* Directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu consideră că nu s-au reglementat facilităţi pentru adopţiile internaţionale, ci dimpotrivă, sunt restricţii pentru românii plecaţi din ţară * Aceştia trebuie să stea 12 luni în România, înainte să solicite adopţia
Directoarea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Manon Cristoloveanu, susţine că noua Lege a adopţiilor, pentru care se aşteaptă normele metodologice, nu a adus schimbări spectaculoase, aşa cum s-a crezut iniţial. „Există, neîndoielnic, unele modificări în bine, dar din nefericire acestea nu rezolvă problemele grave ale adopţiei, în general. E adevărat că, în conformitate cu noile prevederi, numărul de copii adoptabili va creşte, dar nu al celor pe care şi-i doresc de obicei familiile care vor să înfieze. Cele mai multe dintre persoanele care adoptă vor copii mici, sănătoşi şi să nu fie de etnie romă”, ne declară directoarea DGASPC.
„Ideea că s-a dat drumul la adopţiile internaţionale e falsă”
Şefa Serviciului adopţii din cadrul aceleiaşi instituţii, Nicoleta Ioviţă, ne-a spus la rândul său că, în prezent, la Galaţi, există 27 de copii adoptabili, cu vârste cuprinse între 1,5 şi 12 ani, cei mai mulţi dintre ei neîncadrându-se în categoriile cerute de persoanele care vor să înfieze.
„Pentru aceştia, legea nu aduce facilităţi. Ideea că s-a dat drumul la adopţiile internaţionale e falsă. Dimpotrivă, se vine cu o restricţie pe care cei mai mulţi dintre oamenii plecaţi nu o pot respecta. Românii plecaţi în străinătate nu pot adopta decât dacă în perioada premergătoare adopţiei au stat 12 luni în ţară. Ceea ce nu va face nimeni, pentru că toţi românii plecaţi în străinătate au slujbe la care nu pot renunţa un an de zile. Din această perspectivă, şansele pentru aceşti copii adoptabili, pe care nu-i vor familiile din România, scad”. Atât directoarea DGASPC, cât şi şefa Serviciului adopţii sunt de părere că românii plecaţi în străinătate au mai puţine prejudecăţi, pentru că au adoptat mentalităţile de acolo. Ei nu-şi doresc musai copii foarte mici, iar uneori sunt dispuşi să le acorde o şansă şi celor bolnavi sau cu handicap.
„Cu noua lege, nu ar mai fi fost adoptat”
Referitor la acest lucru, cei de la DGASPC au chiar un caz concret în care un copil de 6 ani a fost adoptat chiar anul acesta. „Avea domiciliul stabil în România, dar lucra în străinătate, unde îşi luase şi propriul copil natural. Când s-a pus problema pretenţiilor pe care le are, mi-a spus să fie oricum, dar să nu aibă SIDA. E un noroc pentru copilul acela de 6 ani, care a avut înainte de adopţie o viaţă destul de tumultoasă”, spune Manon Cristoloveanu. Aceasta susţine că respectivul copil a prins ultimul tren, deoarece, dacă ar fi intrat în vigoare noua lege, femeia respectivă ar fi preferat să adopte din altă parte, decât să stea un an în România şi să-şi piardă slujba.
Creşte perioada de valabilitate a atestatelor
Printre lucrurile bune pe care le aduce noua lege se numără faptul că un copil devine adoptabil, dacă nu e vizitat timp de 60 de zile de către părinţi sau de rude până la gradul al IV-lea. De asemenea, sentinţele de încredinţare a copiilor vor fi puse în practică imediat ce vor fi pronunţate, părinţii adoptivi nemaifiind obligaţi să aştepte să devină definitive şi executorii. Valabilitatea atestatelor nu va mai fi de un an de zile, ci pe toată perioada procedurii de adopţie.
La Galaţi, 35 de adopţii în 2011 Reprezentanţii DGASPC Galaţi susţin că în 2011 s-au definitivat 35 de adopţii, numărul lor fiind egal cu cel de anul trecut. Copiii adoptaţi au vârste cuprinse între 1 şi 14 ani. „A fost un caz special, cu o familie din Nicoreşti care reuşit să finalizeze după foarte mult timp procedurile de adopţie pentru cinci copii, unul dintre ei având 14 ani. Aşa se explică vârsta mare la care a fost adoptat. Cazul a fost mediatizat în „Viaţa liberă”, a mai precizat Manon Cristoloveanu.