spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

Noul contract-cadru, sperietoare pentru medicii de familie

- Advertisement -

LA LOC COMANDA!… Ministerul Sãnãtãtii a publicat pe site-ul institutiei proiectul noului contract-cadru care prevede modificãri importante pentru medicii de familie. Acestia vor fi pusi sã facã mai mult teren, urmând sã fie mai bine plãtiti pentru servicii decât pentru simplul motiv cã au pacienti înscrisi pe liste. Asa cum era de asteptat, modificãrile nu au fost primite cu prea multã bucurie de cãtre medicii de familie. “Avem mai multe nemultumiri, dar principalele douã se leagã de schimbarea procentului capitatie-serviciu, de la 50-50 la sutã la 20-80 la sutã, si de eliminarea numãrului minim de pacienti pe care un medic de familie trebuie sã-l aibã pe liste pentru a intra în contract cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate.” ne-a declarat dr. Cornelia Lovin, presedintele Asociatiei Judetene a Medicilor de Familie.

Prin noul contract-cadru, Guvernul invitã medicii de familie la muncã. În luna ianuarie CJAS Vaslui a decontat acestora 986.842 lei pe capitatie si 954.844 lei pe servicii. Altfel spus, medicina de familie a “pãpat” mai multi bani pe numãrul de pacienti, decât pe munca efectiv prestatã. Ei bine, prin noul contract-cadru modul de platã a acestora se va modifica categoric: 20% din platã va fi efectuatã per capita, iar 80% platã per serviciu. În present, proportia este 50% per capita – 50% pe serviciu. Mãsura va schimba felul în care medicii de familie îsi construiesc veniturile, fiind obligati sã punã accentul pe oferirea de servicii si mai putin pe atragerea unui numãr mare de pacienti pe listã. În acelasi timp, medicii de familie nu vor mai fi obligati sã aibã un numãr de cel putin 800 de pacienti înscrisi pe listã pentru a încheia un contract cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate. Comisiile care detineau monopolul în stabilirea unui numãr anume necesar de medici si pacienti pentru care se încheia contract cu CNAS vor fi desfiintate. Medicii vor putea încheia contracte cu CNAS si prin transmiterea contractelor în format electronic.

Mai multe consultatii la domiciliu

Numãrul consultatiilor la domiciliu din timpul programului de lucru va fi majorat de la 21 la 42 de consultatii pe lunã. Totusi, se mentine limita maximã de trei consultatii la domiciliul asiguratilor într-o zi. De asemenea, medicul de familie va putea oferi consultatii la domiciliu si asiguratilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentã sau invaliditate temporarã, asiguratilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet.

Medicii de familie vasluieni nu sunt de acord cu noul contract-cadru

Presedintele Asociatiei Judetene a Medicilor de Familie, dr. Camelia Lovin, a declarat cã modificãrile aduse noului contract-cadru vor încuraja medicii sã plece din tarã. “Si asa, în ultimele luni, mai multi medici de familie au ales sã plece în strãinãtate. Dacã se va pune în aplicare acest contract-cadru în forma lui actualã, numãrul celor care vor pleca va fi si mai mare. Avem mai multe nemultumiri, dar principalele douã se leagã de schimbarea procentului capitatie-serviciu, de la 50-50 la sutã la 20-80 la sutã, si de eliminarea numãrului minim de pacienti pe care un medic de familie trebuie sã-l aibã pe liste pentru a intra în contract cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate. Cei care au lucrat la proiect spun cã prin aceste mãsuri va creste competitia în rândul medicilor de familie. Profesional vorbind, competitie este si acum. Medicii buni sunt apreciati de pacienti, sunt cãutati. Problemele cu care se confruntã medicina de familie si care se rãsfrâng asupra asiguratilor sunt altele. De exemplu, din cauza protocoalelor, medicii de familie sunt împiedicati sã prescrie medicamentele cu o stelutã, cu douã stelute, desi majoritatea dintre ei au competenta necesarã. Acest lucru pune pacientul pe drumuri, vizite la specialist, la policlinici. Prin acest contract-cadru, sunt încurajate clinicile private. Iar acest lucru înseamnã cheltuieli mai mari pentru asigurati. O altã neregulã o reprezintã faptul cã aceste contracte se semneazã o datã la doi ani. Cum ele s-au semnat în 2014, firesc ar fi sã se astepte anul 2016. Nu e corect ca în timpul jocului sã schimbãm regulile. Asociatia Medicilor de Familie (AMF) din România si-a exprimat punctul de vedere, mai asteptãm pentru cã zilele acestea reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, care are capacitatea de negociator, vor discuta cu cei care au lucrat la proiect .În functie de concluziile acestora, ne vom hotãrâ ce vom face.” ne-a declarat dr. Cornelia Lovin, presedintele AMF Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.