spot_img
spot_img
4 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

O talhărie din Germania anilor ’90 se răzbună pe un focşănean

- Advertisement -

Magistraţii gălăţeni ar putea refuza extrădarea focşăneanului acuzat de talhărie, urmată de decesul victimei.Fapta de care este acuzat Cătălin George Trănulea s-a prescris, conform legii din Romania, dar este în continuare incriminată de Germania.Cătălin George Trănulea a fost eliberat din arest, dar a primit interdicţia de a părăsi oraşul timp de cinci zile

Povestea focşăneanului acuzat că la 20 de ani a talhărit, împreună cu alt roman, un cetăţean german, care a murit ulterior, ca urmare a rănilor suferite, este complicată. Luni, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Vrancea au pus în aplicare un mandat de arestare pe numele lui Cătălin George Trănulea, 37 ani, din municipiul Focşani. Împotriva acestuia, autorităţile germane au emis un mandat european de arestare, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie urmată de moartea victimei. Bărbatul a fost condus la Parchetul de pe langă Curtea de Apel Galaţi, unde s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore şi prezentarea cu propunere de arestare provizorie în vederea predării spre Germania. Numai că magistraţii de la Galaţi au avut neclarităţi în privinţa dosarului penal în care focşăneanul este acuzat alături de un alt roman de o talhărie comisă în 1996, asupra unui cetăţean german. Cei doi romani au pătruns în locuinţa acestuia şi, după ce l-au lovit, au sustras mai multe lucruri. Acuzaţia este de talhărie urmată de moartea viticmei şi nu de omor urmat de jaf, în condiţiile în care cetăţeanul german a murit după mai mult timp de la comiterea faptei. Curtea de Apel Galaţi a decis să amane cu cinci zile pronunţarea unei soluţii, cerand amănunte suplimentare de la autorităţile germane. “Tanărul a primit o interdicţie de cinci zile pentru a nu părăsi localitatea Focşani. Acesta se prezintă în fiecare zi la sediul poliţiei. Conform legii din Romania, fapta s-a prescris, dar nu şi după legea din Germania. Magistraţii au cerut lămuriri suplimentare legate de acest caz. Prescripţia poate constitui motiv de refuz de predare, dar e problema judecătorului cum va interpreta predarea. În Romania, acesta nu are cazier judiciar”, ne-a spus comisarul şef Daniel Popescu, şeful Serviciulu Urmăriri din cadrul IPJ Vrancea.

Cazul bătranului de la Sihlea, tras la indigo

De-a lungul timpului, magistraţii din Romania au refuzat de mai multe ori să predea autorităţilor din alte state persoane acuzate de comiterea unor fapte penale. Dar cei care au scăpat au fost, de cele mai multe ori, persoane acuzate de fapte mai uşoare, cum ar fi furturi. De această dată, focşăneanul este acuzat de o faptă cu violenţă, e drept comisă în urmă cu 17 ani, iar decizia definitivă o pot lua doar magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi. Aceiaşi magistraţi au luat în urmă cu aproape două luni o decizie favorabilă în cazul unui bătran de 77 ani din comuna Sihlea. Conform autorităţilor poloneze care au solicitat extrădarea, Grigore Gavaci ar fi participat, împreună cu trei romani, în 1995, la o talhărie comisă într-un magazin, de unde au fost luată suma de 200 zloţi polonezi. Bătranul a fost condamnat definitiv de instanţele poloneze la cinci ani de închisoare însă comunicarea mandatului de punere în aplicare a sentinţei a ajuns în Romania la 18 ani după comiterea faptei. Judecătorii au refuzat extrădarea bătranului în vederea executării pedepsei, mai ales că, în Romania, fapta acestuia este demult prescrisă iar septuagenarul are multiple afecţiuni medicale care nu i-ar permite regimul de detenţie. (D. CHIRIAC, G. SAVA)

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.