conducere, de îndrumare si de control poate fi degrevat partial de norma didacticã, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale, elaborate cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din învãtãmânt. De acelasi drept pot beneficia si persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din învãtãmânt, ca urmare a participãrii la procesul de monitorizare si evaluare a calitãtii sistemului de învãtãmânt, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.” Practic, toti directorii scolilor care nu vor reusi sã se încadreze în bugetul alocat vor fi nevoiti sã predea „pro bono” 14 ore, iar ceilalti vor continua sã aibã între 4 si 6 ore obligatorii. Mãsura a stârnit numeroase discutii fiind consideratã discriminatorie si în acelasi timp ineficientã, din moment ce, în cazul unitãtilor din mediul rural de obicei cheltuielile pentru personal sunt reduse, predominând profesorii debutanti si necalificati, cu salarii mici. În ceea ce priveste scolile cu cadre didactice cu vechime, care beneficiazã si de gradatii de merit, unii cu titlu de doctor, salariile automat sunt mai mari si încadrarea în bugetul alocat nu mai este posibilã. Mai mult, metoda aceasta de a economisi este privitã cu reticentã de cadrele didactice care nu vãd în ea rezolvarea problemei banilor insuficienti. Nu este exclus nici faptul ca directorii, din dorinta de a se încadra în buget, sã ia mãsuri prin care vor fi afectati inclusiv elevii si calitatea actului educational. Gabriela Plãcintã, inspector scolar general al ISJ Vaslui, nu s-a pronuntat cu privire la corectitudinea acestei mãsuri, însã a declarat cã legea trebuie respectatã. „O sã analizãm situatia la începutul sãptãmânii viitoare când vom avea o sedintã cu directorii. În momentul de fatã nu am idee câti se încadreazã în buget si câti nu, însã vom încerca sã gãsim solutii pentru ca toate unitãtile de învãtãmânt sã se încadreze în bugetul alocat, vom vorbi cu fiecare director în parte. Asta este Legea bugetului si trebuie respectatã”, a declarat Gabriela Plãcintã.

„Prin aceastã mãsurã se loveste în cele mai bune scoli din tarã”

Cãtãlin Ignat, directorul Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui considerã cã mãsura este discriminatorie si în acelasi timp nu este o solutie pentru a rezolva problema banilor insuficienti. „Este o aberatie, este o mãsurã discriminatorie. În primul rând are de suferit calitatea actului managerial, cu 14 ore nu mai am timp sã-mi fac treaba de director. La o scoalã, un director nu vine doar sã dea ordine, are alte responsabilitãti administrative care tin de calitatea actului didactic, de documente. În al doilea rând, ca sã te încadrezi în buget trebuie sã ai doar cadre didactice fãrã grade, fãrã vechime, slab pregãtite, multi vor fi obligati sã aducã profesori care nu au experientã, ca sã aibã salariile mici. La toate liceele unde vorbim de performantã, cu elevi olimpici, cu rezultate foarte bune la examenele nationale- <<Mihail Kogãlniceanu>> se aflã în primele licee din tarã cu o promovabilitate de 99% la Bacalaureat, cu multi elevi olimpici- meritul este si al profesorilor care sunt calificati, cu experientã. Prin aceastã mãsurã se loveste în cele mai bune scoli din tarã.”, a declarat Cãtãlin Ignat.

Sindicatul le dã dreptate directorilor, dar nu poate schimba situatia

Sorin Tiplea, presedintele Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui , considerã cã nemultumirile directorilor sunt justificate. „Noi am sesizat Ministerul cu privire la acest aspect, mai mult de atât sindicatul nu are ce sã facã. Din punctul nostru de vedere, Ministerul este cel care ar trebui sã aibã grijã de directori, nu sã îi dezavantajeze. Oamenii au dreptate. Credem cã functia de director trebuie specificatã independent, iar salariul trebuie calculat distinct de functia de profesor, salariul trebuie sã fie pe mãsura obligatiilor si responsabilitãtilor. Au fost situatii în care unii contabili-sefi aveau salarii mai mari decât directorii, nu este normal ca un subaltern sã câstige mai mult. Directorii ar trebui degrevati, sã aibã cel mult 4-6 ore fãrã posibilitatea de a-si lua ore suplimentare. Ministerul Educatiei, dar si Guvernul, ar trebui sã regândeascã reasezarea tuturor lucrurilor din învãtãmânt si atribuirea unor salarii corespunzãtoare”, a declarat Sorin Tiplea.

La Husi, managerii scolari sunt reticenti

Noile reglementãri în ceea ce priveste bugetul unitãtilor de învãtãmânt, mai ales acolo unde fondul de salarii este insuficient, ca urmare a împãrtirii fondurilor „per capita”, nu sunt privite cu prea mult entuziasm nici la Husi. Aici însã, managerii nu pun accentual pe obligatia propriu-zisã de a efectua cele 14 ore, cât pe faptul cã aceastã solutie nu pare una de naturã a rezolva problema banilor insuficienti. „În prezent, un manager are prevãzut sã efectueze doar 6 ore, deoarece el are si alte activitãti pe care trebuie sã le îndeplineascã pentru scoalã. Având în vedere Colegiul nostru (Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, n.r.), dacã ar fi, ipotetic vorbind, sã nu ne ajungã fondul de salarii, pentru mine nu ar fi deloc o problemã sã efectuez cele 14 ore”, a precizat managerul Colegiului „Cuza Vodã”, prof. Manuela Iacob. De altfel, si ceilalti manageri de scoli din oras considerã cã nu efectuarea celor 14 ore la clasã, fãrã a fi plãtiti suplimentar la salariu, ar fi neaparat un motiv de nemultumire, dar considerã cã economia care s-ar putea aduce bugetului în acest fel, lunã de lunã, e greu de crezut cã ar rezolva problemele salariale din multe unitãti de învãtãmânt. „Nouã ne place sã fim în clase, cu elevii. Nu asta e problema. Dar, ce mare rezolvare obtinem cu cele 14 ore efectuate de directori, când sunt destule cadre didactice cãrora nu mai ai bani în buget sã le dai salariile în ultimele luni ale anului?! Nu credem cã e o solutie, dar vom încerca si vom vedea”, au opinat acestia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.