spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

O nouă zi de grevă generală, o altă zi de proteste în Piața Civică: “luptăm în continuare pentru demnitate. Nu cedăm!”

- Advertisement -
ATITUDINE… Angajații din învățământ, care au protestat ieri în Piața Civică din Vaslui, au scandat “unitate”, “demnitate” și au cerut demisia Guvernului. “Ne-am săturat să fim învinovățiți pentru faptul că educația se află în colaps. Ne-am săturat să fim învinovățiți că dezechilibrăm bugetul de stat”, a spus unul dintre profesorii prezenți la protest.

GREVĂ GENERALĂ… Cadrele didactice au ieșit, din nou, în stradă și vor continua să iasă până când vor ajunge la un consens cu reprezentanții Guvernului. Ieri, în Piața Civică din Vaslui, s-au adunat peste 200 de angajați în învățământ, care au scandat “unitate”, “demnitate” și au cerut demisia Guvernului. “Ne-am săturat să fim învinovățiți pentru faptul că educația se află în colaps. Ne-am săturat să fim învinovățiți că dezechilibrăm bugetul de stat. Plătim bani pentru șosele care nu se mai fac, pentru spitalele care ard, pentru maternitățile din care copiii noștri ies cu boli, de 30 ani statul se arată incapabil să gestioneze problemele noastre. De aceea, vreau să transmit un mesaj clasei politice: noi vom lupta în continuare pentru demnitate. Pe 5 iunie va fi ziua demnității noastre. Nu cedăm!”, a spus unul dintre cadrele didactice prezente la protestul din Piața Civică. De asemenea, acestea au adus în discuție și ultima ordonanță care modifică Legea dialogului social și prin care profesorii participanți la grevă vor fi afectați la vechime: “Această Ordonanță 42 a trecut prin Consiliul Economic și Social, acolo a primit aviz favorabil. Din păcate, în acest Consiliul Economic și Social se regăsesc de prea mulți ani indivizi care s-au cățarat în fruntea confederațiilor sindicale. Hossu, Costin, Baciu, aceștia sunt indivizii care, chipurile, reprezintă mișcarea sindicală, dar, în fapt, sunt alături de puteri. De aceea, aceste mârșăvii ale Guvernului României, într-un fel sau altul, iată, sunt aprobate, sunt avizate de aceste conduceri ale confederațiilor sindicale. Demisia!”, a spus prof. Sorin Țiplea, președintele Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui. La protestul de ieri au participat și elevi din Vaslui, însoțiți de mesaje precum “elevii susțin profesorii” și “vă susținem”.

Liderii federațiilor sindicale din învățământ au avut ieri o întâlnire cu ministrul Muncii, Marius Budăi. “Am repetat și astăzi (n.r. ieri) ceea ce noi am cerut, găsirea unei soluții pentru o majorare salarială până la finalul anului și să ni se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. A rămas ca ministrul Muncii să îi prezinte premierului această propunere și să analizeze. Așteptăm cât mai repede un răspuns din partea guvernului. Dar oamenii așteaptă un act normativ care să statueze ceea ce am prezentat”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI. Președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a afirmat că „în momentul în care se dorește sincer din partea executivului încetarea grevei, este clar că cei trei președinți ai partidelor care formează coaliția de guvernare trebuie să ia decizia. Nu ne dorim continuarea acestui protest, dar totul depinde strict de rapiditatea cu care coaliția va lua o decizie. Așteptăm ca mesajele transmise de ministrul Muncii și de ministrul Educației să fie percepute ca atare. În momentul de față, nu există niciun motiv pentru anularea protestului de mâine (n.r. de azi). Este obligația lui Klaus Iohannis să intervină într-un moment critic. Astăzi (n.r. ieri) s-a înaintat adresa respectivă către președinte”.

“În ultimii 30 ani, învățământul a însemnat subfinanțare cronică, încălcarea legii bugetului an de an, clase supraaglomerate în unele școli și școli care aproape se dărâmă pe copii în anumite zone”

Cadrele didactice prezente la protestul de ieri, din Piața Civică din Vaslui, au luat rând pe rând cuvântul pentru a-și exprima nemulțumirile. Iată mesajul unuia dintre participanți: “Se apropie cu pași reprezi una dintre cele mai importante zile din învățământul românesc – Ziua Învățătorului – 5 iunie, atunci când noi, cei de aici și colegii care au înțeles să nu-i lase pe copii fără școală zilele acestea, încercăm să îi evocăm pe cei care ne-au pus pixul în mână, cei care ne-au educat, ne-au învățat să scriem și să citim. Ce mai înseamnă azi învățământul pentru clasa politică? În ultimii 30 ani a însemnat subfinanțare cronică, încălcarea legii bugetului an de an, clase supraaglomerate în unele școli, școli care aproape se dărâmă pe copii în anumite zone. Până când vom mai suporta aceste lucruri? Până când ne vom trezi la realitate. Trebuie să le arătăm guvernanților că, deocamdată, noi, cei de aici, suntem singura opoziție a clasei politice. Ne-am săturat să fim învinovățiți pentru faptul că educația se află în colaps. Ne-am săturat să fim învinovățiți că dezechilibrăm bugetul de stat. Plătim bani pentru șosele care nu se mai fac, pentru spitalele care ard, pentru maternitățile din care copiii noștri ies cu boli, de 30 ani statul se arată incapabil să gestioneze problemele noastre. De aceea, vreau să transmit un mesaj clasei politice: noi vom lupta în continuare pentru demnitate. Pe 5 iunie va fi ziua demnității noastre. Nu cedăm!”.

“Mi se face pielea de găină când mă uit la acești tineri care nu ar trebui să fie prezenți aici, dar sunt pentru că ne susțin și vor să ne fie alături”

O educatoare din Vaslui a atras atenția asupra lipsei de materiale didactice din grădinițe: “Reprezint învățământul antepreșcolar și preșcolar și vreau să transmit un mesaj celor care, poate, nu știu: activitatea fundamentală în rândul acestor copii este jocul. Nu ne putem juca doar cu degetele, nu ne putem juca doar cu frunze, castane și materiale din natură pe care noi le folosim pentru că suntem creativi. Nu de mult timp, mi s-a adresat o întrebare: <doamna, nu e așa că e greu să fiu doamnă (n.r. – educatoare)?>. I-am răspuns că e greu, dar e și foarte frumos. În fiecare zi aud întrebări <ce facem astăzi?>, <cu ce ne jucăm astăzi?>, <ceva jucării noi?>. Nu avem sprijin decât din partea partenerilor noștri numărul 1 – părinții. Le mulțumim pe această cale. Mi se face pielea de găină când mă uit la acești tineri care nu ar trebui să fie prezenți aici, dar sunt pentru că ne susțin și vor să ne fie alături”, a spus o educatoare prezentă la protest.

Profesoară din Vaslui, despre guvernanți: “de abia așteaptă să bată din palme și să spună <uite că le-am demonstrat încă o dată că nu contează în societatea românească cadrele didactice>“

Un alt cadru didactic, aflat în grevă generală, a adus în discuție ultima ordonanță adoptată de Guvern, referitoare la Legea dialogului social: “Joi, pe 25 mai, Guvernul nu ne făcuse o propunere serioasă, prin care să ne arate respectul, în schimb, a venit cu un amendament la Legea dialogului social prin care ne îngenunchează încă o dată. Mai mult decât atât, astăzi, în toată țara s-au ținut deja ședințe cu directorii care au obligat cadrele didactice să asigure procesul de desfășurare a Evaluării Naționale la clasa a VI-a, mâine la Limba și literatura română, iar miercuri la matematică. Este un alt aspect care ar trebui să ne dea de gândit și să ne facă să înțelegem că conducerea țării nu ne vrea demni, serioși și muncitori. Ne îngenunchează încă o dată. Nu au făcut niciun fel de negocieri în weekend, nu ne-au propus nimic decent și se pare că vor să ne arate prin demersurile lor că noi ne merităm soarta. Nu vreau să cred că ne merităm soarta, dar dacă nu rămânem uniți, dacă nu rămânem în grevă și dacă în zilele următoare ne întoarcem la catedră, să știți că ei de abia așteaptă să bată din palme și să spună <uite că le-am demonstrat încă o dată că nu contează în societatea românească cadrele didactice>. Haideți să fim uniți și să le arătăm că este important tot ceea ce facem noi, și ca profesori, și ca oameni în societatea românească. Unitate!”, a spus unul dintre cadrele didactice prezente la protest.

Liderul Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui: “nu trebuie să ascundem mizeria care există la nivelul conducerii confederațiilor sindicale” 

Președintele Uniunii Sindicale “Didactica” a făcut câteva precizări referitoare la actul normativ care modifică Legea dialogului social: “această Ordonanță 42 a trecut prin Consiliul Economic și Social, acolo a primit aviz favorabil. Din păcate, în acest Consiliul Economic și Social se regăsesc de prea mulți ani indivizi care s-au cățarat în fruntea confederațiilor sindicale. În fapt, nu trebuie să ascundem mizeria care există la nivelul conducerii confederațiilor sindicale. Din anul 2017, odată cu Legea 153, confederațiile sindicale nu au făcut absolut nimic. Au văzut toate aceste inechități, dar nu au ridicat niciun deget. Hossu, Costin, Baciu, aceștia sunt indivizii care, chipurile, reprezintă mișcarea sindicală, dar, în fapt, sunt alături de puteri. Spre exemplu, domnul Baciu a primit, la un moment dat, interdicție din partea instanței de judecată de a reprezenta confederațiile sindicale în organisme ale statului român. Cu toate acestea, chiar dacă Guvernul României a știut foarte bine acea situație, domnul Baciu a fost menținut în acest Consiliu Economic și Social. Prin urmare, până când nu vom reuși să dăm jos această camarilă de la nivelul conducerii confederațiilor, noi, cetățenii României, nu vom fi reprezentați în mod corect în Consiliul Economic și Social. De aceea, aceste mârșăvii ale Guvernului României, într-un fel sau altul, iată, sunt aprobate, sunt avizate de aceste conduceri ale confederațiilor sindicale. Demisia!”, a spus prof. Sorin Țiplea în cadrul protestului de ieri.

 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

  1. Continuați, continuați, nu vă lăsați!
    Demnitatea unui profesor trebuie recăpătată.
    Cu salariile astea mici ajung să ia și pensii de mizerie, după 44 de ani de muncă! Vă susțin!
    Le trebuie judecătorilor pensii de 25.000 de lei pensie, iar voi aveți 15% din pensia lor salariu! Nu e echitabil!
    Ies la pensie la 50 de ani cu 200 de milioane pensie și voi stați până la 65 de ani cu un sfert din veniturile lor!

  2. Bine că se gândesc numai la buzunarul lor,vine vacanța și nu li s-au indexat voucherele,nu știu prin ce țări să-și facă concediile,iar despre soarta elevilor, Dumnezeu cu mila.Despre calitatea învățământului nu spune nimeni nimic.

    • Nu este așa că vă simțiți mândru când lumea sta la ajutoarele date de UE, oameni cu 30-40 de ani de muncă cu pensii de subzistență, ce fac profesorii ar trebui sa facă o întreagă tara

  3. Nivelul de trai este scăzut în România , salariile ar trebui să aibă un minim de 4500 Ron, nu aceasta este calea cearta între cetățeni , in timp ce beneficiile aleșilor sunt duse la extrem , este inimaginabil, se vor tăia subvențiile la gaz, lumina ,vad mai sus că orașul este plin de mașini că se fac concedii nu știu unde , este exact ce își dorește clasa politică, cu cât cetățeni sunt mai dezbinați cu atât sunt mai ușor de manipulat , educația pleacă de acasă și de la școala , dar este nesimțire toatala sa ai pensie de sute de milioane , sa consumam cu un deputat zeci de mii de euro

  4. salariile profesorilor nu sunt pe atat de mici pe cat este intoxicata populatia sa creada.
    pacat ca nu sunt functionari publici sa fie obligati sa isi declare veniturile incasate anual. Atunci s-ar vedea realitatea !!!
    Nu spun ca au salarii mari, dar nici chiar atat de mici incat sa justifice o asa de mare panarama si bataie de joc la adresa copiilor care si asa au avut de suferit

    • Stai dom Gigi, sa intre Metrorexul in greva (de exempul) si-ai sa vezi cum sufera cam 1 milion de oameni-si copii inclusiv…
      Ideea este ca ceea ce nu te intereseaza pe matale este „panarama”si „bataie de joc”. Probabil ca daca ar fi vorba de salariul matale, ai fi foc si para.

    • Gigi ai dreptate. Toți angajații statului ,fie ei din adm. publica, din sănătate, din invatamant etc. , care sunt plătiți din FONDURI PUBLICE ar trebui sa depună declaratii de avere și de interese.

  5. Sunt de acord cu solicitările profesorilor cu condiția să fie sinceri. Dacă au salarii mici cum este posibil ca majoritatea să-și facă concediile in străinătate, să aibă toți mașini și acareturi. Probabil nu-și fac treaba la clasă forțând copii să meargă la meditații pentru a trece examenele. Nu știu cum își fac treaba dacă procentul de analfabetism funcțional a ajuns la 44% decât dacă o parte din ei sunt la același nivel. Salarizarea acestora să fie făcută și în funcție de performanta nu la normă. Trebuie să fie plătiți decent și să nu mai solicite tot felul de beneficii sau să invoce motive de genul că nu au bani de haine și că unii elevi sunt mai bine îmbrăcați sau vin cu mașini la școală. Demnitatea este o calitate care le lipsește unora dintre ei.

    • Spuneau unii, cum nu sunt bani, uite cat s-au înmulțit mașinile, are lumea bani dar noi suntem săraci
      Pai la ei s-au înmulțit mașinile :)) daca ii cauți nu exista unul sa nu aibă cel puțin o mașină

  6. Pentru profesori nu se găsesc bani în schimb pentru angajații Consiliului Județean Vaslui sau găsit. Șoferii din CJ au salarii mai mari decât directorii de scoli. Trăiască PROSTIA.

    • Vasluianule , este „Sau” găsit sau „s-au ” găsit ? Eu zic ca este „s-au” găsit, de fapt sigur este „s-au ” găsit. Cum ai zis „Trăiască prostia” ?
      Hai sa trăiești !

  7. Of of demnitatea … De fapt este vorba de BANI, din păcate doar despre bani! Totul se va incheia cand vor mai primi niste bani la salarii. Ne revedem peste 2-3 ani!

    ” Rezultatele testului PISA 2018 arată că procentul de analfabetism funcțional al tinerilor din România era de 44%, în medie, în creștere față de 2015. „

    • Foarte adevarata chestia asta cu PISA 2018. Si abandonul este la maxim. Si cine este de vina?
      Raspuns: parintii sunt de vina in proportie de 99.99%. Restul de 0.01% poti sa-l imparti dumneata intre guverne si profesori.
      In 4 ore pe zi la scoala, nu poti sa faci si litere, si cifre, sa inmultesti, SA CITESTI, SA LECTUREZI, SA POVESTESTI, SA ANALIZEZI TEXTE, ZIARE, SA SUSTII ORAL UN PROIECT, SA SCHIMBI IDEI DESPRE VIATA, SOCIETATE, DESPRE GAGICI CHIAR…asta trebuie sa faca parintii impreuna cu copii.

      • Pentru cele 4 ore petrecute de elevi la școală dascălii cer măriri salariale deaemenea anvergură? Reformulez…4 ore cu tot cu pauzele de rigoare….și asta in situația in care, citez 2 dintre antevorbitorii mei, analfabetismul este in creștere, 44% este un procent inadmisibil!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.