spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Noua Ziua Marinei în noul Galaţi

- Advertisement -
Faţă de anii trecuţi, au lipsit porcul la şcondru şi salvarea miresei din apă * Am avut, în schimb, concerte şi jocuri de artificii şi de lumini
Miile de gălăţeni veniţi pe faleză nu au mai avut parte nici de „porcul la şcondru” şi nici de „vânătoarea raţelor”, în timp ce mireasa – altădată furată de pe uscat şi dusă în mijlocul Dunării, de unde o salvau temerarii „lupi de apă dulce” – a rămas în acest an cu rochia uscată, căci toată sceneta s-a desfăşurat pe mal. Dacă mai adăugăm la toate acestea şi zeul Dunaris care a dat peştele mitic de anii trecuţi pe o şalupă modernă, garnisită cu patru fotomodele, avem imaginea unei altfel de viziuni asupra serbărilor Marinei la Galaţi. Asta pentru că scenariul nu a mai fost gândit de eternul organizator Florin Melinte, ci de directorul interimar al Muzicalului, Teodor Niţă şi de unul din consilierii primarului Marius Stan, Silviu Bacalum. Tot la capitolul „noutăţi” putem trece lipsa poliţiştilor locali care altădată menţineau o oarecare ordine, dar mai cu seamă ţineau la distanţă gălăţenii de malul Dunării, aşezaţi în acest an periculos de aproape de apă. Şi încă o noutate (mai ales pentru un an electoral): printre oficialităţi nu s-a aflat nici un parlamentar (nici măcar neobositul deputat Florin Pâslaru!) şi nici unul din cei trei reprezentanţi ai conducerii CJ: preşedintele Nicolae Bacalbaşa, sau vicepreşedinţii Tania Bogdan ori Cornel Hamza.

S-au păstrat parada militară şi fumul de mici
Ai fost însă şi lucruri care s-au păstrat faţă de anii trecuţi. În primul rând s-a păstrat tradiţionala slujbă de pomenire oficiată de arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, dar şi obiceiul aruncării crucii de flori în apă. Este drept, crucea a fost recuperată de câţiva înotători, care probabil au încurcat Sf. Maria cu Boboteaza, dar nu s-a supărat nimeni foarte tare pentru asta.  S-au păstrat şi jocurile marinăreşti de uscat şi, cel mai important, s-a păstrat tradiţia defilării şi a demonstraţiilor de luptă ale navelor militare venite de la Brăila. S-a păstrat şi tradiţia discursului primarului (care şi-a propus să transforme Galaţiul în perla Dunării) dar mai presus de toate s-a păstrat, ca în fiecare an, fumul gros de mici emanat de grătarele de pe faleză. Neajunsurile nu i-au făcut, totuşi, pe gălăţeni să plece de pe faleză până nu s-au terminat concertele în aer liber finalizate cu focurile de artificii şi jocurile de lumini.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.