TRAGIC… O tânãrã de etnie rromã, din clanul Sandu din Murgeni, a nãscut la spitalul din Bârlad o fetitã moartã! Tânãra aflatã la cea de-a patra nastere, a fost preluatã de ambulantã pe data de 8 iunie si dusã la spitalul din Vaslui, dar, fiindcã avea temperaturã, a fost suspectatã cã ar fi infectatã cu coronavirus si a fost trimisã la spitalul din Bârlad, suport pentru Covid-19. Dupã ce a fost pasatã de la Bârlad la Vaslui, apoi a ajuns din nou la Bârlad, femeia a fost operatã, dar fãtul era mort! A fost testatã pentru Covid-19, dar abia pe 9 iunie, pentru cã în cele trei zile de wekend prelungit Laboratorul Covid nu a functionat. Conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a demarat o anchetã internã pentru a stabili dacã s-au respectat procedurile medicale în acest caz. Acest caz nu este însã singular! Un alt pacient din Bârlad, care avea cancer la colon a avut o experintã traumatizantã la Spitalul Judetean Vaslui, unde a fost dus cu ambulanta pentru cã, având anus contra naturii, avea nevoie de o interventie de specialitate! Dupã efectuarea interventiei, a fost poftit sã stea pe un scaun, pentru cã nu erau locuri pe pat! Pacientul nu a putut fi internat, pentru cã nu constituia o urgentã. Pentru a evita astfel de situatii, se impune redeschiderea Spitalului de Urgente „Elena Beldiman” din Bârlad, pentru cã bârlãdenii nu mai suportã mult umilintele la care sunt supusi la spitalul din Vaslui! Ministrul sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, are în vedere ca de la 15 iunie sã redeschidã toate spitalele Covid-19 din tarã, printre care si cel din Bârlad!
Clanul Sandu din Murgeni a primit o loviturã destul de grea! Una dintre fetele bulibasei Sandu a fost crunt lovitã de soartã: a nãscut al patrulea copil, o fetitã, la termen, moartã! Cum s-a putut întâmpla asa ceva? Simplu! Femeia gravidã, cãreia pe 8 iunie dimineatã la 6.00 i-a venit sorocul sã nascã cel de al patrulea copil, a chemat ambulanta de la Bârlad, care a preluat-o în jurul orelor 6.57. Avea contractii la câteva minute si a fost transportatã initial la CPU Bârlad, unde a ajuns la orele 7.01. De aici, a fost trimisã sã nascã la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, unde a ajuns în jurul orelor 8.55. Cum necum, la spitalul din Vaslui a fost gãsitã cu febrã, iar medicii au suspectat cã gravida, care venea din Murgeni, unde s-au întors zeci de rromi din zona rosie a Frantei, unde mai toti au avut Covid-19, ar fi infectatã cu virusul SARS-Cov-2. Ca atare au trimis-o sã nascã la Bârlad, pentru cã aici este spital suport Covid. Ambulanta a adus-o pe biata femeie în durerile nasterii, la orele 10.15, fiind predatã celor din CPU Bârlad. Si a urmat tragedia: femeia de 24 de ani a nãscut o fetitã moartã!
„Bebelusul, de sex feminin a fost nãscut decedat. Mãmica a fost testatã astãzi (ieri – n.r.) pentru depistarea Covid-19, deoarece pe 8 iunie, când a avut loc nasterea, laboratorul nu a functionat. Asteptãm sã vedem care este rezultatul testului”, a spus managerul spitalului bârlãdean, Daniela Bors. Cât despre faptul cã o gravidã, care era la a patra nastere, a dat nastere unui fãt mort dupã ce a fost pasatã între spitale, de la Murgeni la Bârlad, de la Bârlad la Vaslui si de la Vaslui la Bârlad, timp de patru ore, nimeni nu a suflat o vorbã!
Bârlãdenii umiliti la spitalul din Vaslui!
Tânãra mãmicã, care a nãscut o fetitã moartã, dupã ce a fost trimisã ca o minge de ping-pong între spitale, nu a fost singurul caz din weekendul prelugit, când pacientii adusi de la Bârlad sunt umiliti maxim de cei din Vaslui! Iatã ce sesizare am primit ieri de la o femeie din Bârlad, care ne-a rugat sã facem ceva ca nemultumirea ei sã ajungã … unde trebuie!
„Bunã dimineața, cer scuze pentru modul de abordare dar fac acest lucru poate plângerea mea ajunge unde trebuie. Ieri (8 iunie – n.r.) pe la ora 18.00, fostul meu soț bolnav de cancer a fost dus la Vaslui la spital pentru o intervenție. La ora 22.00 a fost externat și lãsat sã aștepte pe un scaun în sala de așteptare pânã dimineațã pentru cã i s-a spus cã nu au paturi! A fost nevoit sã plece bãiatul la ora 22. 30 cu o masinã, sã-l ia de la spital. Este inadmisibil ce se întâmplã cu noi, dacã nu moare omul de boalã, moare cu zile asteptând pe la usile spitalului din Vaslui sau afarã”, a spus bârlãdeanca. Reprezentantii spitalului sustin cã situatia generatã de Covid 19 nu le permite sã interneze decât urgentele. Pacientul a avut nevoie de o interventie medicalã care a fost efectuatã, nefiind necesarã internarea. Singurul lucru care poate stopa umilinta înduratã de bârlãdenii bolnavi care ajung la spitalul din Vaslui, este ca spitalul din Bârlad sã se redeschidã pentru bolnavii non-covid!
Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad se va redeschide?
Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, a cerut marti directiilor de sãnãtate publicã sã evalueze de urgentã situatia în spitalele care asigurã asistenta medicalã pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în vederea reluãrii internãrilor si a interventiilor chirugicale programate, precum si a activitãtii în ambulatorii, pentru pacientii non-COVID.
„Am cerut astãzi directiilor de sãnãtate publicã sã realizeze la nivel local o analizã a cazurilor internate, a modului în care sunt separate complet circuitele functionale pentru pacientii infectati de cei neinfectati si sã identifice toate mãsurile necesare astfel încât se fie eliberate avizele necesare reluãrii activitãtii în spitalele de fazã 1, 2 si cele suport. Voi începe si o evaluare personalã a situatiei în aceste unitãti pentru cã primesc semnale din partea pacientilor neinfectati cu noul corornavirus care nu primesc asistenta medicalã de care au nevoie. Suntem într-o nouã fazã epidemiologicã si trebuie sã redeschidem spitalele pentru bolnavi, chiar dacã mentinem mãsurile de preventie si limitare a rãspândirii SARS-CoV -2”, a declarat ministrul sãnãtãtii, dr. Nelu Tãtaru.