spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Noile schimbãri din legea muncii strâng streangul în jurul angajatorilor cu muncitori la negru!

- Advertisement -

SCHIMBÃRI…Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publicã, se vor produce schimbãri radicale în Codul Muncii în privinta reglementãrii s sanctionãrii muncii „la negru” si „la gri”. Agentii economici vor fi nevoiti sã încheie contracte individuale de muncã salariatilor cu o zi înainte de începerea efectivã a lucrului, în caz contrar vor fi sanctionati cu amenzi între 10 si 20 de mii de lei. Definirea clarã a muncii la negru si a muncii la gri: primirea la muncã a unei persoane, fãrã încheierea contractului individual de muncã în ziua anterioarã începerii lucrului, neînregistrarea contractului de muncã în registrul general de evidentã a salariatilor cel târziu în ziua anterioarã începerii lucrului, primirea la muncã a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncã suspendat, primirea la muncã a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncã cu timp partial.

Conform proiectului de lege, angajatorii vor fi obligati sã încheie contracte individuale de muncã salariatilor cu o zi înainte de începerea efectivã a lucrului de cãtre acestia, în caz contrar pot fi sanctionati pentru muncã nedeclaratã. Contractul de muncã încheiat în formã verbalã va fi echivalent cu cel încheiat în scris si considerat încheiat pe perioadã nedeterminatã. Angajatorii vor putea fi sanctionati de Inspectia Muncii dacã au angajati fãrã forme legale. Mai exact, contractul individual de muncã se încheie în baza consimtãmântului angajatului si angajatorului, în formã scrisã, înaintea începerii activitãtii de cãtre angajat. În situatia în care contractul individual de muncã nu a fost încheiat în formã scrisã, se prezumã cã a fost încheiat pe o duratã nedeterminatã, iar pãrtile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de probã. În momentul de fatã în Codul Muncii se stipuleazã cã „forma scrisã este obligatorie pentru încheierea valabilã a contractului de muncã”. Guvernul spune cã e necesarã abrogarea prevederii potrivit cãreia „forma scrisã este obligatorie pentru încheierea valabilã a contractului”, având în vedere cã dovada existentei raportului de muncã se poate face prin orice alt mijloc de probã. Actul aditional la contractul individual de muncã va fi încheiat înainte de producerea efectelor juridice ale modificãrii, nu în 20 de zile lucrãtoare dupã producerea modificãrii, cum prevede acum Codul Muncii, efectele producându-se pentru viitor si nu retroactiv, cum este prezentat în momentul de fatã. Angajatorii care nu vor respecta noile modificãri din Codul Muncii vor fi sanctionati cu o amendã de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoanã identificatã de Inspectia Muncii în aceastã situatie. Aici intrã: primirea la muncã a unei persoane fãrã înregistrarea raportului de muncã în registrul general de evidentã a salariatilor cel târziu în ziua anterioarã începerii activitãtii angajatului si primirea la muncã a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncã cu timp. Cu toate acestea, Guvernul îsi aratã si partea bunã si a decis sã acorde angajatorilor sanctionati posibilitatea de a achita jumãtate din minimul amenzii aplicate pentru muncã nedeclaratã, dacã o plãtesc în 48 de ore de la comunicare. „Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin., inspectorul de muncã fãcând mentiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal”.

Noi schimbãri vor fi si în gestionarea numãrului de ore lucrate de angajat

Articolul 119 din Codul Muncii va fi si acesta modificat si va avea urmãtorul cuprins: „Angajatorul are obligatia de a tine la locul de muncã evidenta orelor de muncã prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de începere si a celei de sfârsit a programului de lucru, s de a supune controlului inspectorilor de muncã aceastã evidentã, ori de câte ori se solicitã acest lucru”. În prezent, articolul 119 din Codul Muncii spune cã „Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de muncã prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceastã evidentã ori de câte ori este solicitat”. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.