spot_img
spot_img
3.4 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

O femeie din Huși, cadru didactic, victima cămătarilor ieșeni: au scos-o cu mascații din casă, deși răscumpărase imobilul de două ori!

- Advertisement -
CĂMĂTĂRIE… O familie din Huși a împrumutat 45.000 lei de la cămătari, care au avut pretenția ca în 6 luni să li se înapoieze dublu, adică 90.000 lei.

DRAMATIC… Acum, când polițiștii vasluieni de la „Combaterea Crimei Organizate” dau o mână de ajutor procurorilor DIICOT, în dosarul cămătarilor din Iași, o hușeancă în vârstă de 40 de ani prinde curaj să vorbească despre coșmarul trăit după ce familia ei a ajuns să se îndatoreze la acești indivizi. Femeia, cadru didactic, spune că o rudă foarte apropiată a împrumutat 45.000 lei de la cămătari, punând garanție locuința părintească, pe care o dețineau împreună. Cămătarii au avut pretenția ca în 6 luni, familia în cauză să le înapoieze dublu, adică 90.000 lei. Evident, nu au putut respecta termenul stabilit și de acolo a pornit o sarabandă îngrozitoare cu noi și noi pretenții bănești din partea cămătarilor. Li s-a luat casa, le-a fost vândută unor terți, ca să îi fie pierdută urma, deși o instanță a dat câștig de cauză familiei respective. Cum însă cuvântul Justiției este, de multe ori, aproape irelevant în încrengăturile acestor grupări, cu notari, cu funcționari de prin instituții publice, angajați de la bănci etc, hușeanca povestește că s-a trezit cu mascații la ușă pentru evacuare. „Noi am vrut doar să ajutăm această rudă care s-a îndatorat la cămătari. Dar a fost cea mai mare greșeală și cea mai grea lecție a vieții mele”, spune femeia cu ochii plini de lacrimi.

Vestea că anchetatorii bat pe la porțile luxoase ale cămătarilor din Iași stârnește rănile nevindecate ale celor care au fost victimele directe ale acestora, unii chiar din Huși. O femeie în vârstă de 40 de ani, de profesie cadru didactic, a fost atât ea, căt și familia ei, implicată într-un episod dificil cu cămătarii. Povestește că o rudă a sa, care avea o mică afacere, a avut nevoie de o sumă de bani, mai exact 45.000 lei, pentru a-și pune pe roate mai bine activitatea, iar cineva l-a îndemnat să împrumute la cămătarii din Iași. Faptul că a putut obține atât de ușor această sumă, fără adeverințe și formalități la bancă, a fost pentru această rudă o tentație mult prea mare, în raport cu cerințele cămătarilor. Aceștia, foarte bine organizați, i-au spus că îi dau banii îndată ce merge la un notar și semnează că le garantează cu casa părintească. Numai că în casa respectivă locuiau două familii, ambele deținătoare ale imobilului. „Cel care a împrumutat bani de la cămătari a fost cumnatul meu. Ne-a luat pe toți la notar și ne-a spus să semnăm, că nu e nimic, el va da banii înapoi în șase luni și că e doar o garanție, totul va fi bine. Eu nu am vrut, că știam că nu e bine să ai de-a face cu asemenea oameni, e foarte riscant. Dar rudele se uitau la mine rău, reproșându-mi că nu vreau să îl ajut pe acest cumnat, care are nevoie de bani”, povestește cadrul didactic.

Cămătarii nu se joacă cu cifrele: au dat 45.000 de lei și au vrut înapoi 90.000 lei, în numai 6 luni

Din acel moment, s-a declanșat coșmarul. Ruda lor nu luase în serios faptul că acești cămătari îi impuseseră ca, pentru cei 45.000 lei împrumutați, să le dea înapoi dublu, adică 90.000 lei. O sumă colosală, pentru un termen atât de scurt. Au trecut repede cele 6 luni și cei 90.000 de lei nu au putut fi înapoiați, începând o perioadă dramatică pentru cele două familii din casa ale cărei acte de proprietate deja erau în mâinile cămătarilor din Iași. Văzându-se în această situație, familia respectivă a făcut tot posibilul să adune acei 90.000 lei și să le dea cămătarilor, crezând că își vor recupera locuința. Numai că acești indivizi nu se mulțumesc cu puțin, astfel că au informat familia respectivă că, dacă vor casa, să le mai dea încă 20.000 de lei, peste cei 90.000 de lei. „Vă dați seama că situația era de-a dreptul disperată. Am încercat să apelăm la Justiție. Ne-am vândut mașina unei persoane din Huși și am împăcat un avocat, care ne-a reprezentat la ICCJ, unde ce să vedeți? Am câștigat procesul. Instanța a spus că da, ne-am plătit datoria și trebuie să ne fie restituită casa. Dar ce credeți? Între timp, cămătarul respectiv scosese casa noastră la licitație și o vânduse deja unui terț. Nici nu s-a uitat că Justiția a spus că e casa noastră. Cum s-a putut scoate casa la licitație, dacă era în litigiu? Iată o altă mare întrebare, care arată ce corupție este și prin instituțiile noastre. Acesta dăduse un preț, iar noi, după multe alte încercări, am mers la el să îl rugăm că îi dăm noi cât a dat și ceva peste, numai să ne lase casa. Nu a vrut. Deja cheltuisem tot ce aveam. Eu din învățământ câștigam puțin și nu mai aveam nicio posibilitate să luptăm. Ne-am trezit cu mascații și am fost evacuați din propria noastră casă, pe care o plătisem deja de două ori. Ne-am luat lucrurile, ne-am dus la niște rude. Am dormit pe jos, a fost îngrozitor. Nu ne-a ajutat nimeni, deși în mână aveam o hotărâre judecătorească favorabilă. Justiția nu mai are forță, nu mai are cuvânt și autoritate de multe ori”, spune hușeanca.

„Niciun om din lumea aceasta să nu se împrumute la cămătari, că din acel moment viața lui este distrusă”

„Din această situație, care mi-a distrus niște ani din viață, am învățat câteva lecții importante. Una dintre ele este să nu ajuți pe nimeni, dacă e vorba despre familia ta, despre casa ta, despre viața ta. Noi am spus să ajutăm o rudă și am sfârșit în stradă, ca niște câini ai nimănui. Niciun om din lumea aceasta să nu se împrumute la cămătari, că din acel moment viața lui este distrusă. Pe moment te bucuri de suma primită cu împrumut, dar timpul trece imediat, că este pus intenționat atât de scurt, iar suma dublă tu nu ai de unde s-o dai înapoi. E dureros, cea mai grea perioadă din viața mea, căci nu am crezut vreodată că eu aș putea ajunge în contact cu această lume. Aș sfătui pe orice om să se ferească de așa ceva, că e drumul sigur spre prăpastie, spre pierzanie”, este convinsă hușeanca. Aceasta a reușit în ultimul an să își achiziționeze o locuință modestă într-o localitate arondată municipiului Huși, pe care vrea să o renoveze. „Pornim de la 0, dar mă bucur că suntem împreună, că am trecut peste acest coșmar”, spune femeia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Mai pe intelese …. cele doua se certau.. pentru parte din casa . una a imprumutat .. nu a avut de unde da banii inapoi si a pierdut casa ….. suparare mare
    Dar la Husi … tot un cadru didactic ale carei rate la casa sint platite de garantii pe care ia avut…. Printre timp ajunsa directoare … de ce nu se scrie ?
    E cu imparatul avocatilor liberali?

  2. Nu înțeleg asemenea categorii de cetățeni( unii cu studii) se împrumutăî la cămătari!De ce ..prin anumite legi votate… nu oprește asemenea tranczații prin notariate și tot felul de avocați șmecheri?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.