NOU… O aplicație gratuită, care poate fi instalată pe telefon, ne spune unde se află adăposturile de protecție civilă din România, inclusiv cele din județul Vaslui. Este vorba despre InfoCons, care pot fi descărcată din Google Play sau App Store. Aceasta cuprinde informații utile în 33 de limbi și pune la dispoziția cetățenilor numerele utile și de urgență la nivel județean, national și international, care pot fi apelate și off-line. Aplicația InfoCons cuprinde numerele pentru Urgențe, Ambulanță, Poliție, Pompieri, Protecția Consumatorului, Protecția Copilului etc. în secțiunea SOS – denumire pe care o poartă și butonul de pe prima pagină a aplicației – pe care orice cetățean îl poate apăsa la nevoie.
Aplicația InfoCons pune la dispoziția consumatorilor, în aceeași secțiune SOS, lista adăposturilor de protecție civilă din România. Astfel, în funcție de zona aleasă de fiecare consumator în parte, aplicația generează automat harta cu adăposturile de protecție civilă. În cazul situațiilor de urgență majoră, consumatorii pot apela la această hartă pentru a alege cele mai apropiate adăposturi pentru protecție civilă. Pe teritoriul României se regăsesc 4538 de adăposturi de protecție civică care sunt distribuite în toate județele țării. „În contextul geopolitic și situației globale de securitate, accesul direct, gratuit și nemijlocit la informare cu privire la soluționarea unor probleme imediate de tip acces la numere de telefon de urgență, trebuie să fie o normalitate indiferent de etnie, sex, vârsta, religie, cetățenie și în acest considerent, InfoCons aduce în premieră, la nivel global, prima soluție unitară prin care cetățeanul poate avea acces direct, simplu și eficient, la numere de telefon de urgență în cadrul Aplicatiei Inovative, Unice la nivel global, InfoCons”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
31 de adăposturi de protecție civilă în tot județul
În județul Vaslui, locuitorii se pot adăposti, în cazul unui atac aerian sau a unui război, în 31 de adăposturi civile care au fost construite la subsolurile mai multor clădiri de pe raza județului. Aceste adăposturi de protecție civilă publice se află în administrarea Consiliului Local din fiecare localitate, la ora actuală existând șapte în municipiul Vaslui, două în municipiul Bârlad, opt în municipiul Huși, două în orașul Negrești, două în comuna Berezeni, și câte unul în orașul Murgeni și comunele Boțești, Puiești, Oșești, Stănilești, Văleni, Vetrișoaia, Zăpodeni, Zorleni, și Hoceni. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vaslui, dintre cele 31 de adăposturi de protecție civilă din județ, 20 sunt operative în prezent. Capacitatea totală a celor 31 de buncăre este de 2105 oameni, în condițiile în care, potrivit legii, un om are la dispoziție un spațiu de 1 m pătrat. Un număr foarte mic raportat la populația totală a județului, care, potrivit Direcției Județene de Statistică, este de aproximativ 506.000 de locuitori. Aceste adăposturi sunt prevăzute cu o ușă metalică etanșă, unele dintre acestea având sistem de filtroventilație al aerului, sunt racordate la sistemul electric și au sistem sanitar.
Ne pregatesc astia din finanta mondiala evreiasca din Romania sa extinda minciuna din ucraina , adica razboiul regizat , care nu este real , la fel ca si covrigul ?
Daca incep sa cada bombe , sa stiti ca guvernul nostru le arunca asupra noastra.
Probabil doar pentru boși ca nici măcar bugetarii nu încap acolo