O schimbare majoră a modalității de fiscalizare nu trebuie făcută din scurt, din acest motiv nu ar fi oportun ca proiectul privind impozitarea globală a gospodăriilor să intre în vigoare chiar de anul viitor, consideră Dan Bădin, partener coordonator Servicii fiscale și juridice în cadrul Deloitte România.
Acesta a explicat că un asemenea proiect are nevoie, înainte de a fi adoptat, de dezbateri publice ample, de educarea populației și de rezolvarea problemelor administrative, astfel încât aplicarea lui să rezolve probleme, să aducă beneficii și nu doar „să aducă schimbare de dragul schimbării”.
În context, Bădin a dat exemplul altor țări care au avut nevoie de o perioadă de 3 până la 10 ani pentru astfel de schimbări legislative importante.
„Din punctul meu de vedere, aș zice că o astfel de lege poate nu ar fi oportun să intre în vigoare de anul viitor, așa cum se dorește. O astfel de lege, care aduce o schimbare majoră în modalitatea de fiscalizare, trebuie în primul rând să fie supusă unor dezbateri publice ample, generoase, astfel încât să ne asigurăm că forma finală va rezolva probleme și va aduce niște beneficii. Nu doar să aducă o schimbare de dragul schimbării. Un al doilea lucru care mi se pare extrem de important îl reprezintă educarea populației. Nivelul de educație financiară în România este unul dintre cele mai mici din UE, deci este nevoie de timp, oameni, bani, efort. A treia problemă este cea administrativă, care ar trebui rezolvată înainte de a intra în vigoare o astfel de lege. În alte țări, când are loc schimbare legislativă majoră, se fac analize, evaluări, consultări care pot să dureze, trei, cinci ani. Câteodată trec și 10 ani de la inițierea discuțiilor până la intrarea în vigoare. La noi se întâmplă în mai puțin de un an. Aș spune că suntem foarte optimiști. Putem să o facem, pentru că până la urmă nu este nevoie decât de voință politică pentru a aproba o lege, dar cred că problemele administrative și efortul populației de a-și face declarațiile și de a calcula corect vor fi destul de mari”, a explicat Dan Bădin pentru AGERPRES.