spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Noul director al APIA Vaslui a intrat „în pâine”

- Advertisement -

PLATI… Se lucrează de zor la APIA Vaslui, o instituție care are în grijă soarta a zeci de mii de fermieri din județul Vaslui. ~ncepând cu anul trecut, spune directorul instituției, Carmen Miron, fermierii pot aplica pentru șase scheme de plăți directe, ajutoare naționale tranzitorii și măsuri de dezvoltare rurală. Pentru anul trecut, s-au înregistrat peste 24.000 de cereri, din partea fermierilor din județul Vaslui, pentru subvenții, pe o suprafață de 261.000 de hectare, urmând a se achita peste 12 milioane de lei. Din păcate, zeci de fermieri nu-și vor primi banii, pentru că au dat declarații mincinoase, încasând fonduri în mod nemeritat. Peste 100.000 de hectare vor fi verificate prin metoda teledetecției, în județul Vaslui, în jur de 40% din suprafață aflată în plată. Conform directorului APIA Vaslui, nu beneficiază de plata redistributivă fermierii care și-au fragmentat exploatațiile după 18 octombrie 2011 doar în scopul de a beneficia de plata redistributivă și nici fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul fragmentării respective.

Se poate face, acum, și plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu – fermierii care au dreptul la plata unică pe suprafață aplică în mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă și mediu: diversificarea culturilor; menținerea pajiștilor permanente existente; prezența unei zone de interes ecologic pe suprafața agricolă. Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită plata pentru înverzire, se acordă fermierilor care aplică practicile prevăzute mai sus, în funcție de specificul exploatației și/sau de structura culturilor.

Zeci de cereri refuzate la plată, în urma controalelor

Mai este în lucru și schema pentru tinerii fermieri, care presupune acordarea unei plăți anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unică pe suprafață. „Tineri fermieri înseamnă acele persoane fizice care se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă drept conducători șefi ai exploatației sau care s-au stabilit deja în unul dintre cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafață și au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii. Plata se acordă penru primele 60 de hectare”, explică directorul APIA Vaslui. O altă măsură este schema simplificată pentru micii fermieri. Fermierul care a depus o cerere unică de plată în anul 2015 potrivit prevederilor legale este eligibil pentru schema de plată unică pe suprafață și are dreptul la o plată anuală de maximum 1.250 euro, în funcție de suprafața și/sau numărul de animale eligibile pe care le deține în exploatație, a fost inclus automat în schema simplificată pentru micii fermieri. Plata acordată înlocuiește valoarea totală a plăților care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an, care includ schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru înverzire și, după caz, plata pentru tinerii fermieri și sprijinul cuplat. Nu pot participa la schemă fermierii care au dreptul la plată anuală mai mare de 1.250 euro. Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri s-a putut face numai în anul 2015, pentru o perioadă de maximum 5 ani, cu posibilitatea retragerii în oricare dintre următorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plată. Din păcate, sunt peste 60 de cazuri în care conducerea APIA Vaslui a refuzat la plată cereri din partea fermierilor, din cauza neconcordanțelor dintre cele declarate și realitatea din teren.

Măsurile de dezvoltare rurală, o șansă pentru satele vasluiene

Începând cu campania 2015, fermierii vasluieni pot beneficia de plăți compensatorii pe suprafață acordate utilizatorilor de terenuri agricole în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, cu finanțare FEADR și buget național, astfel: pe măsura 214 – Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, pentru angajamentele aflate în desfășurare, cu alocare din programarea PNDR 2014 – 2020; pe măsuri prevăzute în PNDR 2014 – 2020 (cu alocarea din programarea 2014 – 2020).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.