spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Noi sesiuni de depunere a proiectelor europene

- Advertisement -

BANI EUROPENI Imediat dupã Paste, au început douã noi sesiuni de depunerea de proiecte pentru accesarea de fonduri europene destinate dezvoltãrii agriculturii si implicit a zonelor rurale. În aceastã perioadã, la APDRP Vaslui se pot depune documentatiile pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru Mãsura 121, Modernizarea exploatatiilor agricole”, si pentru Mãsura 313, „Încurajarea activitãtilor turistice”, fondurile totale disponibile la nivel national fiind de peste 400 milioane euro. Pentru aceste douã mãsuri, aceasta este singura sesiune de depunere proiecte din acest an.

Începând cu 17 aprilie, au fost deschise douã sesiuni de depunere a proiectelor pentru douã dintre cele mai importante si relativ usor accesibile mãsuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Ruralã (PNDR), prin care se pot obtine fonduri importante pentru dezvoltarea exploatatiilor agricole si a agroturismului. În perioada 17 aprilie – 31 mai, este singura sesiune de depunere a dosarelor pentru accesarea de fonduri prin Mãsura 121, Modernizarea exploatatiilor agricole”, din Programului National de Dezvoltare Ruralã (PNDR). Fondurile nerambursabile disponibile în aceastã sesiune, singura din acest an, sunt de 220.577.199 euro, fiind alocati acum toate fondurile disponibile pâna la finalul perioadei de finantare, respectiv pânã în 2013. Cofinantarea publicã nerambursabilã pentru proiectele declarate eligibile va fi de 40 – 70% din valoarea investitiilor preconizate. Depunerea proiectelor se va face la Oficiul Judetean al Agentiei de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit (APDRP) Vaslui, zilnic, de luni pânã vineri, între orele 9,00 – 14,00, termenul-limitã al depunerii cererilor de proiecte fiind miercuri, 31 mai, ora 12,00.

Pentru ce, cât si cine poate beneficia de fonduri nerambursabile ?

În acest an, se va acorda finantare europeanã nerambursabilã în mod separat pentru sectoarele vegetal si zootehnic, pentru implementarea standardelor privind laptele si protectia apelor si pentru beneficiarii Mãsurii 141 „Sprijinirea exploatatiilor agricole de semisubzistentã”. Pentru sectorul zootehnic, valoarea eligibilã a unui proiect nu poate depãsi 2 milioane de euro. În cazul proiectelor implementate în sectorul vegetal, valoarea maximã eligibilã nu poate depãsi un milion de euro. În situatia în care se realizeazã un proiect de investitii în sectorul zootehnic, care vizeazã atât protectia apelor împotriva poluãrii cu nitrati, cât si implementarea standardelor în privinta laptelui crud, valoarea eligibilã totalã acceptatã nu poate depãsi suma de 2 milioane de euro, din care, investitia în standardele pentru lapte nu poate depãsi suma de 250.000 de euro. Finantarea nerambursabilã aferentã proiectelor depuse prin Mãsura 121 se poate primi, atât de cãtre persoanele fizice, cât si juridice, producãtori individuali, societãti agricole, asociatii sau grupuri de producãtori pentru investitii pentru realizarea de constructii noi sau modernizarea constructiilor agricole existente din cadrul exploatatiilor si a utilitãtilor aferente, achizitionarea de masini si utilaje noi, înfiintarea de plantatii, inclusiv pentru modernizarea drumurilor si a utilitãtilor interne sau de acces din domeniul agricol. Nu se pot folosi aceste fonduri pentru achizitionarea de teren agricol ori de animale. Pot accesa fonduri nerambursabile prin aceastã mãsurã si beneficiarii mãsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistentã” care au semnat decizia de finantare. Pentru acestia, valoarea maximã eligibilã a unui proiect nu poate depãsi 50.000 Euro, ponderea sprijinului nerambursabil acordat fiind de 40%, respectiv maxim 20.000 euro, sumã care se poate majora cu 10% în cazul investitiilor realizate de tineri cu vârsta sub 40 ani.

Agroturismul, sprijinit cu fonduri europene nerambursabile

Fonduri europene de 186.508.910 euro vor fi acordate în acest an prin intermediul Mãsurii 313, „Încurajarea activitãtilor turistice”, care vizeazã dezvoltarea activitãtilor turistice în zonele rurare, activitãti care sã contribuie la sporirea numãrului de locuri de muncã si a veniturilor alternative. De asemenea, prin intermediul acestei mãsuri se pot accesa fonduri europene si pentru cresterea atractivitãtii sau promovarea spatiului rural. Investitiile si cheltuielile eligibile pentru obtinerea de fonduri europene sunt în infrastructura de primire turisticã, respectiv pentru construirea sau modernizarea de pensiuni, moteluri ori alte spatii de cazare, ori în activitãti recreationale, inclusiv construirea de piscine, saune, sau orice alte investitii în activitatea turisticã. În functie de domeniul proiectului, suma maximã nerambursabilã care poate fi acordatã pentru finantarea unui proiect în cadrul Mãsurii 313 este de 200.000 de euro, cota de finantare nerambursabilã este de 100%, pentru investitiile în interes public, 70% pentru dezvoltarea agroturismului, si de 50%, pentru alte investitii în turismul rural. Fondurile pot fi accesate de persoane fizice, micro-întreprinderi, ONG-uri, dar si de autoritãti locale. Depunerea proiectelor de obtinere de fonduri europene prin Mãsura 313 se face la sediile OJPDRP, zilnic, între orele 09.00-14.00, termenul-limitã de depunere a documentatiilor fiind 16 mai 2012, ora 12.00. În sesiunile anterioare, în judetul Vaslui au primit deja finantare doi beneficiari, pentru construirea sau modernizarea de pensiuni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.