spot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
20-ian.-2025

O gălăţeancă în Japonia

- Advertisement -

* Irina Holca  locuieşte de opt ani la Osaka * Internet, prima opţiune * „Mai bine un cutremur aici decât în altă parte”

Gălăţeanca Irina Holca locuieşte de opt ani în vestul Japoniei, o zonă mai puţin afectată de cutremure. De altfel, acolo s-a resimţit foarte slab şi seismul de ieri, chiar dacă acesta a fost unul dintre cele mai mari  care a afectat ţara.

Tânăra a absolvit Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, a obţinut câteva burse de studiu în Japonia şi a rămas să predea engleza academică la Osaka.

„Partea Japoniei unde stau eu e mai ferită (de seisme, n.r.), sunt cam o dată pe lună, dar pe partea cealaltă sunt cam săptămânale. Cei din Tokyo au parte aproape zilnic de unul micuţ. La mine nu s-a simţit foarte mult, doar cât să-mi provoace un pic de rău de mare. Clădirea s-a legănat ca pe vapor”, ne-a povestit gălăţeanca, la câteva ore de la zguduitură.

„Speriaţi, dar ok”

Obişnuiţi cu mişcările frecvente ale scoarţei terestre, japonezii par să fi depăşit cu bine situaţia:

„Cunoscuţii mei români din Tokyo sunt ok, doar zguduiţi şi speriaţi. O prietenă era în parc cu fetiţa şi zicea că nu se putea sta în picioare, dar casa i-a rămas întreagă, doar au căzut lucrurile din rafturi. O alta era în birou, la etajul 30 şi a fost destul de înfricoşător. Au ieşit cu toţii în stradă şi aşteptau să se termine şi replicile. Prăpădul mai mare e puţin mai la nord (de Tokyo, n.r.), şi mai aproape de epicentru, în prefecturile Iwate şi Miyagi”, mai aflăm de la Irina.

Mai bine luciditate decât panică

Panica – dacă a existat – nu a cuprins întreaga ţară. Cel puţin în vest, unde locuieşte gălăţeanca, oamenii şi-au continuat liniştiţi programul de muncă, eventual după ce au verificat că rudele sau cunoştinţele din est nu au păţit nimic. Gălăţeanca nu şi-a sunat chiar imediat după cutremur rudele din ţară, pentru că i-a învăţat să nu se alarmeze la orice ştire: „Acum i-am obişnuit să verifice pe internet, să vadă cât de departe e seismul de locul unde stau eu şi după aceea să se alarmeze, dacă e cazul”.

Organizare la milimetru

Japonezii au un sistem extrem de bine pus la punct, care să-i apere de dezastrul provocat de un cutremur puternic. Centralele nucleare, care furnizează o mare parte din energia electrică, dar şi trenurile rapide, gazul sau alte utilităţi sunt programate să se închidă automat de la o zguduitură mai mare de X grade.

„Clădirile sunt cum trebuie, oamenii sunt organizaţi şi ştiu cum să reacţioneze, sunt în general instruiţi, se fac anual simulări pentru cutremur, şi cu toţii ştim unde şi cum trebuie să ne refugiem, în caz de nevoie. La fel, se fac avertizări de tsunami la televizor, radio şi prin megafoane în oraşe, şi lumea în general ştie ce are de făcut”, explică românca adoptată de Ţara florilor de Cireş. Aşa că, mai în glumă, mai în serios, tot ea adaugă: „Dacă e să te prindă un cutremur pe undeva, cel mai bine e să te prindă în Japonia…”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.