spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

O cincime dintre vasluieni: dependenti de ajutoare sociale

- Advertisement -

AJUTOARE Începând cu luna octombrie, pentru al patrulea an la rând, persoanele sãrace din judetul Vaslui vor beneficia de ajutoare alimentare. În acest an, românii cu venituri mici vor primi pe lângã biscuiti, lapte praf si fãinã de grâu, si ulei, fasole uscatã, mazãre boabe si bulion de tomate. În total, la nivelul judetului Vaslui, în acest an, 77643 vasluieni cu venituri mici, cu peste 2200 mai putini ca în 2011, vor primi aceste ajutoare alimentare. În unele comune cu potential si numãr mare de locuitori, proportia beneficiarilor de alimente ajunge chiar si de unu la patru, în timp ce în alte zone, mult mai sãrace si cu mai putini locuitori, numãrul celor care vor beneficia de aceastã formã de ajutorare este de circa 10% din populatie.

La sedinta de pe data de 17 august a Consiliului Judetean Vaslui a fost adoptatã hotãrârea cu privire la numãrul de persoane din judetul Vaslui care vor beneficia de ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeanã persoanelor cu venituri mici, precum si lista continând cantitãtile de alimente care vor fi distribuite în perioada urmãtoare. Beneficiarii acestor ajutoare alimentare sunt persoanele beneficiare ale venitului minim garantat, somerii aflati în platã conform Legii 76/2002, pensionarii cu o pensie de pânã în 400 lei, si persoanele cu grad de handicap I sau II, în total 77643 vasluieni. La acestia se vor mai adãuga alte câteva zeci de someri sau persoane cu handicap, dar si dependenti de ajutoarele sociale de la primãrii care vor face cerere în perioada imediat urmãtoare, dat fiind cã aceastã statisticã a fost întocmitã la nivelul lunii iunie. Alimentele care se vor distribui în acest an sunt 15 kg fainã albã, 0,8 kg paste fãinoase, 0,6 kg biscuiti, 7 kg orez, 3 kg zahãr, 7 l ulei, 1 kg fasole uscatã, dar si douã cutii de mazãre boabe, douã de rosii în bulion si una de pastã de tomate. În aceastã perioadã, se afiseazã, la sediile teritorial-administrative, listele cu persoanele beneficiare, si se asteaptã primirea, la nivel de judet, a cantitãtilor necesare de alimente, care, începând cel mai devreme din a doua parte a lunii septembrie, se distribuie în teritoriu, la fiecare primãrie în parte, conform programãrii, alimentele, urmând ca distribuirea cãtre beneficiarii persoane fizice sã înceapã, cel mai probabil, la începutul lunii octombrie. Mai trebuie spus cã, la nivelul judetului Vaslui, cantitãtile de alimente alocate sunt mai mari cu circa 5% fatã de necesar, urmând ca, conform declaratiei presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, „diferenta care va rãmâne nedistribuitã, ca urmare a rotunjirii cantitãtilor de alimente va fi redistribuitã celor care vor deveni eligibili pentru aceastã mãsurã pe perioada derulãrii planului european, respectiv pânã la data de 31 decembrie 2012”.

Cine sunt beneficiarii de ajutoare alimentare?

Mai bine de o cincime din locuitorii stabili ai judetului Vaslui vor beneficia de aceastã formã de ajutor social, ceea ce reprezintã un bun indicator al sãrãciei din zonã. Totusi, fatã de anul trecut, numãrul beneficiarilor de ajutoare alimentare acordate de UE a scãzut cu circa 2200, în acest an, de la 79.845 persoane, la 77.642. Motivul scãderii o reprezintã diminuarea numãrului de someri aflati în platã la nivelul lunii iunie, lunã de referintã pentru întocmirea listelor de beneficiari, de la 5042, anul trecut, la doar 2802, în 2012, nu pentru cã aceste persoane si-ar fi gãsit de lucru, ci pentru cã nu mai beneficiazã legal de indemnizatie de somaj. Vor beneficia de ajutoare alimentare 29.709 beneficiari ai venitului minim garantat conform Legii 416/2001, 2802 someri aflati în platã si care beneficiazã de prevederile Legii 76/2002, 34220 pensionari cu o pensie de sub 400 lei si nu mai putin de 10.912 persoane încadrate în gradul I sau II de handicap.

Indicatorul sãrãciei

Numãrul de beneficiari de indemnizatii sau ajutoare sociale reprezintã cel mai bun indicator al situatiei economice dintr-o zonã, inclusiv al sãrãciei. Numãrul de beneficiari ai acestor tipuri de ajutoare europene, care vor primi alimente pentru a supravietui în perioada urmãtoare, este unul dintre indicatori, judetul Vaslui fiind declarat, si din acest punct de vedere, unul dintre polii sãrãciei din România. La nivel de orase, la Murgeni si Negresti, circa 15% din locuitori vor beneficia de aceste ajutoare, comparativ cu municipile Vaslui, Husi sau Bârlad, unde proportia este de sub 9%. Cert este cã, în mediul urban, principala categorie de beneficiari este pensionarii care au o pensie mai micã de 400 lei, cu exceptia municipiilor Bârlad, cu 2067 beneficiari din aceastã categorie, si Vaslui, cu 1801 pensionari. De altfel, Bârladul conduce si la altã categorie, cea a persoanelor cu handicap având gradul I sau II, cu 1778, fatã de resedinta de judet, care însumeazã doar 1671 persoane cu handicap, 625 la Husi, 261 la Murgeni si 222 la Negresti. Este adevãrat cã, în ceea ce priveste somerii beneficiari ai Legii 76/2002, municipiul Bârlad este la jumãtate fatã de Vaslui, cu 273 persoane, fatã de 530.

Comunele bogate au si cei mai multi sãraci!

În ceea ce priveste comunele vasluiene, cele cu cei mai multi locuitori au si cei mai multi beneficiari de ajutoare alimentare, în general peste un sfert din populatia comunelor respective. Astfel, la Bãcesti, comunã cu 4410 locuitori, sunt 1594 beneficiari, dintre care 1194 provin din rândul celor cu venit minim garantat (VMG), la Berezeni, din 5600 locuitori – 1459 vor primi ajutoare alimentare, cu 762 la VMG, Dumesti, comunã care numãrã 3700 suflete, din care 1430 vor primi ajutoare alimentare, dintre care nu mai putin de 980 beneficiazã de VMG, sau Dragomiresti (4980 locuitori), are 1389 beneficiari, din care peste jumãtate, 763 beneficiazã de acest venit. Printre comunele în care sunt multi beneficiari raportat la populatia existentã se numãrã si Fãlciu – 1380, din 6200 locuitori, Ivãnesti – 1225 beneficiari/4900 locuitori, Lipovãt, 1034/4860, Iana, din aproape 4000 de localnici- 1093 vor primi alimente, sau Gârceni unde 40% din populatia de 2660 locuitori sunt beneficiari, respectiv 1070 persoane. În acelasi timp, în alte comune, dintre care Zorleni, la o populatie de peste 9000 locuitori, are doar 1311 beneficiari, ceva peste 12%, iar în alte comune, numãrul celor care primesc diverse ajutoare, inclusiv alimentare, pensii sau indemnizatii sociale este destul de mic. Este cazul comunelor Viisoara, care are 2050 locuitori – 242 persoane beneficiare, Pochidia cu o populatie de doar 1860 locuitori si 303 beneficiari, dar si alte comune care au mai putin de 2000 de locuitori, cum ar fi Dodesti unde doar 326 persoane au venituri atât de mici încât justificã acordarea acestor ajutoare alimentare, Fruntiseni – 330, sau chiar Dãnesti, unde sunt 432 beneficiari, la circa 2400 de locuitori, zone chiar mai sãrace decât cele enumerate anterior. Interesant este si un alt lucru: exact în comunele în care sunt cele mai multe persoane care pot primi aceste ajutoare alimentare, deci sunt trecute în catastife ca având venituri mici, sunt doar primari apartinând aliantei USL, cei mai multi dintre ei cu mai multe mandate la activ. Pe de o parte, în cazul comunitãtilor mai numeroase, probleme sociale sunt, si ele, mai numeroase, cum la fel de posibil este ca, în multe dintre aceste zone, sã se fi pus un accent mai mare, în ultima perioadã, pe dezvoltarea în ansamblu a comunei: apã curentã, drumuri, canalizare, scoli, etc, si mai putin pe componenta socialã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.