VALEA! Pedelistii vasluieni din garda veche nu înteleg ce mai cautã deputatul Dan Marian în partid si de ce mai tine cu dintii de functia creatã anume pentru el, la venirea din PNL, aceea de prim vicepresedinte, câtã vreme si-a dat demisia din PD-L si a devenit parlamentar independent!
Nimeni nu are nimic împotrivã sã rãmânã, din calitatea de independent, un sustinãtor al PD-L si al presedintelui Traian Bãsescu. Dar, de aici si pânã a ocupa, asumându-si, cu o “independentã” de-a dreptul nonsalantã, fatã de adevãratii membri de partid, o functie de conducere, este cam mult! Este ca si cum însusi presedintele României candideazã ca independent dar partidul care îl sustine i-ar acorda, asa, onorific, si o functie! Sau ca si cum liderul independentilor din Parlament, Gabriel Oprea, nominalizat de premierul cel nou, Liviu Negoitã, la sefia ministerului de Interne, ar mai detine o functie în PSD! În mod normal, functia deputatului Marian ar fi trebuit sã devinã vacantã odatã cu demisia si desemnat, mãcar cu interimat, un alt prim vicepresedinte, dintre membrii deja existenti. Asta, în conditiile în care presedintele Filialei Teritoriale a PD-L Vaslui, deputatul Dragos Iftime, o permite! Cum poate fi interpretat acest lucru decât cã presedintele Iftime dã un partid întreg pe Dan Marian? Conform art. 8 (2) din Legea Partidelor Politice, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cãrui membru a fost anterior. În mod normal, prevederea se aplicã si în cazul în care un politician devine independent, adicã implicã si renuntarea la functia din cadrul partidului din care nu mai face parte.
Justificãri puerile
Deputatul Dan Marian si-a motivat proclamarea independentei ca pe un lucru obligatoriu: el ar fi trebuit sã fie, o perioadã, independent, dupã ce si-a dat demisia din PNL si, din cauzã cã nu a fost ci s-a mutat direct, cu surle si trâmbite, chiar, în PD-L, s-a întors din drum pentru a face si acest pas, initial, “sãrit”, pentru a nu pierde beneficii precum cabinetul parlamentar cu personalul aferent plus indemnizatiile etc. Întrebarea este de ce, în iunie, când a plecat din PNL, a fost posibilã mutarea la PD-L, fãrã sã se considere cã se încalcã legea? Foarte simplu: PD-L-ul era la guvernare cu drepturi depline. Acum, cã nu mai este…Dan Marian a trebuit sã se “facã” independent. Întrebãri de genul “de ce nu s-a purtat corect din punct de vedere politic si legal de la început?”, “de ce nu a devenit întâi independent, putând sã sustinã din aceastã posturã si PD-L-ul” (aici, rãspunsul este cã, din postura de independent, Dan Marian nu mai putea avea aceeasi influentã în atragerea primarilor de la diverse partide în rândul celor care-l sustin pe presedintele Traian Bãsescu) etc nu-si mai au rostul. Deputatul Dan Marian a oferit singur rãspunsul, prin faptele sale: este un om instabil din punct de vedere politic, un adept al “combinatiilor”, ceea ce îl recomandã drept un politician în care nu se poate avea încredere si un individ care se foloseste de politicã pentru propriul interes.
Spre deosebire de Dan Marian, Gabriel Oprea se uitã în oglindã
“Eu am multi prieteni în PSD, printre care si Ioan Rus. Dar eu am proiectul meu politic, dânsul are proiectul sãu politic. Eu n-am cerut nimãnui din partid sã plece cu mine. Nu ar fi corect sã distrug echipa cu care am muncit atâtia ani”, a arãtat Oprea. Liderul parlamentarilor independenti a tinut sã spunã si cã nu va pleca vreodatã la alt partid: “Nu plec. Mã uit în oglindã: rãmân independent”, a declarat Gabriel Oprea. Spre deosebire de el, de cum a plecat din PNL, Dan Marian a fãcut tot posibilul sã distrugã organizatia care l-a “crescut”: a corupt primarii care puteau fi corupti si colegi din organizatie, fapt pentru care penelistii vasluieni i-au fost recunoscãtori. Le-a arãtat cine este cu adevãrat membru PNL.