NECAZURI O femeie în vârstã de 34 de ani, mamã a unui copil cu probleme de sãnãtate, se plânge cã, în ciuda faptul cã o comisie medicalã exigentã i-a dat dreptul fiicei sale de a o avea drept însotitor permanent, Primãria Hoceni refuzã sã îi primeascã dosarul, pe motiv cã nu ar locui, de fapt, pe raza acestei comune. “Sunt obligatã sã stau cu chirie la Husi, cãci, de un an de zile, copilul merge la centrul de recuperare, de douã ori pe sãptãmânã. Mi-as dori ca cei de la Primãria Hoceni sã mã înteleagã”, spune femeia.
“Eu i-as ruga pe cei din Primãria Hoceni sã îmi primeascã dosarul, întrucât, legal, eu locuiesc în aceastã comunã. Toate actele le am acolo si tot în acest sat am si casa”, sustine Cristina Damian, 34 de ani. Anul trecut, mai spune ea, a primit dreptul de însotitor al micutei bolnave, figurând în evidentele Primãriei Hoceni, însã, de curând, odatã cu reactualizarea de cãtre comisie a stãrii de sãnãtate a copilei, Primãria nu i-a mai primit dosarul, motivând faptul cã ea nu mai locuieste, de fapt, în Hoceni. “Nimeni nu îi contestã dreptul doamnei de a beneficia de aceastã indemnizatie de însotitor, însã ea trebuie sã îsi facã toate documentele pe Primãria Husi, acolo unde locuieste. Ea nu mai locuieste în Hoceni cam de doi ani. Este stabilitã în municipiul Husi, iar Primãria din Husi ar putea, fãrã nicio problemã, sã îi dea acest drept, dacã ar prezenta toate documentele”, au spus oficialii. De partea cealaltã, mama copilei sustine cã doar temporar locuieste la Husi, întrucât fetita are nevoie de recuperare. “Eu stau de nevoie la Husi, cã am fetita care merge de douã ori pe sãptãmâna la recuperare. De un an de zile, ea face acest tratament, ca sã se vindece. Eu am primit dreptul de însotitor, iar dacã am cartea de identitate, adresã, tot, pe comuna Hoceni, de ce nu mi se dã dreptul cuvenit? Aici nu înteleg. Cei de la Protectia Copilului mi-au spus cã, teoretic, nu ar trebui sã fie nicio problemã, ca sã îmi primeascã dosarul”, a spus Cristina Damian.
“Dacã doamna începe o actiune în instantã, fãrã doar si poate, are câstig de cauzã”
“Nu este singurul caz de acest fel, sunt multe persoane care au în cartea de identitate mentionate domicilii cu totul diferite fatã de locul în care s-au stabilit, de fapt. În cazul acesta, însotitorii, conform legii, trebuie sã primeascã banii prin intermediul Primãriei de care apartin cu domiciliul. Dacã pe cartea de identitate a doamnei în cauzã scrie comuna Hoceni, iar dânsa detine cu acte si o proprietate acolo, atunci lucrurile sunt foarte clare: dânsa trebuie sã îsi primeascã drepturile de la Hoceni, unde domiciliazã, de drept. Sunt de înteles si cei de la Primãriei, care vor sã îsi gestioneze cazurile pe care le au efectiv, în comunã, dar nu pot refuza dosarele persoanelor care dovedesc cu acte perfect legale faptul cã si ei sunt cetãteni ai comunei. Dacã doamna începe o actiune în instantã, fãrã doar si poate, are câstig de cauzã. De aceea, ideal ar fi, pentru binele fetitei, ca dosarul mamei sã fie primit, de vreme ce existã niste documente care o îndreptãtesc în a beneficia de indemnizatia prevãzutã de lege”, au spus avocatii.