spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

O lectie tragica

- Advertisement -

Cazul fostei contabile
care s-a aruncat in gol ar trebui cunoscut de iesenii cu datorii, de sefii de asociatii sau de cei care fac justitia. Pensionara s-a izolat in cadrul Asociatiei si a incercat sa duca o lupta pe cont propriu. „Ziarul de Iasi” a luat dosarele de la instanta in care Olguta Babusanu se plingea ca platea prea mult la intretinere. Persoane care cunosc acest caz spun ca era posibil ca sa nu ajunga in situatia de a fi evacuata din casa cu executorul judecatoresc. In momentul de fata, mii de ieseni sint dati in judecata pentru datorii la intretinere. O concluzie ce se poate desprinde din acest caz: prin dialog se pot evita situatii care pot deveni dezastruoase.

Povestea
femeii care s-a sinucis dupa ce apartamentul i-a fost vindut la licitatie pentru datorii se afla si in dosarele de la instanta. Cazul Olgutei Babusanu este acela al unui om care a incercat sa inoate impotriva curentului, al unei persoane care s-a opus, intr-un fel, sistemului. Inca de acum zece ani, femeia a refuzat sa achite datoriile pe care le avea la intretinere, sustinind ca debitul sau a fost calculat in mod eronat. In instantele de judecata, femeia a contestat sumele trecute drept datorii catre furnizori, sustinind ca a solicitat in repetate rinduri sa se faca o recalculare.

„Am considerat ca, in cazul meu, a fost facuta o discriminare, au aparut sume nejustificate. Nu recunosc sumele invocate la plata”, preciza femeia in instanta. La unul dintre procese, Olguta Babusanu spunea ca a discutat cu reprezentantii asociatiei de locatari, cerindu-le sa nu mai treaca „sume abuzive” in dreptul sau, insa lucrurile au continuat in acelasi mod. „Am fost determinata sa refuz plata sumelor afisate, pentru ca nu am capacitatea, posibilitatea, obligatia si datoria de a le plati, pe linga sumele de drept care imi revin, sa mai preiau si datoriile care le revin altor locatari. Am spus la toate termenele din instanta ca imi voi achita datoriile dupa ce se va face o recalculare la toti locatarii”, a mentionat femeia in fata judecatorilor.

In salile de judecata, Olguta Babusanu a subliniat ca a fost nemultumita de modul de calcul al datoriilor sale, aceasta avind senzatia ca a fost mereu „incarcata” la plata in mod nejustificat si subliniind ca s-a lovit de un „zid” cind a incercat sa comunice cu reprezentantii asociatiei.

Pe de alta parte, atit executorul judecatoresc care a fost nevoit sa o evacueze pe Olguta Babusanu, cit si reprezentantii asociatiei de locatari din care facea parte femeia sustin ca problema se putea rezolva, daca femeia ar fi acceptat cu adevarat sa poarte un dialog.

„Doamna a «dialogat» cu mine doar prin hirtii. Nu stiu de cind avea doamna probleme
cu asociatia de locatari, dar cred ca acestea se puteau rezolva. Insa si din partea dumneaei trebuia sa fie facute citeva demersuri in acest sens. Daca omul nu face nimic… Ea nu a comunicat, in realitate, cu mine niciodata. A avut mai multe dosare si stia si de executarea silita inceputa impotriva sa inca de acum citeva luni. Cred ca, daca se actiona de la inceput, se puteau esalona pina la urma datoriile, dar dumneaei nu a mai achitat nimic incepind cu anul 2004”, a spus executorul judecatoresc Cezar Andrei.

Acesta a adaugat ca nu putea pune poprire pe pensia Olgutei Babusanu. „Lumea s-a intrebat de ce nu am pus poprire pe pensia doamnei, in loc sa scoatem la vinzare apartamentul dumneaei. Eu nu pot pune poprire decit pe maximum 30% din pensia unui datornic. Daca doamna avea o pensie de pina la 1.000 de lei, in cit timp recuperam datoria pe care o avea?”, s-a intrebat Cezar Andrei.

Executorul judecatoresc a mentionat ca asociatia de locatari a formulat o cerere de urmarire imobiliara inca din mai 2009, iar Olguta Babusanu cunostea acest lucru. „Eu am organizat licitatie inca din martie 2010, iar apartamentul a fost vindut dupa doua termene, cu suma de 98.420 de lei. Doamnei i s-au comunicat toate fazele executarii. In final, dupa vinzare si achitarea datoriei pentru care s-a inceput executarea, ei ii raminea suma de 56.000 de lei”, a spus executorul.

„Poate va fi invatatura de minte pentru toata lumea”

Reprezentantii Asociatiei Grupul Asociatiilor de Proprietari si Locatari (AGAPL) au precizat, la rindul lor, ca astfel de situatii pot fi evitate. „Din cite am inteles, doamna respectiva nu avea apometre. Cred ca reprezentantii asociatiei ar fi putut sa puna suma de 400.000 de lei vechi, sa-i cumpere niste apometre, daca dumneaei nu avea posibilitatea asta. In mod normal, n-ar fi trebuit sa se ajunga la o astfel de situatie, in care penalizarile sa fie mai mari decit debitul”, a declarat Dumitru Bucur, presedintele AGAPL.

Acesta a adaugat ca, daca Olguta Babusanu avea datorii incepind din anul 2000, reprezentantii asociatiei de locatari ar fi trebuit sa intreprinda o actiune in Justitie inca de atunci. „Am inteles ca doamna avea datorii inca din anul 2000, iar dumneaei a fost data in judecata abia in 2008. Nu stiu daca este normal ca reprezentantii asociatiei sa fi asteptat atit de mult timp, avind in vedere faptul ca datoria a crescut constant. Dar poate ca, macar acum, o astfel de problema va fi invatatura de minte pentru toata lumea”, a adaugat Dumitru Bucur.

El a precizat ca, in mod normal, unui datornic nu i se pot trece pierderi de mai mult de 30% din ceea ce consuma lunar. In momentul de fata peste zece mii de apartamente nu au caldura din cauza datoriilor la intretinere.

Asociatia nu a dat-o in judecata ca sa-i faca un bine

Presedintele asociatiei de locatari din blocul aflat in cartierul Alexandru cel Bun si administratorul imobilului au declarat ca Olguta Babusanu a refuzat in mod constant sa dialogheze cu ei, pentru a ajunge la o solutie. „Doamna nu a vrut niciodata sa stea de vorba cu noi. Chiar daca dumneaei a spus ca noi am «incarcat» factura sa la intretinere, acest lucru nu este adevarat. Noi i-am pus un consum pausal. De fiecare data cind mergeam la usa dumneaei, refuza sa ne deschida si sa stea de vorba”, a precizat Jan Luca, presedintele asociatiei de locatari din care facea parte si Olguta Babusanu.

Referitor la faptul ca femeia a fost data in judecata dupa mai bine de sapte ani de cind incepuse sa acumuleze datorii, Jan Luca a spus ca gestul de pasuire a fost unul bine intentionat. „Noi am pasuit-o pe doamna Babusanu, in ideea ca, la un moment dat, va intelege situatia in care se afla si-si va achita debitul. Toti locatarii blocului au datorii, dar ce ar insemna sa dam toti locatarii in judecata pentru datoriile pe care le au acum? Oamenii vin si discuta problemele pe care le au si incearca sa le rezolve. Chiar daca doamna era singura din bloc care nu avea apometre, noi am impartit pierderile de apa pe apartamente, astfel incit dumneaei nu era defavorizata. In plus, in adunarea generala a asociatiei s-a stabilit ca penalitatile sa fie de 0,2% pentru fiecare zi de intirziere a platii. Noi am anuntat-o pe doamna ca o vom actiona in judecata in momentul in care avea datorii si penalitati de aproximativ 180 de milioane de lei vechi. Pe mine, nici cei de la CET, nici cei de la RAJAC nu ma iarta, eu trebuie sa achit facturile”, a mentionat presedintele asociatiei.

De asemenea, acesta a precizat ca datoriile fostei contabile reprezentau un procent foarte ridicat, de peste 50% din debitul asociatiei catre furnizori. In plus, Jan Luca a precizat ca acea cantitate, de 7 metri cubi de apa rece si 3 metri cubi de apa calda, a fost stabilita prin hotarirea adunarii generale a locatarilor. De altfel, si alte asociatii de locatari din Iasi, dar si din tara folosesc drept reper un astfel de consum, cind vine vorba despre apartamente care nu au in dotare apometre.

Cum s-a aparat femeia in procesele intentate de asociatie

Procesele Olgutei Babusanu au inceput la finele lui 2007 – inceputul lui 2008, potrivit afirmatiilor facute de reprezentantii asociatiei de locatari a blocului din cartierul Alexandru cel Bun. In dosarele finalizate si in cel aflat inca pe rolul Judecatoriei Iasi, fosta contabila s-a plins ca facturile sale sint „incarcate” si ca refuza sa le achite, pina in momentul in care se va dispune recalcularea acestora. Olguta Babusanu, care nu montase in apartament apometre si nici repartitoare, a avut mai multe procese cu asociatia de locatari a blocului B1, care ii scosese apartamentul la vinzare pentru o parte a datoriei totale, care ajungea la peste 50.000 de lei.

In procesul inca aflat pe rolul Judecatoriei Iasi, cu urmatorul termen stabilit pentru finele lunii noiembrie, asociatia solicita de la pensionara peste 5.000 de lei, pentru perioada octombrie 2009 – mai 2010. „Pirita este rau-platnica. De foarte multe ori am instiintat-o de suma care ii revine, a fost somata sa plateasca, insa de fiecare data a refuzat. Din cauza acumularii de debite neachitate, asociatia nu poate plati la termen facturile pentru furnizori, motiv pentru care ne sint aplicate penalitati de intirziere si, periodic, se sisteaza furnizarea utilitatilor”, precizeaza Jan Luca in actiunea depusa la instanta.

La procesul care a lasat-o fara casa, Olguta Babusanu nu s-a prezentat, dar, in dosarul care va continua in noiembrie, femeia a incercat sa se apere, sustinindu-si teoria, si anume ca ar fi fost pusa sa plateasca mai mult decit consuma in mod real: „Am lucrat in acest domeniu timp de 25 de ani si cunosc metodele de repartitie. Desi am discutat de mai multe ori cu administratorii si presedintii de asociatie, in mod sfidator au facut in continuare la fel, cu toate ca le-am spus ca nu procedeaza corect. Nu recunosc sumele invocate, deoarece, in comparatie cu ceilalti locatari, am fost incarcata constant la plata”, a precizat femeia in intimpinarea depusa la instanta.

Totusi, reprezentantii asociatiei au negat acest lucru. „Nu este adevarat. Doamna era trecuta la consum pausal, pentru ca nu avea apometre. In ce priveste pierderile de apa, ele erau impartite pe apartament, dupa cum s-a decis in adunarea generala. De exemplu, in luna iunie 2009, doamnei i-a revenit sa plateasca pentru pierderile de apa suma de 21 de lei, iar, pentru iulie 2009, suma de 29 de lei. In ce priveste consumul, doamna avea trecuti 7 metri cubi de apa rece si 3 metri cubi de apa calda”, a confirmat Mihaela Codau, administratorul blocului in care a locuit Olguta Babusanu.

Pensionara, care se considera „tap ispasitor”, a precizat in fata instantei ca nu primea ajutor de nicaieri. „Nu am beneficiat de subventii la incalzire, nu am primit eventuale ajutoare de la diferite fundatii, in afara de pensie nu am nici un venit suplimentar, nici macar de un ban”, a mentionat aceasta in instanta.

Pe de alta parte, vecinii si reprezentantii asociatiei s-au plins ca, din cauza datoriilor acumulate de Olguta Babusanu, toti locatarii aveau de suferit, furnizorii de utilitati sistind serviciile oferite pentru anumite perioade de timp.

Cum se pot rezolva astfel de probleme prin mediere?

Mediatorii sustin ca astfel de probleme pot sa-si gaseasca rezolvarea intr-un mod simplu. Acestia afirma ca pot negocia si arbitra conflicte de acest gen, reusind sa ajunga la un numitor comun.

„Medierea poate fi o posibilitate de solutionare a unei astfel de probleme si chiar ar fi una recomandata. Se poate rezolva problema direct cu furnizorul de energie termica sau chiar cu reprezentantii asociatiei de locatari. Ar trebui ca persoanele care se afla in astfel de situatii sa faca o cerere si, impreuna cu reprezentantii asociatiei, sa mearga la mediator. In urma negocierii se incheie un acord de mediere, care are valoarea unei sentinte judecatoresti”, a spus Stefan Coste, seful mediatorilor ieseni.

Acesta a adaugat ca plata datoriilor poate fi esalonata in cadrul negocierilor purtate de mediator, iar, astfel, ambele parti implicate pleaca multumite. „Persoanele cu datorii isi pot esalona plata acestora pe anumite perioade. Eu am avut deja o discutie cu reprezentantii CET Iasi SA, iar acestia s-au aratat interesati de a recurge la o astfel de solutie precum medierea. In plus, reprezentantii Primariei Iasi au declarat recent ca, daca fiecare datornic ar achita lunar cite 100 de lei, ei ar fi multumiti, pentru ca ar avea fonduri pentru a sustine in continuare aprovizionarea CET cu carbune, cu o suma totala de aproximativ 5,5 milioane de lei. Se putea evita situatia in care persoana respectiva sa ajunga sa-si ia viata
din cauza datoriilor la intretinere si a faptului ca nu mai avea unde sa locuiasca”, a adaugat seful mediatorilor ieseni.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.