spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

O bisericã iubitã de huseni, în risc de prãbusire. Apel pentru credinciosii care vor sã salveze Biserica „Schimbarea la Fatã”!

- Advertisement -

RUGÃMINTE… Biserica din lemn a Mãnãstirii „Schimbarea la fatã” de la Husi, lãcasul simbol din dealul Dobrinei, are mare nevoie de ajutor! Desi a fost ridicatã de numai 23 de ani, din cauze multiple, biserica are acum nevoie de o amplã si urgentã consolidare. Apelul a fost lansat chiar de stareta mãnãstirii, Eusebia Ciobanu. În mesajul sãu, maica Eusebia a atasat si câteva imagini, prin care se vãd temeliile crãpate ale bisericii, dar si peretii subreziti, sprijiniti de bucãti de lemn. Faptul cã Mãnãstirea „Schimbarea la Fatã”, prin pitorescul pozitionãrii sale, prin linistea si încãrcãtura sa spiritualã, a reusit sã devinã un loc drag si de referintã pentru toti husenii, se datoreazã ctitorului sãu, Episcopul de vrednicã pomenire, Ioachim Mares, cel care a tinut mult ca acest lãcas si, de altfel, întregul asezãmânt mohanal, sã fie ridicat în locul numit „Casa Ralea”, primit de Episcopia Husilor, prin Hotãrâre de Guvern, în iulie 1995, la împlinirea a 500 de ani de la ctitoria Catedralei Episcopale din Husi, de cãtre Voievodul Stefan cel Mare.

Desi atât de plãcut privirii, pentru oriciune ajunge în marginea Husului si îl vede precum un strãjer devotat în dealul Dobrinei, veghind parcã peste destinul husenilor, lãcasul Mãnãstirii „Schimbarea Schimbarea la fatã” este în suferintã. Peretii fãcuti din materiale mai putin rezistente si poate cã fundatia nu foarte trainicã, mai cu seamã cã locul constructiei este unul în pantã, au fãcut ca în prezent ca biserica îndrãgitã de huseni sã ajungã într-o situatie deloc bunã. Din acest motiv, maica staretã a ales sã lanseze un apel de suflet pentru ca toti cei care tin la aceastã Mãnãstire – si nu sunt deloc putini, sã se alãture demersului de consolidare a lãcasului. „Hristos a înviat! Scriu acest mesaj, împreunã cu aceste imagini de la Mãnãstirea „Schimbarea la Fatã” Husi, cu rugãmintea sã distribuiti si sã veniti în ajutorul nostru cu un sprijin financiar, pentru a finaliza lucrãrile de consolidare la biserica mãnãstirii. Bunul Dumnezeu sã vã binecuvânteze, sã vã dãruiascã sãnãtate, bucurie, sã va rãsplãteascã fiecaruia dragostea si sã vã dãruiascã mântuire”, a scris într-un mesaj transmis în spatiul virtual, maica Eusebia Elena Ciobanu, stareta mãnãstirii „Achimbarea la fatã”. Aceasta a îndemnat donatorii sã contribuie cu cât simt sã o facã, într-un cont mentionat pe pagina sa de Facebook. Reactiile oamenilor au fost numeroase si, unele, emotionante.

Ctitoria Episcopului Ioachim Mares a venit ca o materializare a dorintei Ierarhului de a întãri spiritualitatea ortodoxã în zonã

„Mãnãstirea „Schimbarea la Fatã” este un asezãmânt monahal nou, datorat vrednicului de pomenire Episcopul Ioachim Mares al Husilor, iubitor al zidirilor temeinice si al valorizãrii trecutului istoric. Aflat în marginea Pãdurii Dobrina, înconjurat de o livadã de pomi fructiferi, atent îngrijiti de mãicute, asezãmântul monahal a fost privit, încã de la început, ca o oazã de liniste si de spiritualitate autenticã. Prilejul ridicãrii unei așezãri monahale în Pãdurea Dobrina s-a ivit în anul 1995, când s-au împlinit 500 de ani de la ctitorirea Catedralei Episcopale din Husi, de cãtre Sfântul Voievod Stefan cel Mare. Cu prilejul sesiunii de comunicãri si referate organizatã între 27 si 28 iunie, se obtine casa „Mihai Ralea”, situatã în marginea codrului secular al Dobrinei, în strada „Gavril Vicol”, nr. 4. Hotãrârea de Guvern nr. 463 din 29 iunie 1995 întãreste acest fapt: „se transmite fãrã platã imobilul „Casa Ralea” din patrimoniul SC Vidisamp SA Husi în patrimoniul Episcopiei Romanului si Hușilor”. Mihai Ralea (1896-1964), cu origini husene, a fost un eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat si om politic, profesor de psihologie de la Universitatea din Iasi (1923-1938), membru titular al Academiei Române. În acest spatiu, Episcopul Ioachim Mares, la acea vreme Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului si Husilor, decide ridicarea unui schit, fapt consfintit de decizia Episcopiei din 1 aprilie 1996. Dorinta Episcopului Ioachim Mares era de a întãri spiritualitatea ortodoxã în aceastã zonã, precum consolidarea vietii monahale, mai cu seamã cã, în perioada comunistã, fuseserã desfiintate toate mãnãstirile din judetul Vaslui, cu exceptia Mãnãstirii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Husi”, este consemnat într-un material de referintã pentru Mãnãstirea „Sachimbarea la Fatã”, publicat pe site-ul episcopiahusilor.ro.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Așa-i când faci după ureche, fără a fi apelat la specialiști în domeniu, studiu de impact, proiectare și nu în ultimul rând construcții. Dumnezeu ne dă, dar de noi depinde ce și cum ………..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.