INTERVIU… Marius Arcãleanu a avut, probabil, cea mai fulminantã evolutie politicã din ultimii 20 de ani. Numit de PDL pe o functie extrem de importantã, director al Casei Judetene de Pensii, în paralel cu alegerea sa pe demnitatea de consilier local, Arcãleanu a demonstrat cã tineretea poate fi un atu în lupta cu prejudecãtile, cu pasii de melc, atât de obisnuiti în comunitãtile vasluiene, dar si cu relatiile de grup care se formeazã în interiorul unor consilii locale si primãrii. Tocmai faptul cã nu s-a raliat unor interese financiare si de grup, despre care s-a tot scris în ultimul an în CL Vaslui, i-a creat imaginea de om corect, cinstit, deschis la colaborare în interesul cetãteanului. Tânãrul consilier PDL a avut curajul sã intre în campania electoralã si si-a depus dosarul de candidaturã la primãria municipiului Vaslui. Stie cã nu-i va fi usor, însã crede cu tãrie în sansa sa, pentru cã are de partea sa foarte multi tineri, care îl vor vota la aceste alegeri locale.
Rep: Domnule Arcãleanu, ce a cântãrit cel mai greu în luarea deciziei de a candida pentru functia de primar? Multi vasluieni spun cã actualul primar, Vasile Pavãl, este destul de greu de „bãtut” în viitoarea campanie electoralã.
Marius Arcãleanu: Când te dezvolti si evoluezi într-o comunitate si esti într-o pozitie în care poti face ceva în schimb pentru ea, atunci devine urgent si important sã intri în luptã. V-as invita sã vã uitati în jur si sã îmi spuneti dacã dumneavoastrã sunteti multumit de ceea ce vedeti. Trãim într-un oras ce are, din pãcate, si multe recorduri negative, cu o situatie a locurilor de muncã dezastruoasã, cu lipsuri de evenimente culturale si de perspective pentru tineri. Am intrat în aceastã luptã cu gândul sã câstig si cu dorinta de a face ca aceastã situatie sã se amelioreze. Vasluienii meritã mai mult. Ce reprezintã domnul Pavãl altceva decât un exponent al mentalitãtilor învechite si neproductive cu care PSD a condus acest oras timp de 20 de ani? Observati sã fi evoluat acest oras în vreun fel? De câte încercãri cu PSD mai avem nevoie? Asadar nu, nu îmi este teamã de domnul Pavãl! Am încredere cã cetãtenii vor întelege nevoia acutã de schimbare si de dezvoltare.
Rep: Sunteti tânãr, ca alte câteva mii de tineri din oras. Vã place modul în care este gospodãrit orasul? Ce sanse au tinerii sã petreacã momente plãcute în resedinta judetului?
Marius Arcãleanu: Cum vã spuneam mai sus, cum as putea fi multumit? Credeti cã dacã în fiecare campanie ne repezim sã sãdim flori si sã facem parcuri (altfel, foarte frumoase, desigur) oamenii nu înteleg ce li se întâmplã? E nevoie sã facem mai mult. E nevoie sã lãrgim accesul la actul cultural de calitate, e nevoie sã bransãm Vasluiul la reteaua de evenimente sportive importante din regiune, este nevoie sã dãm sansa tinerilor sã îsi petreacã timpul liber la un alt nivel. Avem nevoie de o pistã de biciclete, de un teatru de varã, de un stadion pe mãsura acestei echipe minunate de fotbal pe care o avem în oras.
Rep: Ati învãtat ceva din postura de consilier local?
Marius Arcãleanu: În primul rând am ajuns sã cunosc mult mai bine problemele si nevoile cetãtenilor. Proiectele si activitãtile desfãsurate în perioada în care am fost consilier local au pornit de la aceste nevoi ale oamenilor. Una din ele este reabilitarea termicã a blocurilor. În calitate de consilier local am fãcut propunerea fermã de a sprijini vasluienii sã-si reabiliteze blocurile integral gratuit prin Programul National de crestere a performantei energetice a locuintelor (OUG 18/2009) si prin suportarea costurilor pentru proiectul tehnic si studiul de fezabilitate de Primãria Vaslui. Din pãcate, primarul Vasile Pavãl s-a opus cu vehementã. As dori sã le explice cetãtenilor de ce nu le-a oferit acest sprijin. Un bloc care nu este izolat termic înseamnã cheltuieli mai mari cu cãldura, înseamnã mai multi bani scosi din buzunarul vasluienilor. O altã problemã este „pastila verde”, cum este numitã în presa localã. Am dorit ca strada „Stefan cel Mare” sã fie cu adevãrat modernizatã si, în primul rând, sã fie folositã la potentialul maxim. Din pãcate, domnul primar s-a încãpãtânat sã pãstreze „pastila verde”, desi dorintele si nevoile cetãtenilor vasluieni erau cu totul altele. Dacã tot facem un lucru, haideti sã-l facem cu cap!
Si, nu în ultimul rând, din postura de consilier local am învãtat cât de important este sportul pentru vasluieni si mã bucur cã am putut sã-l sprijin si sã fiu alãturi, în special, de echipa de fotbal a orasului.
„Nu ai unde sã te întorci în Vaslui, dupã ce studiezi la Universitate”
Rep: Multi vasluieni spun cã este nevoie de o schimbare. O schimbare în bine a orasului, în conditiile în care existã o lipsã acutã de locuri de muncã. Cum poate fi produsã aceastã schimbare?
Marius Arcãleanu: Avem nevoie de locuri atractive de muncã si în concordantã cu actuala piatã a muncii. Nu te poti duce sã studiezi la Iasi sau la Bucuresti, la Universitate, si sã te întorci într-un oras ce nu are niciun fel de ofertã pe piata muncii. Tentatia de a rãmâne acolo sau de a pleca chiar mai departe, în strãinãtate, este foarte mare. Trebuie sã aducem investitii importante în acest oras si sã dãm încredere tinerilor cã îsi pot trãi viata alãturi de familii în orasul în care au crescut.
Rep: Ca director al Casei Judetene de Pensii, ati luat contact cu problemele grave cu care se confruntã pensionarii. Ce credeti cã ar trebui fãcut pentru persoanele de vârsta a treia din Vaslui, dincolo de problemele legislative, care nu depind de dvs?
Marius Arcãleanu: Ca director al Casei Judetene de Pensii am fost permanent la dispozitia pensionarilor si a contribuabililor, din prima zi a mandatului meu pânã în ultima zi. Tocmai de aceea, azi, Casa Judeteanã de Pensii este mult mai primitoare si cetãtenii nu mai întâmpinã dificultãti la ghiseu în dorinta lor de a primi un rãspuns imediat la problemele pe care le au. Am încercat si, zic eu, am si reusit sã gestionez personalul în asa fel încât fiecare sã-si gãseasca locul potrivit si sã dea un bun randament.
Pe lângã activitãtile din fisa postului de director executiv la Casa de Pensii am rezolvat o problemã pe care multi o evitau, nimeni nu dorea sã-si asume responsabilitatea. Un numãr mare de pensionari nu îsi puteau recupera drepturile pentru cã nu gãseau arhiva de personal a societãtii la care au lucrat. Cred în drepturile cetãtenilor, de aceea am fãcut tot posibilul sã-i ajut, sã poatã sã-si valorifice vechimea în câmpul muncii.
„FC Vaslui trebuie sã joace acasã, nu la Piatra Neamt!”
Rep: Sunteti prezent mai mereu la meciurile FC Vaslui. Credeti cã ar fi un vis prea mare pentru suporterii echipei fanion a judetului crearea unei baze sportive moderne?
Marius Arcãleanu: Cum ar putea fi acesta un vis prea mare? FC Vaslui a evoluat enorm tocmai pentru cã au fost oameni care au crezut în aceastã echipã, care au investit resurse si care si-au urmãrit un vis. Dacã noi spunem cã nu putem realiza un stadion pe mãsura acestei echipe si acestor eforturi, înseamnã cã nu le meritãm. FC Vaslui trebuie sã joace meciurile din Europa League acasã, la Vaslui, nu la Piatra Neamt! Când existã coeziune si dorintã, se pot face lucruri extraordinare. Cred foarte mult în ideea de echipã. Menirea acestor realizãri este tocmai aceea de a genera efecte benefice în societate. Dacã nu am avut sansa sã dispunem de o bazã sportivã la standarde înalte, unde sã se poatã antrena sportivii, atunci trebuie sã facem una acum, când avem o echipã atât de importantã.