spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

O nouã materie pentru elevi: Educatia Rutierã

- Advertisement -

PROIECT… Parlamentarii români vor sã introducã o nouã materie pentru elevi. Este vorba despre Educatia Rutierã, o disciplinã care sã-i învete pe copii importanta respectãrii regulilor de circulatie rutierã. Initiativa se aflã, însã, la stadiul de proiect de lege. Acesta prevede întâi elaborarea unei strategii pentru elevi pânã la sfârsitul anului 2020, urmând ca mai apoi materia sã fie introdusã în programa elevilor începând cu anul scolar 2021-2022.

Educatia Rutierã este vãzutã ca singura solutie de a reduce victimele accidentelor rutiere. „Politia Romana trage un semnal puternic de alarmã: copiii sunt victime în 1 din 3 accidente în care sunt implicati pietoni. Probabilitatea de deces în cazul în care impactul are loc la o viteza a vehiculului de 50 km/h este de 90% sau chiar mai mult.

Riscul de producere a unui accident în zona scolilor creste si este asociat si cauzei de neacordare de prioritate copiilor angajati în traversarea drumului la trecerile pentru pietoni. În acest caz, sanctionarea soferilor si semnalizarea corespunzatoare a drumurilor publice nu sunt mãsuri suficiente. Copiii trebuie sã fie educati în sensul preventiei unor astfel de accidente. În jumãtate dintre accidentele rutiere sunt implicati pietoni. Cursurile din programa scolarã, activitãtile din „Sãptãmâna Altfel” sunt insuficiente pentru a diminua numãrul victimelor accidentelor rutiere. Indisciplina pietonilor, viteza excesivã a soferilor, infrastructura rutierã precarã si neglijenta sunt responsabile pentru aproape jumãtate din totalul accidentelor produse în România în ultimii ani. Singura solutie care poate reduce numãrul victimelor rutiere este educatia timpurie. Astfel, prin prezenta initiativã legislativã propunem ca Ministerul Educatiei Nationale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, sã elaboreaze o strategie privind educatia pentru preventia rutierã a elevilor, în dezbatere cu toti factorii decizionali, pânã la data de 31 decembrie 2020. Strategia trebuie sã fie transpusã în planurile-cadru de învãtãmânt începând cu anul scolar 2021-2022. Ideal ar fi ca elevii din învãtãmântul obligatoriu de stat, privat si confesional sã beneficeze de cel putin un curs de preventie rutierã o datã la douã sãptãmâni. Scoala va putea decide dacã aceastã practicã va fi extinsã prin curriculumul la decizia scolii, la propunerea consiliului profesoral”, se aratã în expunerea de motive a proiectului legislativ.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.