spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

NU NE MAI CONTROLATI LA COMANDÃ!

- Advertisement -

Oamenii de afaceri cer sã fie lãsati în pace de politicieni

La Vaslui, a devenit o modã ca anumite firme care incomodeazã sau sunt prea „libere” sã fie controlate de institutiile statului, pe baza unor comenzi politice plecate de la cei care sunt la putere la un anumit moment. Este o situatie fãrã precedent, anuntatã ieri de cãtre presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, Ionel Constantin, la întâlnirea cu prefectul si cu membrii Comisiei de Dialog Social. „Încasati ce aveti de încasat la buget, dar nu distrugeti firmele, blocându-le de tot activitatea. Evitati acele controale fãcute la comandã, care se practicã prin judet”, a spus Constantin, în prezenta sefilor de deconcentrate, printre care Directia de Finante sau Casa de Pensii. Prefectul judetului s-a prefãcut surprins de afirmatiile lui Constantin si a cerut ca acei oameni de afaceri care sunt hãrtuiti la comandã politicã si controlati inutil sã se adreseze Institutiei Prefectului. „Am avut anul trecut o singurã situatie, care s-a rezolvat repede”, a recunoscut Radu Renga.

„Nu cer sã nu realizati controalele, nu am acest drept, însã cerem o aplicare mai flexibilã a legii, pentru a nu omorâ de tot întreprinderile mici si mijlocii. Încasati ce aveti de încasat la buget, dar aveti grijã sã nu distrugeti firmele care au mai rãmas, sã nu omorâm si closca si puii! Vã mai cerem sã evitati acele controale la comandã, care se mai practicã prin judet. Sunt plângeri care au ajuns la noi din partea unor IMM-uri pentru aceste controale la comandã”, a spus Ionel Constantin, în timp ce sefii de deconcentrate se foiau pe scaune. Prefectul Renga s-a prefãcut uimit de faptul cã mai existã si acum controale pe comenzi politice, desi are destulã experientã în administratie si stie cã existã aceastã practicã si în judetul Vaslui. „Mã surprinde ceea ce spuneti. Dacã aveti cunostintã despre astfel de controale vã rog sã-mi aduceti si mie la cunostintã despre acele servicii deconcentrate la care s-au întâmplat astfel de lucruri. Am avut anul trecut o singurã informatie de acest gen, dar s-a rezolvat repede. Dacã sunt IMM-uri care cred cã sunt controlate la comandã, sã ni se aducã la cunostintã”, a adãugat prefectul Renga.

Firmele vasluiene cer mãsuri de ajutor din partea Guvernului

Tot ieri, o delegatie a oamenilor de afaceri din judet a cerut Institutiei Prefectului sã intervinã la Guvern pentru a se aplica o serie de mãsuri urgente, care ar putea debloca situatia din economie. Investitorii vasluieni cer reducerea cu douã pânã la 3,5 procente a cotelor de contributii de asigurãri sociale, obligarea ANAF de a executa controale la nivelul tuturor judetelor în domeniile sensibile si importante pentru evaziune fiscalã, cum sunt alcoolul si tigãrile, reducerea numãrului de controale pentru firmele care au o cifrã de afaceri sub 100 de mii de euro sau eliminarea impozitului pe profitul reinvestit. Se cere si modificarea legii privind procedura insolventei, deoarece „aceastã lege creazã unor operatori economici cu comportament fiscal incorect posibilitatea generãrii si amplificãrii unor arierate artificiale prin achizitionarea unor bunuri si servicii pe care în mod intentionat nu le plãtesc”. Poate, cel mai important lucru de care au nevoie IMM-urile este ca Ministerul de Finante sã renunte la blocarea conturilor curente atunci când se înregistreazã întârzieri la plata impozitelor cãtre buget, „pentru cã acest lucru nu face decât sã blocheze activitatea firmelor”. S-a adus în discutie si scutirea pentru o perioadã de trei ani de la plata impozitului pe clãdiri pentru investitiile care creazã mai mult de 30 de locuri de muncã, ca si aplicarea impozitãrii clãdirilor noi dupã un an de la finalizarea constructiei.

Alte mãsuri cerute de oamenii de afaceri vasluieni

Investitorii vasluieni mai cer de la guvernanti si constituirea, cu implicarea statului si a fondurilor europene, a unei retele de colectare în vederea distributiei pentru produsele traditionale si locale, instituirea obligativitãtii pentru marile lanturi de magazine de a asigura un spatiu minim de desfacere (20%) pentru comercializarea produselor traditionale locale realizate inclusiv de micii agricultori, sau facilitãti fiscale acordate firmelor din domeniul agriculturii. Nu în ultimul rând, ar dori ca plata TVA sã se facã la data încasãrii contravalorii facturilor în cazul contractelor de achizitie publicã sau suspendarea executãrii, blocãrii conturilor în cazul în care un contribuabil este afectat de plãtile întârziate ale statului, caz în care se aflã nenumãrate firme din judet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.