spot_img
spot_img
3.8 C
Vaslui
21-ian.-2025

O adresã a Episcopiei Husilor, viralã pe Facebook. „Este singurul management care functioneazã în tãrisoara asta”

- Advertisement -

CONTROVERSE… O adresã a Episcopiei Husilor a stârnit un val de reactii în rândul internautilor. Mai exact, este vorba despre un document prin care un preot din Vaslui este informat cã nu si-a ridicat cota de vin liturgic si cã, „în spiritul comuniunii si al disciplinei, statuate de cãtre legislatia bisericeascã în vigoare”, trebuie sã foloseascã „vin curat, fãrã impuritãti chimice, din rodul istoricei vii a Episcopiei Husilor”. „De când au bisericile legislatii? Românilor, treziti-vã, mai este un pic si o sã vã impunã ratie pentru bisericã”, „E prima datã când aud cã în Vaslui nu se consumã cât trebuie vinul. Si tot prima datã când vãd o scrisoare de amenintare realã, nu in filme”, sunt doar câteva dintre reactiile internautilor. În timp ce unii vasluieni au interpretat documentul ca fiind o notificare de „platã a taxei de protectie”, fiind de altfel „singurul management care functioneazã în tãrisoara asta”, altii au luat apãrarea institutiei bisericesti. „La denigrare toti se pricep, faptele bune nu vã plac? Cãutati si comparati, or fi si cazuri izolate, dar sunt si preoti care fac multe lucruri bune cu ajutorul celor ce cred în Bunul Dumnezeu. Scoase din context aceste fapte par anapoda, ele se leagã de lucrurile bune fãcute de biserici (credinciosi pãstoriti de oameni cu har, asezãmânte sociale, burse, ajutoare materiale si spirituale etc. Cel mai usor este sã denigrãri, când adevãrul nu e pe placul tãu”, a scris în mediul online un vasluian.

Redãm în rândurile urmãtoare continutul adresei transmise de Episcopia usilor unui preot din Vaslui: „Având în vedree raportul venit din partea protopopiatului, în jurisdictia cãruia se aflã parohia pe care o pãstorati, am constatat cu surprindere cã, din ratiuni care nu tin neapãrat de contextul pandemic în care trãim, cantitatea de vin liturgic ridicatã de cãtre preacucernicia voastrã este inexistentã, în comparatie cu alte parohii care sunt clasificate inferior gradului unitãtii de cult pe care o pãstoriti. Faptul cã Centrul Eparhial a lãsat la latitudinea fiecãrei parohii sã îsi achizitioneze, în mod nestingherit, necesarul de vin liturgic, conform profilului administrativ al Parohiei, nu constituie un argument întemeiat de a trece cu vederea, în mod deliberat, aceastã rugãminte din partea Centrului Eparhial. Prin urmare, precucernice pãrinte vã adresãm respectuos rugãmintea, în spiritul comuniunii si al disciplinei, statuate de cãtre legislatia bisericeascã în vigoare, de a folosi vin liturgic curat, fãrã impuritãti chimice, din rodul istoricei vii a Episcopiei Husilor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Păi episcopia le aduna banii de vin, de lumânări, etc si preoții rămân cu banul văduvei. Beregoi ăsta ar trebui să meargă la ușa altarului să vadă ce pomelnice ce dau, după care o să-și dea seama că vinul ăla nu-l cumpără nimeni, il plătesc preoții. Să se uite si la lumanarile aprinse in afara bisericii să vadă că majoritatea sunt de comerț. Omului nu ai ce-i face!

    • Si de ce sa cumperi de la preoți ?
      Din moment ce sunt plătiți de stat nici n-ar trebui sa aibă voie sa facă afaceri pe chestii plătite de stat.
      Ca 80% ei practic sunt bugetari si ce bugetari au voie sa facă biznis în același loc de munca ? Nu numai ca nu au dar treaba asta se si sanctionaza.

    • Nu sunt de vină consilierii, ci șefii care țin astfel de personaje în funcție. Am cumpărat o sticlă de vin de episcopie, de la biserica mea. După doar un pahar de vin, m-a durut capul o zi întreagă la cât bioxid conținea. Nu merită. Așa făcea și episcopul anterior, și forța preoții să cumpere. A se citi pe Vremea Nouă despre Zghihara de Huși a episcopiei, și despre preotul Sorin care a câștigat în instanță.

      Concluzia este simplă, oameni noi, apucături vechi.

      • Vinul de la episcopie este foarte bun. Si eu am cumparat si nu am avut nimic. Stim ca este natural si fara adaus de zaharuri. Poate biserica de unde ati cumparat vinul este falsificat.

        Legat de “fortare”, ar fi bine sa cititi mai atent hartia trimisa. Este recomandare, nu fortare. Noul episcop nu forteaza pe nimeni. Nici nu exista cota. Dar unii popi cred ca pot face ce vor ei de cand a venit acest episcop, care nu le cere nimic. Doar sa fie preoti buni si cu har.

    • Episcopia nu aduna bani, dupa stiti. Face multe activitati pentru copii si batrani. Dar pentru a vedea aceste lucruri este nevoie de intentii bune, nu doar sa criticam.

      • Dragă părinte, activitățile au fost reale și merită apreciate, însă motivul din spatele acestora este publicitatea și imaginea episcopului. Vă rog să mă iertați, dar se vede de la o poștă. Vă rog mult să mă iertați pentru că îmi spun opinia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.