spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Noul regulament de ridicare a mașinilor abandonate separă apele în CL Vaslui! Vicele Mîndru a fost “abandonat” de liberali

- Advertisement -
SCHIMBARE… O mașină va fi acum declarată abandonată după cel puțin 6 luni în care s-a aflat pe domeniul public, față de un an, cât prevedea vechea legislație.

MODIFICĂRI… Consiliul Local Vaslui a adoptat în ședința de la finalul lunii iunie modificările aduse Regulamentului de ridicare, transport, depozitare și valorificare a mașinilor abandonate pe domeniul public al municipiului, ca urmare a modificării legislației la nivel național. Noul regulament presupune timpi reduși pentru procedura de identificare a mașinilor și declarare a acestora drept abandonate sau fără stăpân, dar și o modificare a taxelor ce ar trebui plătite de către proprietarii autovehiculelor în cazul în care le revendică, menită să descurajeze acest fenomen.

DOCUMENT: Regulament

Una din principalele modificări o reprezintă definiția autovehiculului abandonat. O mașină va fi acum declarată abandonată după cel puțin 6 luni în care s-a aflat pe domeniul public, față de un an, cât prevedea vechea legislație. Astfel, aceste mașini vor putea fi îndepărtate mai repede de pe domeniul public, eliberându-se spațiul. Dacă până acum era necesară emiterea a două somații pentru ca proprietarul să ridice mașina abandonată de pe domeniul public, noul regulament prevede că o singură somație este suficientă înainte ca mașina să fie ridicată. A doua somație va fi făcută la domiciliul proprietarului pentru a fi anunțat că mașina a fost luată deja de operatorul specializat.

Vicele Mîndru a vrut să grăbească procesul de ridicare a mașinilor abandonate, însă demersul său nu a fost sprijinit de liberali

În timpul dezbaterilor, viceprimarul Cătălin Mîndru a venit cu un amendament de modificare a trei articole din Regulamentul privind ridicarea, transportul, depozitarea și restituirea vehiculelor fără stăpân. La articolul 6, se stabilește că “sesizările cu privire la existența unor vehicule abandonate sau fără stăpân aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Vaslui, vor fi verificate în teren de către polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice”. Pentru că nu era specificat un termen anume pentru efectuarea acestor verificări în teren, vicele Mîndru a cerut completarea articolului cu sintagma “în cel mult trei zile calendaristice” de la sesizare. Mîndru a solicitat introducerea aceleiași sintagme “în cel mult trei zile calendaristice” și la articolul 8, care stabilește că “poliția locală va efectua verificări pentru identificarea proprietarului sau deținătorului legal al vehiculului în Registrul național de evidență a persoanelor și Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate (…)”, dar și la articolul 11, care se referă la referatul pe care șeful structurii de circulație din cadrul Poliției Locale îl va supune aprobării directorului executiv al instituției, apoi îl va înainta Primarului municipiului Vaslui. Amendamentul vicelui Mîndru de introducere a sintagmei “în cel mult trei zile calendaristice” în cele trei articole mai sus menționate a fost votat doar de cei patru consilieri USR. Liberalii nu s-au raliat demersului partenerilor lor din Consiliul Local, astfel că amendamentul a picat. În consecință, polițiștii locali vor verifica sesizările în teren și vor identifica proprietarii mașinilor abandonate când vor dori ei, pentru că în regulament nu este specificat niciun termen.

Cinci consilieri social-democrați nu au votat proiectul

În timpul dezbaterilor a luat cuvântul și consilierul ALDE, Sorin Radu, care a făcut referire la circulația atelajelor cu tracțiune animală pe străzile din municipiul Vaslui. Acesta a solicitat directorului Poliției Locale să rezolve cât mai repede această problemă, pentru că astfel de atelaje încurcă foarte mult circulația în oraș. “Dacă ne dorim un trafic fluent, ar trebui să putem rezolva acest aspect și a-l aduce în limitele normalității și a legalității în cel mai scurt timp posibil”. Supus votului, proiectul de hotărâre privind noul Regulament de ridicare, transport, depozitare și restituire a vehiculelor fără stăpân a fost adoptat, cu 18 voturi “pentru” și cinci abțineri. Printre consilierii care nu au votat proiectul s-a aflat și Alexandru Barbu. Acesta și-a justificat abținerea, afirmând că a ajuns la urechile lui o situație în care un tânăr din municipiul Vaslui a fost ușor hărțuit de către un polițist local, care tot îi solicita să mute niște mașini parcate cu două-trei zile înainte, în fața blocului. “Într-adevăr, acele mașini nu arătau foarte bine, însă nici pe vechiul regulament acele autovehicule nu erau eligibile a fi scoase din uz. Probabil ar fi trebuit să se pună mai mult acccentul pe dezbaterea publică privind acest regulament, pentru că ne vom confrunta cu multe situații particulare. La fel cum am procedat și atunci când în Consiliul Local s-a venit cu un proiect de lege privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, proiect care ulterior a fost retras, și acum susțin că ar fi bine ca municipalitatea să achiziționeze un utilaj de ridicare a acestor mașini abandonate, pentru a nu apela la terți să facă acest lucru”, a declarat Barbu.

În jur de zece mașini zac abandonate în curtea Termica

Noul Regulament de ridicare a mașinilor abandonate a fost pus în dezbatere publică într-un anonimat aproape total. În loc să ceară opinii și păreri din partea proprietarilor de mașini din municipiul Vaslui, reprezentanții primăriei s-au mulțumit doar să urce acel regulament pe site-ul instituției, unde a stat timp de zece zile, fără ca nimeni să știe de el. Singurii care au anunțat că acest Regulament se află în dezbatere publică au fost cei de la Poliția Locală, care au avut o postare în acest sens, în data de 13 iunie. Anunțul a avut un singur comentariu, pe lângă subiectul postării. De altfel, unii consilieri locali au întrebat în timpul ședinței dacă s-a primit vreo solicitare din partea vasluienilor, însă răspunsul a fost negativ. Primăria Vaslui a mai ridicat însă mașini abandonate și anul trecut, și în primăvara acestui an, pe vechiul regulament. În jur de zece “hârburi” au fost luate de pe străzile orașului și duse la Termica, unde zac și acum, oferind tuturor celor care trec prin zona respectivă o imagine dezolantă.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. 5 consilieri PSD nu au votat proiectul depus de primarul Pavăl? Președintele Buzatu a fi știut! I-au arătat cum pisica lu nea primar Vasile că nu mai este dorit de partid!?

  2. Tipic politicului vasluian. Dacă o propunere buna nu este a celor de la putere atunci nu-i votată. Halal consilieri PNL avem, nu-s departe de cei decla PSD. Singurii care vor face ceva pentru oraș vor fi cei de la AUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.