Spania a tras noi semnale de alarmă în rândul investitorilor în obligaţiuni şi printre vecinii ei afectaţi de criză, după ce a admis că datoriile sale vor ajunge în acest an la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii.
În ciuda faptului că săptămâna trecută oficialii spanioli au anunţat că noul buget este „cel mai dur program de austeritate din ultimii 30 de ani”, guvernul spaniol a admis, marţi, că datoria publică a ţării va ajunge la 79,8% din Produsul Intern Brut în 2012, sub media europeană însă în creștere față de anul trecut, când s-a situat la 68,5% şi la cel mai înalt nivel din ultimii 22 de ani. Aceste veşti au răspândit temerile că ţara lovită de recesiune nu va reuşi să iasă învingătoare în lupta cu datoriile, fără un împrumut de salvare.
Din acest motiv, pieţele financiare şi membrii zonei euro şi se tem că Spania, a cărei economie este de două ori mai mare decât Grecia, Irlanda şi Portugalia la un loc, ar putea fi cea mai mare ameninţare pentru viitorul lor.
„Spania va fi următoarea ţara care va cădea. Încet, încet, ţara a acumulat datorii, când rata şomajului a ajuns la peste 20%, nivel record pentru ultimii 17 ani. Acestea sunt clopotele de avertizare a unei catastrofe economice”, a declarat un expert pentru CNBC.
În plus, economiştii şi mulţi spanioli se tem că noul buget de austeritate nu va face decât să accelereze alunecarea ţării în recesiune. Economia se află deja sub presiunea preţurilor la locuinţe, a unui sistem bancar cu probleme şi a celui mai mare şomaj din zona euro în rândul tinerilor.
Economiştii de la Citigroup sunt de părere că Spania va ajunge în acest an sub „un prgram al Troicii”, ceea ce înseamnă condiţii stabilite de către Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Uniunea Europeană. O astfel de decizie ar fi, probabil, o condiţie pentru menţinerea sprijinului băncilor spaniole de către BCE, acestea fiind, în prezent, principalii cumpărători de datorii suverane spaniole.
www.capital.ro