spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Noul Cod al Muncii face din angajati niste sclavi!

- Advertisement -

ANOMALIE Noul Cod al Muncii minimalizeazã rolul sindicatelor, dar si al angajatilor. Cei mai câstigati vor fi angajatorii, care i-ar putea obliga pe angajati sã lucreze mai multe ore, urmând ca munca sã fie compensatã prin ore libere abia dupã 2 luni, perioada de probã va fi extinsã, iar în caz de necorespundere profesionalã este suprimatã procedura cercetãrii prelabile si a evaluãrii

CODUL “SCLAVIEI”…Noul proiect al Codului Muncii provoacã discordie între sindicate, angajatori si patronate. Motivele sunt legate de faptul cã modificãrile aduse acestui Cod al Muncii ar avea mai multe dezavantaje aduse salariatilor, care au mai multe îndatoriri, în comparatie cu angajatorii care vor putea transforma angajatul într-un adevãrat sclav. Desi sunt mai mult decât binevenite, cele câteva propuneri care ar fi în beneficiul angajatilor prevãd amenzi pentru angajatorii care nu plãtesc salariile la timp, acordarea concediului de odihnã neefectuat în anul urmãtor, precum si amenzi mai aspre pentru cei care declarã somaj tehnic fictiv. “Cum pot fi de acord cu noul cod al muncii cât timp drepturile salariatilor sunt afectate?! Salariatii parcã ar fi niste sperietori… Codul vechi era mult mai bun, era de inspiratie europeanã. Acum orice modificare ar trebui sa fie rodul negocierii dintre principalele sindicate si patronate, impunerile unilaterale venite de la companiile multinationale, nu tin de un parteneriat. Una dintre principalele activitãti ale sindicalistilor era încheierea contractelor de muncã la nivel national, precum si la nivel de ramurã, acolo unde este cazul. Scoaterea din aceastã ecuatie a centralelor sindicale este de fapt o limitare a atributiilor lor. Asta demonstreaza de fapt, cã incomodãm, si singurul lucru care le mai rãmâne celor din Ministerul Muncii este sã ne trimitã în fata Curtii Martiale! Este momentul în care partenerii sociali ar trebui sã fie lãsati sã-si arate diferentele de opinie, altfel nu vom rãmâne impasibili la ceea ce se întâmplã”, este de pãrere Gheorghe Croitoru, liderul Sindicatului CNSLR -Frãtia Vaslui.

Muncã multã, odihnã mai putinã!

Conform prevederilor noului Cod al Muncii, concedierile angajatilor se vor putea realiza mult mai facil, iar salariatii ar avea de ales pentru un program de lucru între 10- 12 ore pe zi. În ceea ce priveste rezolvarea litigiilor de muncã, acestea nu vor mai fi solutionate în instante, asa cum se întâmpla pânã acum, ceea ce, reprezintã o altã piedicã pusã angajatului care se vede aruncat în stradã, fãrã niciun sprijin, mai cred sindicalistii. “Singura sansã de câstig în cazul unui litigiu de muncã era instanta, nu degeaba cei care au actionat în judecatã angajatorul pentru concediere abuzivã au câstigat într-o proportie covârsitoare. Acum, cel mai probabil, vor trebui sã se adreseze tribunalului de la Haga. Dacã nici asa nu vor avea câstig de cauzã, cred cã o sã trebuiascã sã ne luãm pusti sã facem pe-a haiducii!”, a mai precizat sindicalistul vasluian Gheorghe Croitoru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.