spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

O mânã de ajutor întinsã copiilor abuzati

- Advertisement -

INSTRUIRE Initiativa de reducere a abuzurilor asupra persoanelor fãrã apãrare, în special asupra copiilor, ia contur. Dupã semnarea, la sfârsitul lunii noiembrie, a Protocolului privind parteneriatul împotriva violentei asupra copilului, se fac acum primii pasi reali pentru stoparea fenomenului de violentã în familie. În acest scop, ieri, la Ivãnesti a avut loc al doilea curs de initiere a factorilor de rãspundere la nivel local.

Reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, Serviciului de Ambulantã, Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului, Inspectoratului Judetean de Jandarmi si Inspectoratului de Politiei au fost prezenti ieri la Ivãnesti, la cursul de initiere a factorilor locali, în scopul combaterii violentei asupra copiilor. Este vorba despre edilii din zece comune, directorii de scoli, preotii, politistii comunali, asistentii sociali si medicii de familie, stâlpii comunitãtilor locale. Acestia au fost informati cu privire la semnalele care ar trebui sã le dea de bãnuit cã cei mici nu sunt în sigurantã în familie dar si asupra situatiilor critice, când autoritãtile competente ar trebui anuntate fãrã întârziere, pentru evitarea unor tragedii, asa cum a fost cea de la Solesti, când un copil a fost ucis de concubinul mamei plecatã sã munceascã în strãinãtate. Autoritãtile vor sã punã accent în principal pe prevenirea abuzului indiferent de formã – fizic, emotional sau sexual -, rolul dascãlilor, a medicilor de familie, a preotilor si a celorlalti membri de bazã ai comunitãtii fiind de a anunta telefonic existenta acestor cazuri, chiar dacã este vorba de simple bãnuieli. La eveniment a participat si Prefectul judetului, Radu Renga. „Punctul de plecare a acestui G.I.R. a fost cresterea numãrului cazurilor de violentã asupra copiilor. Foarte multi copii au avut probleme si din cauza neglijentei. Ce vrem sã facem de fapt este o colaborare. Dacã într-o comunã existã bãnuieli de violentã, autoritãtile trebuie anuntate pentru a merge sã facã investigatii si pentru a ridica, dacã este cazul, minorul. Dacã un copil creste într-o astfel de familie, cel mai probabil la maturitate va avea acelasi comportament denaturat. Sunteti factori de decizie în comunitãti, aveti contact zilnic cu oamenii, puteti obtine informatii despre eventualele abuzuri.”, le-a spus Radu Renga celor prezenti.

GIR – pentru protejarea persoanelor abuzate

Grupul de Interventie Rapidã (G.I.R.) este o structurã operativã, din care fac parte, alãturi de DGASPC Vaslui, Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Directia de Sãnãtate Publicã, Inspectoratul Scolar Judetean, Serviciul de Ambulantã si, mai nou, având si concursul Episcopiei Husilor. Rolul acestui grup este de a organiza actiuni specifice de combatere a celor mai grave forme de violentã asupra copilului, actionând ca o celulã de crizã, în primul rând prin promovarea de actiuni de sensibilizare a opiniei publice, constientizarea minorilor cu privire la drepturile pe care le au si felul în care pot actiona atunci când aceste drepturi le sunt încãlcate. Factorii de rãspundere de la nivel local au rolul de a identifica posibilele cazuri de violentã în familie si de a le semnala reprezentantului DGASPC Vaslui, care va lua mãsuri de protejare a persoanelor afectate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.