Numărul de dosare penale pentru fapte de corupţie ori fapte asimilate celor de corupţie este în creştere în Suceava, asta deşi denunţurile în baza cărora se organizează acţiuni în flagrant, de prindere a autorilor, sunt în număr foarte redus. Practic, corupţia există, este confirmată parţial şi de statistici, sucevenii se plâng de acest fenomen, însă sesizările concrete, făcute la timp şi cu date clare sunt foarte puţine, fapt care nu îi ajută pe ofiţerii specializaţi de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava. Pe tot parcursului anului 2016, ofiţerii Anticorupţie au realizat, sub coordonarea procurorilor, doar trei acţiuni flagrante privind darea sau luarea de mită.
Două au venit de la poliţişti care au sesizat că cineva vrea să le dea mită, iar un alt denunţ de la un bărbat care a sesizat că primarul comunei Mitocu Dragomirnei i-a cerut mită, imediat fiind organizat flagrantul care a dus la punerea sub acuzare a primarului Dănuţ Solcan.
Creşteri la mai toate capitolele în activitatea de cercetare penală
Totuşi, în lipsa acestor denunţuri, Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava are destul de multe dosare penale în lucru, dar şi dosare finalizate.
Concret, pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 95 de dosare penale, din care 51 din sesizarea proprie a lucrătorilor anticorupţie. Dintre acestea, 40 au fost pentru luare de mită, 12 pentru dare de mită, iar opt pentru trafic de influenţă. Acestea sunt anchete începute în majoritate în urma datelor adunate de ofiţerii anticorupţie ori de anchetatorii de la alte structuri.