spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Noul program a bulversat spitalul!

- Advertisement -

HAOS Noul program de vizitã introdus la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui tripleazã munca personalului de îngrijire, dar si cheltuielile cu produsele de igienizare necesare. Mai mult, în saloanele supraaglomerate de pacienti, atmosfera devine sufocantã, dacã tinem cont de numãrul foarte mare de vizitatori si de programul prelungit de vizitã de care se bucurã acestia din urmã. Ceea ce, prin prisma Ministerului Sãnãtãtii, pãrea o decizie foarte bunã, tinde sã devinã o adevãratã piatrã de încercare pentru personalul din unitãtile sanitare cu paturi. Secretarul de stat Raed Arafat afirmã cã, de fapt, problema este cã au dispãrut anumite taxe percepute rudelor celor internati.

Din clipa în care a dispãrut programul de vizitã de douã ore în spital, iar apartinãtorii bolnavilor pot sta în saloane chiar si o jumãtate de zi, pentru infirmierele din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a început un adevãrat cosmar. Acestea stau cu mopul în mânã non-stop, în încercarea disperatã de a mentine curãtenia pe holuri si, mai ales, în saloane. „Este foarte greu sã mentinem curãtenia. Toatã mizeria de pe stradã e cãratã pe papuci în spital. Spãlãm podelele printre vizitatori, dacã îi rogi sã meargã pe o margine de hol, sã se usuce, îti vorbesc urât. Stãm cu mopul în mânã opt ore pe zi”, a declarat o infirmierã. Reprezentantii spitalului spun cã odatã cu introducerea programului extins de vizite au crescut cheltuielile de întretinere. În plus, taxa de vizitã de 5 lei, perceputã pânã în prezent, a fost eliminatã asa cã, potrivit calculelor, veniturile unitãtii se vor diminua anual cu peste 200.000 de lei. Un alt inconvenient ar fi acela cã noul program de vizite, între orele 15.00 si 20.00 în cursul sãptãmânii si între orele 10.00 si 20.00 în weekend, se suprapune cu contravizita fãcutã de medici în sectii. „Pe lângã faptul cã este foarte mare, programul pentru vizitarea pacientilor se suprapune pe contravizita fãcutã de medici pe sectii. Facem tot ce putem ca sã ne adaptãm, însã se mentine greu curãtenia în sectoarele de activitate si trebuie sã stãm toatã ziua cu mopul în mânã. Noi îi rugãm pe vizitatori sã iasã din saloane la contravizitã, dar unii sunt în stare de ebrietate si nu ai cu cine te întelege. Apartinãtorii vin si se aseazã pe patul pacientilor cu hainele de stradã, ceea ce evident nu este normal. În mod normal, ar trebuie sã le asigurãm sãli de asteptare pe holuri, dar, din pãcate, nu avem aceastã posibilitate”, a declarat dr. Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgentã din Vaslui.

Spitalul nu e salã de cinema sau de teatru!

Dacã tinem cont cã sectiile au fost îngrãmãdite câte douã pe fiecare etaj, urmare a lucrãrilor de consolidare a clãdirii spitalului, în saloane pacientii stau si câte doi în pat, iar vizitatorii roiesc în voie jumãtate de zi prin unitate, ne putem face lesne o imagine legatã de supraaglomeratia de aici. „Este foarte incomod. Am lipit douã paturi sI stãm trei bolnavi. Cel care stã la mijloc e victimã. Mai bine sã ne dea pastile sã mergem acasã decât sã stãm în halul ãsta. Punem la socotealã si câte un vizitator sau doi, uneori mai multi, care vin la patru – cinci bolnavi odatã si faceti o socotealã ce trebuie sã îndurãm noi aici”, au spus pacientii. Potrivit noului ordin al Ministerului Sãnãtãtii, programul de vizitã pentru toate unitãtile sanitare este de luni pânã vineri între orele 15.00-20.00, iar în weekend între orele 10.00-20.00. Secretarul de stat in Ministerul Sãnãtãtii, Raed Arafat, afirmã cã „supãrarea” unor reprezentanti ai spitalelor privind noul program de vizitare a pacientilor nu decurge din prelungirea intervalului de vizite, ci pentru cã vor dispãrea anumite taxe. El adaugã cã programul de vizitare a bolnavilor a fost modificat întrucât „este absurd” ca familia unui pacient sã aibã voie sã îl viziteze doar de trei ori pe sãptãmânã, îin interval de douã ore, ca si cum bolnavul ar fi „la puscãrie”. „(…) Noi am zis cã nu mai trebuie ca lumea sã plãteascã, pentru cã nu intri nici la cinematograf, nici la teatru si nu te duci acolo de bunãvoie, sã intri într-un loc în care sã-ti facã plãcere. Tu te duci acolo de nevoie, sã vizitezi un membru al familiei care este internat sau un prieten. Nu este normal sã ti se punã piedici ca sã nu poti face acest lucru si nu este normal sã i se punã piedici pacientului ca sã îsi vadã apropiatii când el este internat”, mai afirmat Arafat. La Vaslui, de exemplu, pe marginea taxei de intrare în spital au curs râuri de cernealã. În repetate rânduri, vasluienii au condamnat decizia conducerii spitalului si s-au arãtat nemultumiti cã trebuie sã dea bani sã ducã mâncare sau pastile rudelor internate în sectii. Multi dintre cei care veneau la spital în vizitã de la tarã, rãmâneau fãrã un ban în buzunar ca sã se întoarcã acasã dupã ce achitau celebra taxã de 5 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.