spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Nu mai spui nimic, domnule deputat?

- Advertisement -

DROBUL DE SARE Mai bine de o sãptãmânã, deputatul Solomon a alimentat isteria “Chevron”. Acesta a creionat un scenariu apocaliptic, conform cãruia judetul Vaslui va fi ras de pe fata pãmântului din cauza unei catastrofe ecologice, generatã de extragerea gazelor de sist. Mai mult, acesta a gãsit si vinovatii: o conspiratie diabolicã între compania Chevron, fostul Guvern Boc, deputatul Dan Marian si ziarul Vremea Nouã. În numãrul de ieri al ziarului nostru am prezentat dovezile care aratã cã prospectiunile efectuate în judetul Vaslui au la bazã douã acte: unul semnat de fostul premier Adrian Nãstase, în 2004, si unul semnat de presedintele CJ Vaslui Vasile Mihalachi, în 2011. În aceste conditii, suntem curiosi sã vedem pe unde va scoate cãmasa rosie deputatul Solomon. Va avea curajul sã-i acuze de trãdare pe sefii sãi de partid?

Aberatiile lui Solomon

„Nu eram atât de pornit si atât de hotãrât dacã în Parlament domnul Dan Marian nu m-ar fi abordat spunându-mi cu limbajul sãu elevat: „Ce-i, bãi, te-o apucat Rosia Montanã la Bârlad? Ei, în momentul respectiv, urmate fiind vorbele sale si de articolele din Vremea Nouã, ziarul PDL-ului, mi-am dat seama cã ceva este în neregulã si nu voi avea liniste pânã nu-i voi dovedi interesele în acest domeniu ale domnului Dan Marian. Dacã acesta este tipul de investitor pe care vrea sã-l aducã în Bârlad si în judetul Vaslui domnul „cantidat” la Consiliu Judetean, atunci sã îsi ia gândul si sã candideze direct la <<judetul>> Fãlciu, pentru cã nu stiu dacã va avea curajul sã vinã în fata bârlãdenilor si sã le propunã sã vinã sã le otrãveascã apa pe care o consumã de atâtia ani de zile. Prin urmare, dacã s-a zgândãrit vreun cuib de interese, vom afla cât de curând”, deputatul Adrian Solomon, declaratie publicã fãcutã în data de 7 februarie 2012.

Fapte demonstrate cu acte

Scenariul creionat de deputatul Solomon are sanse sã devinã realitate. Adicã, avem o posibilitate dintr-o sutã. Presupunând, însã, cã va deveni realitate, ceea ce niciun om sãnãtos din judetul Vaslui nu si-o doreste, deputatul Solomon trebuie sã stie cã primele acorduri si le-au dat chiar sefii sãi din PSD. Chevron a venit în România la invitatia Guvernului Nãstase, în urma unei Hotãrâri de Guvern 2283/2004. Chevron a venit în judetul Vaslui la “invitatia” presedintelui CJ Vasile Mihalachi. Firma care face prospectiuni pentru Chevron, Prospectiuni SA, vine în 2011 la CJ Vaslui si cere sã li se elibereze autorizatia pentru construirea depozitului de substante explozive. Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean, aprobã cererea celor de la Prospectiuni. Acestea sunt faptele si dacã Solomon este ecologist pânã la capãt ar trebui sã-si dea demisia din PSD, pentru cã douã capete luminate din acest partid au adus pericolul Chevron, presupunând cã ar fi un pericol, în judetul Vaslui.

OPINIA SPECIALISTILOR

“Vorbeste un deputat care nu este specialist în domeniul petrolului”

“Chevron nici nu exploateazã asa ceva în România! Se face explorare si prospectare, sã vadã dacã existã asa ceva. Apocalipsa care se vehiculeazã prin presa localã este una creatã artificial de persoane care habar nu au ce spun, nici nu am cuvinte! Dacã vorbea un specialist, atunci era ceva, dar atâta timp cât vorbeste un deputat care nu este specialist în domeniul petrolului si nu stie cu ce se mãnâncã aceste sonde, nici nu poti face comentarii. Nu existã contracte de exploatare a gazelor de sist, noi avem cu firma Chevron acorduri petroliere de exploatare a zãcãmintelor de hidrocarburi, având un perimetru de explorare si în zona Bârlad. Acordul este obtinut prin HG 2283 din 2004, Chevron-ul intrând pe zãcãmânt în 2011, prin transfer. Perimetrul a fost detinut înainte de altcineva, de firma Regal Petroleum (vezi facsimil – n.r.) si ei l-au preluat. Nu se stie încã despre ce este vorba acolo, pentru cã încã nici n-au sãpat sonda. De aici si pânã la exploatare trebuie sã treacã vreo zece de ani. Întâi trebuie sãpate sonde, apoi trebuie fãcutã evaluarea seismicã, apoi trebuie luate carotele si duse în laboratoare specializate care sã verifice dacã existã aceste gaze de sist; laboratoarele vor stabili dacã ele pot fi exploatate comercial. Cã dacã sunt necomerciale, oamenii abandoneazã, cã doar nu vor sã lucreze în pierdere. Din lipsa combustibilului si din punct de vedere energetic, România ar trebui sã-si cunoascã mãcar potentialul, dacã existã sau nu ceva de exploatat” – punctul de vedere al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

35 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.