spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Nu exploatãrii gazelor de sist, nu deputatul Solomon! (foto, video)

- Advertisement -

BARLÃDENII AU ALES ECOLOGIA, NU POLITICA!

MITING La mitingul convocat de deputatul Solomon si primarul Titi Constantinescu la Bârlad, n-au venit decât 5000 de oameni din cei 20 000 cât au preconizat. Dintre acestia, multi erau elevi, adusi de profesori din liceele si scolile bârlãdene, precum si oameni adusi din comunele alãturate de primarii PSD. Mitingul împotriva celor care vor sã exploateze gazele de sist în zonã a fost un succes pentru societatea civilã bârlãdeanã, dar un esec pentru politicienii organizatori ai acestuia. Cei peste 5000 de participanti au ascultat pe cei care au vorbit pe scena construitã special în fata Primãriei Bârlad, i-au aplaudat dar au si huiduit douã personaje politice: pe Adrian Solomon si Dumitru Buzatu. Printre participantii la miting s-a numãrat si printesa Briana Caragea, care într-un scurt interviu acordat pentru cititorii ziarului nostru a precizat cã la Bârlad oamenii meritã sã fie informati si de aceea este imperios necesar organizarea unui referendum, prin care populatia sã îsi exprime liber si democratic opinia împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice. Dacã mitingul nu ar fi fost politizat, prezenta ar fi fost mult mai masivã, dar partea bunã este cã mesajul pe care bârlãdenii au vrut sã-l transmitã s-a transmis: „Nu exploatãrii gazelor de sist!”.

Peste 5000 de bârlãdeni s-au adunat ieri în fata Primãriei din localitate, pentru a protesta împotriva celor de la Chevron, care vor sã exploateze gazele de sist în zonã, iar mesajul lor pur ecologist a fost unul cu atât mai lãudabil, cu cât au refuzat politizarea manifestãrii. Zadarnic a încercat deputatul PSD Adrian Solomon sã se „impunã” cu eterna lui portavoce, alãturi de Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui si candidatul acestei formatiuni politice la functia de presedinte al CJ Vaslui, cãci protestatarii i-au huiduit, când si-au început discursurile. Mitingul a început practic la orele 17.00, 40 de jandarmi asigurând, împreunã cu tot atâtia politisti din Bârlad, paza si buna desfãsurare a actiunii de protest. Începând cu orele 16.00, oamenii s-au adunat, o parte la Grãdina Publicã, locul unde a venit si primarul Constantin Constantinescu, deputatul PSD Adrian Solomon, Dumitru Buzatu, vicepresedintele CJ Vaslui si presedintele PSD Vaslui, protopopul Vasile Pârcãlabu din Vaslui, protopopul Vasile Lãiu, din Bârlad, mai multi preoti din parohiile bârlãdene si cele arondate, elevi, pensionari etc. O a doua coloanã de manifestanti s-a adunat la Confectii si au fost „condusi” de viceprimarul Traian Petcu si mai toatã „floarea” PSD-istã din Bârlad, care a fost prezentã în ambele coloane care s-au întâlnit în Centrul Civic al Bârladului. În fata Primãriei Bârlad s-a ridicat o scenã profesionistã, a fost montat un ecran mare unde au rulat filmele de pe Internet care prezentau dezastrele provocate de exploatarea gazelor de sist de cãtre firma Chevron în tãrile unde se exploateazã prin metoda neconventionalã a fracturãrii hidraulice.

Nu le-a iesit socoteala politicã

Deputatul Adrian Solomon n-a prea avut mare prizã la populatia Bârladului, chiar dacã el a încercat o mobilizare exemplarã, cu care nu ne-am mai întâlnit de pe vremea încrâncenatului comunism: a avut un convocator pe listele cãruia figurau peste 7000 de oameni care urmau sã fie adusi de organizatiile PSD din zona Bârlad, la acest miting. Dar, conform Jandarmeriei Vaslui, la miting au fost circa 5000 de oameni. Semnalul bârlãdenilor a fost clar: dacã nu se politiza manifestarea, aceasta ar fi avut un succes si mai rãsunãtor, dar asa, oamenii au stat acasã si au preferat sã nu participe. Semnalul se adreseazã evident si „marelui” politician Adrian Solomon, de care bârlãdenii s-au cam sãturat din cauza agresivitãtii sale verbale si nu numai. Mitingul a avut si pãrtile lui hilare: protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lãiu, a cântat pe scenã „Cu noi este Dumnezeu”, interpretarea fiind asemãnãtoare cu cea a lui Gigi Becali, transmisã la TV, apoi Solomon ca sã „dea bine” si-a adus pe scenã si fetita, primarii din Iana si Coroiesti, Melu Mocanu si Cristian Lungu, care au precizat cã Chevron nu va face nicio forare în comunele lor, încã multe mandate de-ale lor de acum încolo. Dar, clar ca lumina zilei, a fost cã bârlãdenii nu mai pot fi manipulati politic! Când Adrian Solomon, Titi Constantinescu si Dumitru Buzatu si-au prezentat discursurile, pe lângã aplauzele destul de palide, se auzeau huiduieli destul de acute! Asta i-a obligat pe politicieni sã plece de pe scenã si sã se retragã în multime, lãsând loc socitãtii civile, reprezentatã de liceeni, pensionari, primari de comune etc.

„Trebuie un referendum, neapãrat”

Prezentã la miting si încântatã de organizarea bârlãdenilor si de faptul cã au manifestat pasnic si direct, printesa Briana Caragea a precizat într-un scurt interviu cã trebuie sã se initieze un referendum neapãrat, la Bârlad, pentru a se putea pronunta oamenii în cunostintã de cauzã, adicã sã fie informati despre ce-i asteaptã. „Aprobãrile pentru Chevron s-au dat cu usile închise, fãrã sã aflãm, fãrã sã fie populatia nici mãcar informatã si cu atât mai mult întrebatã dacã îsi doreste asa ceva. Existã un referendum, o consultare publicã, dar nu s-a fãcut. Este un <<cadou>> fãcut pentru noi de domnul guvern, dar iatã cã cetãtenii s-au gândit cã este nevoie si de acceptul lor. Sunt foarte mândrã de manifestarea pe care am vãzut-o azi, câtã lume s-a adunat aici! Când este vorba de ceva atât de grav, cum este aceastã exploatare a gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, ar fi imperios necesar un referendum. Da, ar fi absolut necesar, pentru cã asa populatia ar putea fi informatã, pentru cã dezbaterile n-ar mai avea loc cu usile închise, fãrã ca oamenii sã fie înstiintati si evident întrebati! Sigur cã tebuie sã fie referendum”, a spus printesa Briana Caragea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

33 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.