spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

O mie de pistolari la Botosani

- Advertisement -

1.023 de botosaneni detin arme letale si neletale

Conform datelor puse la dispozitie de catre reprezentatii Inspectoratului de Politie Judetean in Botosani sunt inregistrate 473 de persoane care detin 519 arme de foc neletale, cu aer comprimat, si 550 de persoane care detin 832 de arme letale.

„In aceasta statistica nu sunt incluse persoanele juridice care detin autorizatie de detinere a armelor de foc letale si neletale, fiind vorba de firme de paza sau de vanatoare sportiva”, a declarat inspector principal Daniela Darea, purtatorul de cuvant al IPJ. Conform unui comunicat oficial al Inspectoratului General al Politiei Romane, politistii din intreaga tara verifica, timp de doua luni, in perioada 15 septembrie – 15 noiembrie, vizele permiselor de arma, care atesta dreptul de detinere, port si folosire a armelor, eliberate sau vizate in anul 2005. In cadrul actiunii se va verifica indeplinirea conditiilor de acordare a autorizatiei de procurare a armelor letale, se vor identifica situatiile de incetare si suspendare a dreptului de detinere a armelor, respectiv de revocare si anulare a dreptului de port si folosire a armelor letale.

Conditii grele pentru obtinerea armelor letale

Daca cei 473 de botosaneni care au obtinut un permis de arma neletala au putut reusi acest lucru relativ facil, in urma verificarilor facute, ceilalti, care au arme letale, au avut nevoie de o motivare bine punctata. Conform legii privind regimul armelor si munitiilor, cei care doresc acordarea autorizatiei de procurare a armelor letale trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. In primul rand este necesar sa aiba peste 18 ani si sa dovedeasca necesitatea procurarii armelor, in functie de destinatia acestora. Mai trebuie sa nu fi avut o condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 1 an, pentru infractiuni comise cu intentie si sa fie apte din punct de vedere psihologic si medical, sa nu sufere de alte afectiuni stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii, care ar putea pune in pericol propria viata sau a altora, daca ar detine sau ar folosi arme si munitii. Mai mult, cei in cauza trebuie sa dovedeasca ca nu prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor, conform datelor si informatiilor existente la organele competente si sa fi absolvit un curs de instruire teoretica si practica. Tot conform legii, arme de foc letale pot fi detinute si folosite numai de magistrati, demnitari, diplomati, militari si politisti, persoanele care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, pe perioada in care au aceasta calitate, sau persoanele incluse in programe de protectie a martorilor, pe perioada in care au aceasta calitate. (Danut Rotariu)

„Actiunea va include si verificarea concordantei intre datele inscrise in permisul de arma, evidentele politiei si cele ale armelor detinute si corectarea erorilor constatate, constatarea deficientelor si aplicarea masurilor legale ce se impun in cazul incalcarii prevederilor Legii 295/2004 si a Codului Penal, precum si actualizarea evidentelor cuprinse in Registrului National al Armelor. La incheierea actiunii se vor aplica vizele permiselor de arma” , din comunicatul IGPR

Arma folosita pentru autoaparare

Ultima data cand un botosanean a facut uz de arma pentru autoaparare a fost in anul 2008, in municipiul Dorohoi, cand o persoana a tras cu pistolul pentru a se apara, in timpul unui conflict cu alta persoana. Cazul a facut obiectul unei investigatii a politistilor, care ulterior au stabilit ca persoana care a folosit arma a facut-o respectand legile in vigoare, respectand dispozitiile in aceasta privinta.

Un caz care a avut legatura cu o arma de foc, intens mediatizat, a fost accidentul de vanatoare din luna octombrie a anului trecut, cand directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Paul Mustiata s-a impuscat in genunchi. Incidentul a avut loc in timpul unei partide de vanatoare organizata impreuna cu mai multi prieteni in zona padurii Codreni, comuna Mileanca. Conform declaratiilor sale, Mustiata a alunecat si in acel moment arma s-a descarcat. Glontul a intrat in picior prin zona coapsei, a trecut prin genunchi si apoi s-a oprit in zona tibiei. In urma eforturilor medicilor Spitalului Judetean Mustiata nu si-a pierdut piciorul, insa a avut nevoie de recuperare indelungata. Politistii au concluzionat ca a fost vorba de un accident.
evenimentuldebotosani.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.