spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Oamenii care descopera criminalii in cadavre

- Advertisement -

Munca lor incepe cand cea a colegilor se termina. Sunt acei politisti care sunt priviti cu suspiciune si curiozitate de cei de pe margine. Imbracati in combinezoane albe tot timpul fac fotografii, masoara si aduna probe. Munca politistilor din cadrul Serviciului Criminalistic, desi nu este foarte cunoscuta de publicul larg, este la fel de importanta in rezolvarea celor mai dificile cazuri.

30 de politisti din cadrul tuturor unitatilor din judet fac munca de criminalist, fiind unul din cele mai tinere colective din cadrul Politiei, cu o medie de varsta de 35 de ani.

Cadavru carat doi kilometri prin padure
Atat femei, cat si barbati muncesc cot la cot pentru prinderea si identificarea celor ce comit cele mai grave infractiuni. Desi munca lor implica atat munca de teren cat si de laborator, de foarte multe ori activitatea lor este tinuta secreta, prin natura meseriei. Insa pe langa procesare de probe si analiza, munca de criminalist este foarte solicitanta. Deseori se confrunta cu situatii deosebit de grele care nu intra in fisa postului. Indiferent ca este vorba de discutiile cu rudele indoliate, aflarea de informatii de la victime sau de ajutarea la mutarea unui cadavru din spatiul public, munca politistului nu se opreste brusc, indiferent de situatie. „Este o munca grea dar este si frumoasa. Iti ofera satisfactii si cred ca lucrul acesta il cauta fiecare politist, la finalul muncii sa se bucure de ceea ce a realizat. Cele mai grele misiuni sunt cele cand pleci, dar nu stii cand te intorci. A doua zi, a treia zi… indiferent ca e frig, ca e noapte, ca ploua, ca ninge”, a fost de parere Larisa Mihaescu, agent principal in cadrul serviciului criminalistic. Drept dovada politista a povestit un caz cand in 2008, la Baluseni, a fost nevoita sa ajute la cararea unui cadavru, un barbat spanzurat, noaptea, prin padure, doi kilometri pana la un autovehicul. Insa pe langa misiunile dificile, munca de politist are si parti pline de satisfactii, cand prinzi autorul unei infractiuni in timp record.

„Suntem printre primele 12 servicii”
Daca un politist de la rutiera este nevoit sa stie decretul, altul de la economic legile specifice in vigoare, iar cel de la judiciar maniera de prindere a infractorilor, criminalistii au de invatat in fiecare zi ceva nou. „Suntem printre primele 12 servicii din tara care suntem acreditati Renar. Acreditarea am obtinut-o in 2008. Sunt standarde pe care trebuie sa le mentinem prin management si cerinte de persoane. Aceasta acreditare am obtinut-o pentru o perioada de patru ani si urmeaza sa facem toate demersurile pentru reacreditare. Aceste standarde implica un nivel crescut de calitate si trebuie sa-l respectam. Au fost situatii cand s-a cerut in instanta o contraexpertiza la un laborator interjudetean, la Iasi, dar niciodata nu a fost alta concluzie fata de cea din raport, a ramas concluzia noastra”, a precizat agentul sef adjunct Constantin Cuti, din cadrul aceluiasi serviciu. Desi politistul reprezinta la fata unui eveniment o autoritate a statului si meseria trebuie sa primeze, criminalistii nu pot uita ca sunt si ei oameni. (Danut Rotariu)

Au tot mai multa treaba
Anual indicatorii acestui serviciu sunt in crestere, adica din ce in ce mai multe cazuri probate si din ce in ce mai multi autori identificati. In total politistii de la Serviciul criminalistic sunt chemati in aproximativ 2.000 de misiuni pe an, indiferent ca este vorba de infractiuni comise prin violenta, omoruri, talharii, violuri si pana la furturi, distrugeri sau contrabanda, probele adunate de acestia fiind indispensabile in rezolvarea cazurilor. (Danut Rotariu)

La un eveniment, o talharie nimeni nu avea habar cine e autorul. O femeie in varsta nu stia nimic, era noapte, nu a vazut nimic. Atunci am ridicat urme papilare si imediat in jumatate de ora dupa ce am ridicat urmele un coleg a ramas sa-si continue treaba la fata locului iar celalalt coleg a venit la inspectorat. A bagat urmele papilare in sistem si imediat a iesit autorul. Toata lumea a fost bucuroasa pentru ca nu erau martori, nimeni nu avea nici o idee mai ales ca autorul nu era din Botosani

Larisa Mihaescu, agent principal serviciul criminalistic

Cele mai grele misiuni sunt raportate la conditiile meteo. E noroi, e frig. Durata in timp a activitatii. Pleci astazi si nu stii cand te intorci. Mananci un covrig si bei un pahar cu apa si stai 24 de ore. In schimb, impactul emotional este cel mai greu de gestionat pentru politist. Prin natura meserie noastre intram in contact cu ceea ce nu e tocmai placut in societate. Vezi membri ai familiei care sufera, plang, drame la care nu poti sa stai indiferent. Pentru noi este foarte important sa gasim un echilibru intre viata de familie si meserie, pentru a putea face fata solicitarilor

Constantin Cuti, agent sef adjunct serviciul criminalistic

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.