Un alt parlamentar vasluian pune la zid practicile Chevron
CONTRA Sapte consilii locale din judetul Vaslui – Iana, Pochidia,Tutova, Puiesti, Coroiesti, Perieni si Bãcani – au emis hotãrâri prin care anuntã cã nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist de cãtre Chevron. Prefectura Vaslui a cerut de la Guvernul Ponta lãmuriri privind legalitatea acestor acte, desi se stie cã nu se poate trece peste vointa populatiei.
PARLAMENTAR Deputatul PNL de Negresti, Florin Ciurariu, nu acceptã ca gigantul american Chevron sã înceapã exploatarea gazelor de sist în judetul Vaslui. Parlamentarul avertizeazã toti politicienii cã nu pot trece peste vointa oamenilor, mai ales cã sunt câteva consilii locale care au spus un „NU” hotãrât exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul acestor localitãti. „Nu existã niciun factor decident în România acum, care sã poatã sã-si asume riscul de a permite exploatarea acestor gaze, care sunt o bogãtiei a subsolului national. Putem vedea ce resurse de gaze avem, dar în niciun caz nu putem trece la exploatarea lor pe tehnologiile prezentate de cei de la Chevron, pentru cã ar distruge mediul înconjurãtor”, explicã Ciurariu. O pozitie similarã a avut, ieri, si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care a spus cã este nevoie de explorarea gazelor de sist pentru „ca sã stim în România cum stãm”. „În cazul gazelor de sist ar trebui sã avem câteva elemente sã vedem dacã dezbaterea meritã fãcutã. Am putea sã facem o activitate de explorare ca sã stim în România cum stãm, astfel încât mai târziu sã procedãm si la exploatarea cu ajutorul tehnologiilor noi”, a spus Vosganian, arãtând totodatã cã este nevoie de avize de mediu.
În aceastã sãptãmânã, deputatul Ciurariu, care este si presedintele organizatiei judetene PNL, a avut o întâlnire cu Varujan Vosganian, ministrul Economiei, cãruia i-a prezentat situatia din judetul Vaslui si protestele populatiei legate de exploatarea gazelor de sist. „Am cerut o pozitie oficialã a Guvernului privind exploatarea acestor gaze în judet. Noi, cei de la PNL, suntem interesati de situatia mediului înconjurãtor si de reactia oamenilor în aceastã problemã delicatã si de aceea avem o pozitie fermã. Am cerut ca acest subiect care poate afecta viata a milioane de români sã nu fie exploatat din punct de vedere politic, însã anul trecut ne-a demonstrat cã politicienii nu au tinut cont de acest aspect. Este vorba de viata celor care ne înconjoarã, de viitorul acestei tãri si vom lua atitudine. Nu pot fi de acord cu exploatarea acestor gaze. Nu poate spune nimeni cã tehnologiile pe care le folosesc ei sunt sigure si cred cã nici nu sunt, din câte cunosc pânã acum, din elementele prezentate. Nu existã, în acest moment, în România, un decident politic care sã-si poatã da girul în privinta exploatãrii gazelor de sist”, explicã deputatul Ciurariu.
„Este firesc sã stim ce bogãtii avem în subsol”
„Pozitia mea ca om, ca deputat, ca locuitor al acestui judet este cã nu poate fi luatã nicio decizie, de cãtre nimeni din tara aceasta, fãrã prezentarea unor tehnologii care sã nu polueze mediul si în afara deciziilor luate de comunitãtile locale. Sunt alãturi de comunele care au decis deja interzicerea exploatãrii gazelor de sist, multe dintre ele fiind pe teritoriul colegiului meu. Pe primul loc, am spus-o si o voi repeta, este vointa oamenilor, a comunitãtilor locale, ei trebuie sã fie prioritatea noastrã, a politicienilor. Nu pot fi de acord nici cu acele miscãri care vin cu o idee comunistã, de genul „Cine nu e cu noi este împotriva noastrã”. Nu. Politicienii au încercat sã manipuleze anul trecut acest subiect. Vã aduceti aminte de dl. Dan Marian, care voia sã facã referendum la Bârlad, desi acest oras nu are nicio influentã cu eventualele exploatãri de gaze de la Pungesti, sã spunem. De aceea, vreau sã-i asigur pe cetãteni cã, din pozitia în care mã aflu, voi pune pe primul plan vointa lor, sãnãtatea noastrã, a copiilor nostri si a copiilor copiilor nostri. Nu neglijez nici potentialul agricol al judetului, principala bogãtie a acestor meleaguri si care ar fi afectatã de aceste exploatãri prin metodele de acum. Cred cã poate fi si un rãzboi comercial, poate cã multi nu privesc cu ochi buni faptul cã România are zãcãminte de gaze. Este firesc, totodatã, sã stim ce zãcãminte de gaze avem în subsol, sã stim exact ce mostenire lãsãm generatiilor urmãtoare si, în primul rând, dacã avem acele zãcãminte de gaze. Dacã sunt, ele vor putea fi exploatate, dar nu cu tehnologiile actuale, poate vor apãrea alte solutii; ceea ce am vãzut pânã acum nu m-a convins cã nu polueazã mediul înconjurãtor”, mai spune deputatul PNL de Negresti.
Cine are curajul sã se împotriveascã sutelor de mii de vasluieni?
„Este firesc sã stim dacã avem gaze de sist, dar sunt împotriva unei exploatãri care sã afecteze viata oamenilor. Sunt hotãrâri de consilii locale în judetul Vaslui împotriva exploatãrii gazelor de sist, este vointa oamenilor si nimeni nu trebuie sã treacã peste aceastã vointã. Bogãtiile subsolului trebuie sã rãmânã la statul român. Nu cred cã va fi cineva, în perioada imediat urmãtoare, care va trece peste vointa acelor consilii locale care s-au declarat împotriva exploatãrii gazelor de sist. Orice decizie se va lua va trebui sã treacã prin comisia de la Camera Deputatilor în care sunt acum, cea de administratie publicã si mediu înconjurãtor, iar atunci îmi voi spune cuvântul” – deputat Florin Ciurariu, presedintele organizatiei judetene PNL.