spot_img
spot_img
-1 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

O nouă povară pe bugetul municipiului Vaslui: prețul locuințelor pentru tineri aproape s-a dublat peste noapte

- Advertisement -
MÂNĂ LARGĂ… Un proiect drag primarului Vasile Pavăl, cel privind construirea de locuințe pentru tineri, s-a transformat într-un chin pentru bugetul municipiului Vaslui. Aproape 29 de milioane de lei urmează să fie direcționate pentru ridicarea a cinci blocuri, deși cu acești bani se puteau realiza alte investiții.

SAC FĂRĂ FUND… La sfârșitul anului trecut, când războiul dintre Ucraina și Rusia era în plină desfășurare, Consiliul Local Vaslui a aprobat indicatorii tehnico-economici, studiul de fezabilitate și devizul general pentru proiectul “Construire locuințe pentru tineri în Municipiul Vaslui”, investiție care urmează să se realizeze în Zona Industrială. Mințile “luminate” care au lucrat la întocmirea acestui proiect probabil încă nu aflaseră de conflictul de la granița României, astfel că după zeci de studii și calcule făcute cu picioarele în ligheanul cu apă rece au ajuns la concluzia că suma de 794 de euro pentru un metru pătrat de suprafață construită este suficientă pentru ridicarea celor cinci blocuri. Astfel, valoarea totală a proiectului a fost stabilită la 36.279.846 lei cu TVA inclus, cea mare parte din bani fiind asigurați prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Numai că la mai puțin de un an de la aprobarea acestor valori, aceleași minți “luminate” au găsit un motiv să majoreze prețul de construcție, de la 794 euro mp construit la 1050 euro mp, la care se mai adaugă și valoarea utilităților și parcărilor. Astfel, un proiect care inițial fusese stabilit la valoarea de 36.279.846 lei cu TVA inclus va ajunge să coste, după recalculările făcute, 65.209.626 lei cu TVA. Diferența de aproape 29 de milioane de lei, ce reprezintă cheltuieli neeligibile, va fi suportată din bugetul municipiului Vaslui.

La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare a războiului ruso-ucrainean început în 2014. Invazia, cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial, a provocat sute de mii de victime militare și zeci de mii de victime civile ucrainene. O altă consecință a conflictului de la granița României a reprezentat-o majorarea prețurilor la materialele de construcții. În octombrie 2022, Consiliul Concurenței deja constatase că în primele 6 luni ale anului 2022 comparativ cu anul 2020, prețul BCA-ului a crescut cu 28,2%, al cimentului cu 30%, pentru polistiren extrudat (XPS) prețul s-a majorat cu 42%, iar pentru blocuri ceramice cu 49,8%. Ca urmare a acestor creșteri, foarte multe firme de construcții din România au fost nevoite să își închidă activitatea.

Calcule greșite, vasluienii buni de plată

În august 2023, la mai bine de un an și jumătate de la izbucnirea războiului în Ucraina, Primăria Vaslui a reușit să atragă o finanțare considerabilă prin Programul Național de Redresare și Reziliență, de peste 6 milioane de euro. Banii urmau să fie folosiți pentru realizarea proiectului “Construire locuințe pentru tineri în Municipiul Vaslui”. Vorbim de un ansamblu de locuințe format din cinci blocuri, care urmează să fie ridicate în Zona Industrială. Cele cinci blocuri vor avea 100 de locuințe pentru tineri, formate din 40 de apartamente cu o cameră, 40 de apartamente cu două camere și 20 de apartamente cu trei camere. Blocurile vor fi dotate cu lift interior, centrală proprie de bloc și spații de parcare. La vremea aceea s-au făcut zeci de studii și calcule, ajungându-se la concluzia că cele cinci blocuri pot fi ridicate cu un cost de 794 de euro pe metru pătrat de suprafață construită. Drept urmare, în septembrie 2023, Consiliul Local Vaslui a aprobat indicatorii tehnico-economici, studiul de fezabilitate și devizul general pentru proiectul “Construire locuințe pentru tineri în Municipiul Vaslui”, valoarea totală a proiectului fiind de 36.279.846 lei cu TVA inclus. După 11 luni de la aprobarea acelor valori, Primăria Vaslui vine și propune o actualizare a devizului general pentru obiectivul “Construire locuințe pentru tineri în Municipiul Vaslui”. Cineva, nu se știe cine, pur și simplu și-a amintit că la granița României se desfășoară un conflict militar, din cauza căruia prețurile la materialele de construcții au crescut foarte mult. Prin urmare, specialiștii au ajuns la concluzia că cele cinci blocuri nu mai pot fi ridicate cu un cost de 794 euro pe metru pătrat, ci cu 1050 de euro mp, la care se va adăuga și valoarea utilităților și a parcărilor. Astfel, bugetul total al proiectului va fi în valoare de 65.209.626 lei cu TVA, din care 36.279.846 lei cu TVA reprezintă cheltuieli eligibile, suportate din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar 28.929.780 lei cu TVA reprezintă cheltuieli neeligibile, care vor fi suportate din bugetul local.

Aceeași rețetă “de succes” și la Drumul Strategic Bârlad – Laza – Codăești

În ultimii ani, primarii împreună cu șefii Consiliului Județean Vaslui s-au tot lăudat cu numeroasele proiecte finanțate din fonduri europene care au fost atrase în județul nostru, fără a spune și care au fost contribuțiile reale plătite de vasluieni. Proiectul privind construirea locuințelor pentru tinerii din Vaslui nu este singurul care se transformă, din pix, într-o cheltuială uriașă pentru bugetul municipiului reședință de județ. Aceeași rețetă “de succes” a fost aplicată și de Consiliul Județean Vaslui, la Drumul Strategic Bârlad – Laza – Codăești, investiție care în 2016, când a fost adoptat primul proiect de hotărâre cu privire la reabilitarea și modernizarea acestui drum, avea stabilită contribuție a județului Vaslui suma 8,3 milioane de lei, din care doar 3,9 milioane lei reprezentau cheltuieli neeligibile. În luna iunie 2023, după o pauză de mai mulți ani provocată de pandemia de COVID-19 și aceeași “explozie” la prețul materialelor de construcții, Dumitru Buzatu, fostul președinte al CJ Vaslui, a venit în plenul județean cu un proiect de hotărâre privind actualizarea devizului general al obiectivului de investiții și noile cheltuieli, contribuția județului crescând la 48,5 milioane lei, din care 43,6 milioane lei reprezintau cheltuieli neeligibile. În următoarea ședință de CJ, din luna august 2023, Dumitru Buzatu a venit cu un nou proiect de hotârăre, prin care contribuția județului Vaslui la acest Drum Strategic a crescut și mai mult, ajungând la suma de 69.735.808,08 lei, din care: 65.251.939,68 lei a reprezintat valoarea cheltuielilor neeligibile, iar 4.483.868,40 lei a fost contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Pentru a putea achita această contribuție, Dumitru Buzatu ajunsese să îndatoreze județul la Trezoreria statului. Probabil că în privința investiției care urmează să se realizeze în Zona Industrială nu se va ajunge în această situație, de îndatorare la bănci și Trezoreria statului, și asta pentru că municipiul Vaslui are un buget generos datorită populației fictive, însă creșterea contribuției proprii aproape de valoarea fondurilor europene pe care urmează să le primim reprezintă un eșec rușinos al administrației locale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Multi vorbesc, putini cunosc! Daca v-ati fi uitat pe site-ul primariei ati fi vazut ca valoarea efectiva a proiectului este de circa 60 de milioane. Nu as lua in calcul suma de 5 milioane din deviz pt Diverse si neprevazute. Daca este folosit si 1 leu din acea suma, inseamna ca proiectantul a proiectat prost. Ai un proiect de la zero (in camp), nu prea ai ce neprevazute sa ai! Asta daca nu se descopera nu stiu ce sit arheologic, dar asta e alta discutie.
    Se vorbeste in articol cat si in comentarii de suma de 65 de milioane, ca si cum maine s-ar semna un contract de executie pe aceasta suma! Din nou, daca cei care au comentat mai jos ar fi citit putin ce scrie pe site-ul primariei, ar fi vazut ca este vorba de deviz intocmit la faza proiect tehnic, urmand apoi a se demara o licitatie de lucrari.
    Din documentele rezulta un cost de 1325 euro cu tva/mp sau 1110 fara TVA. Da, este mult, mai ales pentru Vaslui (nu cred ca aici sunt aceleasi costuri ca la Iasi, Bacau, sau Bucuresti). Totusi, la licitatie va decida piata. Nu conteaza daca tu ai in deviz 1300 sau 2000 de euro, daca un constructor considera ca poate face profit si la 1000 sau 900 de euro pe mp, costurile suportate de primarie vor fi semnificativ mai mici. Dar asta depinde interesul din piata si de cat de bine stie primaria sa se promoveze. Cei de la Iasi au contract de lucrari pentru 188 de apartamente finante tot din PNRR. Suma este de circa 700 euro fara TVA/mp. Aici cred ca ne aflam in extrema cealalta, cu 700 de euro se construia in 2023, acum sunt in 2024 si preturile tot cresc.(stirea> https://apix.ro/primaria-iasi-construieste-blocuri-sociale-la-un-pret-de-700-euro-mp-cost-raportat-la-suprafata-desfasurata/)
    Apoi, vorbiti de cele 36 de milioane de lei de la UE ca si cum ar fi maruntis! Daca as fi primar si as avea 794 de euro/mp ca sa construiesc apartamente, as face 1000, nu 100. ( e doar un fel de a spune, e clar ca nu ai ce face cu 1000 de apartamente la Vaslui, n-ar avea cine sa stea in ele) Zic asta pentru ca, la fel ca si la locuintele construite de ANL, acestea se vor putea vinde dupa o anumita perioada (din cate stiu, 5 ani). Eu nu am informatii si nu am gasit nicaieri vreun document sau vreo lege conform careia aceste locuinte trebuie date spre inchiriere pe vecie. AR fi absurd. Primaria le va putea vinde dupa o perioada si va putea face profituri consistente. Aceste locuinte nu sunt ale ANL-ului si nici construite de ANL, dupa cum ar intelege unii prin comentarii. Primaria plateste, din fonduri europene si fonduri proprii. De aici si subiectul articolului> cresterea cheltuielilor neeligibile. Mie mi se pare ca unii se comporta aici ca in povestea drobului de sare. ,,Vai, ce nenorocire, blocurile vor costa 29 de de milioane de lei!” Cum spuneam mai sus, suma pe care se va semna contractul de lucrari va fi mai mica si in acord cu preturile pietei. Sa nu credeti ca firme iesene precum Conest nu stau cu ochii pe licitatii, iar ca ei sunt multi, mai ales ca e vorba de niste sume generoase. Cu siguranta va fi concurenta. Mie mi se pare o investie excelenta, cu posibilitatea de a fi valorificata in viitor, nu vreo gaura neagra sau alte tampenii. Dar fiecare vede ce vrea.

  2. Și asta nu e tot , până la finalizare se mai fac trei rectificări . Vaslui un oraș închis ,se construieste puțin și f scump . Se dau autorizații f puține și asta numai dacă faci parte din clanul lor ( proiectant , constructor , partid )

  3. Ce e cu TÂMPENIA asta, „aneleu”…. După cinci ani sa elibereze, să facă loc la alții…. Aha!! Am văzut….
    Nu mai vorbim că, 90% sunt INCHIRIATE.

    Pe mine, plătitor de rată la locuința, CU CE MA AJUTA STATUL ?!?

  4. A ceescut pretul, pentru a aduna bani.. pentru functionarii / tinerii care au favoruri financiare la chirie. O fi date in chirie chia r proprietatile unor politicieni/ functiinari dinadministratia publica
    ca..daca tot nu sunt controlate spatiile inchiriate…sa beneficieze pisti tăt

  5. Sa renunțe la proiect! 1050 de euro pe metru pătrat de suprafață construită e enorm de mult! Nici la blocurile construite recent, prin oraș, nu se practica asemenea tarife, darămite în Zona Industriala, unde se știe ca preturile sunt mult mai mici.
    Cineva încearcă sa mai pună de o combinatie, altfel nu se explica!

  6. Poate primaria si primarul se tine de promisiune si trage utilitatile si pentru tinerii care au obtinut teren pe Dimitrie Cantemir. Atunci dl primar a venit si a promis ca in maxim un an vom avea toate utilitatile, drumuri, parcuri. Veniti sa vedeti cum salcamii au 3 metrii acolo, loturile au ajuns salcanarii. Unii au inceput constructia si au carat apa la bidon. Altii poate au vandut apartamentul ca sa faca o constructie pe buna baza ca primarul se tine de cuvant

  7. O poveste fără sfârșit,fiecare dintre mari edili ai Vasluiului,doar 2 din ce țin eu minte după 90′ au făcut aceleași paranghelii,nebunii cu bani publici.Cum primarul betivan Cristea făcea doar garduri și bănci iar la sfârșit a îndatorat orașul cu nebunia lui de a împrumuta județul pte linia de troleu care să făcut dupa mai mult de 10 ani,așa și al nostru încă primar Paval roșcovanul nebun lasă o alta datorie pretinzând ca face blocuri ptr tineri.Ce naiba,tot ei vor beneficia care au încârligaturi la primărie sau Cj.
    Să va fut pe toți

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.