spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

O mostrã purã de coruptie în avizarea spitalului Recumed: studiu de impact idiot!

- Advertisement -

Culmea tupeului la Recumed!

ABERANT…Iatã ce solutie au gãsit marii specialisti pentru a controla nivelul zgomotului la spitalul dintre sosea si calea feratã.

CORUPTIE… Centrul regional de sãnãtate publicã Iasi are de dat foarte multe rãspunsuri la studiul de impact (aproape penal) eliberat firmei Recumed, pe 14 ianuarie 2016.

Recumed propune prin intermediul specialistilor ce au lucrat la studiul de impact, pentru noul spital de oncologie, ca masinile care fac zgomot sã nu treacã prin fata clinicii. Conform acestor specialisti, municipalitatea ar trebui sã filtreze masinile care trec prin zonã, poate chiar sã punã si o barierã pentru a controla nivelul fonic. Marii specialisti de la Iasi se fac de tot râsul când spun cã pentru a diminua poluarea sonorã pe drumul national este nevoie de „mentinerea într-o perfectã stare de functionare a mijloacelor de transport”. Cum vine asta, domnilor inspectori CRSP? Toate masinile care vor trece prin fata spitalului Recumed trebuie sã fie în stare perfectã de functionare, ca sã nu deranjeze bolnavii? O clãdire aflatã la doar 13 m de axul drumului national, care ar urma sã detinã paturi pentru bolnavii de cancer în fazã terminalã, nu va avea nici mãcar parcare pentru ambulante, ca sã nu mai spunem cã zecile de masini ale pacientilor si personalului medical nu vor încãpea, ziua, în fata acestui asa-zis spital. Si atunci, domnilor de la CRSP Iasi, cum ati dat aviz acestei firme, pentru a construi un centru medical cu impact atât de mare în judet, dacã nu existã nici mãcar dotãrile minime? Este clar cã în spatele acestui studiu de impact au stat anumite interese, probabil chiar si financiare, de s-a ajuns în situatia ca doi medici primari de la Iasi sã semneze un asemenea document de toatã jena.

Distanta dintre clãdirea pe care Recumed vrea sã o transforme în spital oncologic, clãdire care ar urma sã fie nucleul de bazã al miilor de persoane bolnave de cancer din judetul Vaslui, fatã de limita de proprietate la drumul national este de doar 4,42 m, ne-o demonstreazã specialistii de la Iasi, care au semnat un studiu de impact de toatã jena. Adicã, nu existã nici mãcar loc pentru a parca o ambulantã, acolo, darãmite sã mai ai loc sã parchezi zecile de masini care ar apela la acest spatiu medical. Un amatorism feroce al celor de la Centrul Regional de Sãnãtate Publicã, oameni care poartã rãspunderea fatã de o investitie fãcutã pe genunchi, cum se spune în popor, fãrã sã se respecte nicio regulã sau normativ al Ministerului Sãnãtãtii. Prin fata acestei clãdiri, propusã drept centrul medical cu paturi pentru bolnavii de cancer, trec sute de masini, zilnic, fiind vorba de drumul care leagã Vasluiul de Iasi, prin Rebricea, sau de la Piatra Neamt, prin Roman. Distanta fatã de drum este atât de micã, încât si un copil si-ar da seama cã nu poti face un spital cu personal medical si bolnavi la câtiva metri de o sosea circulatã. Însã, marii specialisti de la CRSP Iasi au gãsit propria variantã pentru a „combate” traficul. Oamenii propun, nici mai mult, nici mai putin, ca „pentru reducerea poluãrii sonore datoratã traficului auto se propune: mentinerea într-o perfectã stare de functionare a mijloacelor de transport; controlul nivelului de zgomot al autovehiculelor; întretinerea si modernizarea carosabilului”. Este absolut jenantã si penibilã aceastã mentiune fãcutã în studiul de impact, precizare care ar trebui sã-i facã pe cei doi inspectori de sãnãtate publicã sã-si dea demisia si sã caute alte meserii. Cum vine chestia cu „controlul zgomotului la autovehicule”, cele care vor trece foarte aproape de clinica Recumed, pe drumul national? Ce propuneti? Sã se punã bariere în fata clinicii, pe drumul national, iar masinile care au un numãr mai mare de decibeli sã fie trimise pe alte drumuri din România? Unde s-a mai auzit cã poti controla poluarea sonorã de pe un drum national, la o clãdire aflatã la 4,4 m de marginea drumului prin a cere ca toate masinile care trec pe acolo sã fie în perfectã stare de functionare? O aberatie care cu greu poate fi clasificatã altfel, decât cã acest studiu de impact este o bãtaie de joc la adresa tuturor vasluienilor, care nu respectã nici mãcar conditiile de minimã inteligentã.

Locuitorii din zonã au dreptul sã stie: spitalul Recumed îi poate îmbolnãvi grav!

Un alt element trecut în bãtaie de joc în studiu este impactul pe care substantele chimice folosite de acest spital le-ar avea asupra caselor din zonã, aflate la doar 4-5 sau 8 metri distantã, desi legea spune cã distanta minimã este de 30 de metri! Cei de la Recumed au îngropat la vrãjealã, fãrã niciun studiu de mediu sau de alt fel un polstif în curte, în care vor depozita substante extrem de periculoase pentru sãnãtatea oamenilor din zonã (sã nu uitãm cã acest spital ar urma sã se construiascã în mijlocul unui cartier de vile, construite dupã Revolutie). Ce se poate întâmpla si ce riscã cei care locuiesc la câtiva metri de aceastã clãdire? Se pot produce accidente tehnologice, prin care substantele depozitate din procesul medical sã se infiltreze în pânza freaticã, anumite substante se pot propaga la casele din jur, ceea ce ar conduce la o situatie cu adevãrat dramaticã. Cu toate acestea, cei de la CRSP Iasi semneazã cu ochii închisi acest studiu de impact jenant, iar doctorita Costache, de la Sanepid Vaslui, îsi pune parafa pe acest document plin de greseli si de încãlcãri ale legii. Am solicitat, ieri, oficial, conducerii CRSP Iasi, un punct de vedere fatã de situatia de la clinica în constructie a firmei Recumed, urmând sã sesizãm si Ministerul Sãnãtãtii pentru neregulile de la Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.