spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
28-ian.-2025

Noua modã în Vaslui: politist-pensionar de lux, la 50 de ani!

- Advertisement -

SCANDALOS… De aproape un an de zile, se discutã despre pensiile nesimtite ale fostilor politisti, jandarmi sau sefi ISU, pentru cã multi au ales sã încaseze pensii de serviciu grase, desi au în jur de 50 de ani. De anul trecut, a intrat în vigoare o lege care permite ca politistii sã iasã la pensie la nivelul ultimului salariu avut. Sunt politisti care au iesit la pensie la 50 de ani (vorbim, în general, de ofiteri), în Vaslui, oameni în putere, care încaseazã pensii de 6.000 de lei, în timp ce oameni care au detinut functii de conducere timp de 40-45 de ani si au lucrat în administratie o viatã întreagã primesc o amãrâtã de pensie de 1.400-1.500 de lei. Este cazul fostului primar de la Gârceni, Mircea Scutelnicu, un om care a lucrat patru decenii în administratie si primeste acum o pensie jenant de micã în raport cu fostii agenti de politie, pensionati la 45-50 de ani. Fostul secretar de primãrie a câstigat primul mandat de primar 2000, dupã ce bifase 25 de ani ca secretar în comuna Gârceni. A mai lucrat încã patru mandate ca primar, iar anul trecut a iesit la pensie, dupã 41 de ani de administratie. Ce pensie a primit? Doar 1.300 de lei, la fel ca multi profesori cu vechime din judet, care nu au avut norocul celor care lucreazã azi în Politie. Vestea bunã pentru politistii care se pensioneazã – pe lângã pensiile nesimtite, desigur! -este cã acum pot scoate la ivealã afacerile pe care le învârteau cât timp erau în haina de om al legii.

Zeci de politisti din judetul Vaslui, în marea lor majoritate subofiteri care au îndeplinit conditiile legale, dar si în jur de 10-15 comisari-sefi din IPJ, au plecat la pensie, anul trecut, ademeniti de pensiile uriase fãcute pomanã de fostul Guvern.

Conform Legii 223/2015, pensia pentru politisti pleacã de la 65% din salariul brut mediu (calculat pentru numai sase luni consecutive!) la care se adaugã câte 1% pentru fiecare an peste o vechime de 25 de ani. Legea 223 aratã cã „se acordã un spor de 3%, 6% sau 9% în functie de contributia la Fondul pentru pensia suplimentarã si/sau contributia individualã la buget”. În unele cazuri, mai ales cele ale fostilor sefi IPJ Vaslui, pensionati în mare grabã, s-a ajuns si la plafonul de 85% din salariul mediu brut, iar multi ofiteri au plecat la odihnã cu pensii de 5-6.000 de lei. Pensia de serviciu pentru limita de vârstã este obtinutã de cãtre militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care îndeplinesc vârsta standard de pensionare. În plus, acestia trebuie sã aibã o vechime efectivã de minimum 25 de ani, din care 15 sã fie vechime în serviciu. Vârsta standard pentru pensionare este 60 de ani. În schimb, pensia de serviciu anticipatã revine celor care au o vechime de 25 de ani vechime – cazul zecilor de politisti de lux de la Vaslui – dintre care cel putin 15 ani în serviciu, dacã mai au cinci ani pânã ating vârsta standard de pensionare, în anumite cazuri. În cazul pensionãrii anticipate partiale, este necesarã o vechime de minimum 20 de ani, din care cel putin zece în serviciu. Acestia obtin pensia pentru limitã de vârstã cu reducerea vârstei de pensionare, în functie de conditiile de muncã. Baza de calcul pentru stabilirea pensiei este media tuturor veniturilor brute realizate în sase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate. Aceastã perioadã de sase luni este aleasã de beneficiar din ultimii cinci ani de activitate, iar baza de calcul o reprezintã 65% din aceastã medie. În multe cazuri, s-a ajuns ca pensia primitã sã depãseascã salariul brut mediu din cele 6 luni alese de beneficiar. Ca un tãvãlug, pensionãrile din rândul politistilor vasluieni s-au dovedit a fi o molimã, care a cuprins tot IPJ Vaslui. Multi dintre politistii care se apropie de cei 25 de ani de vechime, perioadã dupã care se pot pensiona în baza legii 223, au deja dosarele pregãtite, pentru cã, nu-i asa?, este mai bine sã stai acasã, cu o pensie de 4-5.000 de lei, la aproape 50 de ani, decât sã te duci la serviciu zi de zi.

Iatã si reversul medaliei: pensionari care au avut functii de conducere în administratie, cu pensii nenorocite!

În timp ce fostii subofiteri sau ofiteri de la Vaslui, oameni în putere!, huzuresc pe pensii de multe mii de lei, sunt persoane care au condus institutii si au avut functii de rãspundere, iar la vârsta pensionãrii au un soc atunci când au aflat ce pensii îi asteaptã. Sunt multi profesori ajunsi la vârsta de 65 de ani, în judet, care primesc în jur de 1.500 de lei pensie, adicã o treime din pensia unui subofiter de Politie. Vorbim de oameni care au stat la catedrã 30-40 de ani si care au avut nenorocul sã lucreze într-un alt minister decât cel de Interne. Fostul presedinte al CJ Vaslui, fost vicepresedinte, mai apoi, Vasile Mihalachi, are acum o pensie de 1.700 de lei, dupã 40 si ceva de ani de muncã. Aceeasi pensie micã o au si multi medici cu vechime sau profesori si învãtãtori, pentru cã ei nu au beneficiat de legi speciale. Chiar si fostul director economic de la CJ Vaslui, care a avut venituri lunare de peste 7.000 de lei si a semnat documente de platã de ordinul zecilor de milioane de euro, în fiecare an, a iesit cu o pensie de doar 2.500 de lei, dupã zeci de ani de muncã în institutie, din care 25 numai ca director. Se comparã responsabilitatea unor primari, sefi de Consilii Judetene, directori de institutii de stat, cu cea a unui agent de politie? Nici vorbã, însã iatã cã legile strâmbe ale statului român îl trimit pe agentul de politie la pensie la 45-50 de ani, cu 4-5.000 de lei pensie, în timp ce fostul primar sau fostii sefi de la judet se pot considera norocosi dacã prind 2.000 de lei pensie, la 65 de ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.