spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
24-ian.-2025

Noi premii pentru elevii din Vaslui: o medalie de bronz si douã Mentiuni la Olimpiada Nationalã de Astronomie si Astrofizicã

- Advertisement -

PREMII… Elevii vasluieni au obtinut rezultate deosebite la Olimpiada Nationalã de Astronomie si Astrofizicã, desfãsuratã la Iasi, în perioada 24-29 mai. Premiile au revenit elevilor Vlad Pãduraru – medalie de bronz, la sectiunea J1, Petru Vlad Munteanu – Mentiune de onoare la sectiunea J1, Beatrice Andreea Dumitriu Beatrice – Mentiune de onoare, la sectiunea S1. Alãturi de acestia, au mai participat alti cinci elevi: Stefan Nãstase, Alessia Maria Osoianu, Nectaria Cretu, Ana si Anastasia Chiriac. Dintre acestia, sapte elevi se pregãtesc în cadrul Centrului Judetean de Excelen Vaslui. Elevii au fost însotiti de profesorul Barbãrasã Cristian. Pregãtirea teoreticã este asiguratã de profesorii Ecaterina si Cãtãlin Daniel Anghelu de la Colegiul National Gh. R. Codreanu Bârlad, iar cea practicã de muzeograful Ciprian Vântdevarã de la Muzeul V.Pârvan Bârlad. Elevul Petru Vlad Munteanu este pregãtit în cadrul Asociatiei Astronomice Sirius, de profesorul Adam Ioan.

Participarea la olimpiadã a fost o experientã memorabilã pentru toti elevii, acestia devenind mai încrezãtori în fortele proprii si mai motivati de a cunoaste tainele universului, asa cum rezultã din mãrturiile lor. „Olimpiada Nationalã de Astronomie si Astrofizicã a fost pasul spre atingerea unui vis. A fost o experientã unicã si frumoasã, plinã de emotii si satisfactii. Cu sigurantã voi merge înainte pentru a putea cunoaste mai adânc misterele spatiului cosmic deoarece m-a fascinat din totdeauna cunoasterea infinitului. Multumesc tuturor celor care m-au sprijinit sã ajung pânã aici, în special doamnei profesor Ecaterina Anghelutã, domnului profesor de Fizicã Cãtãlin Anghelutã, domnului Muzeograf Ciprian Vântdevarã si pãrintilor mei, alãturi de care voi continua aceastã cale”, a declarat Vlad Pãduraru. „Desi este al treilea an în care particip, Olimpiada Nationalã de Astronomie si Astrofizicã este întotdeauna o experientã ineditã pentru mine. Anul acesta olimpiada a fost gazduitã de Iasi, un oras foarte drag mie. Astfel, am avut ocazia sã îl explorez mai bine, locuind în el timp de 6 zile si având ocazia de a vizita pentru prima datã Teatrul National si Palatul Culturii. Un alt lucru care a facut experienta ONAA memorabilã au fost oamenii pe care i-am intâlnit acolo. Am avut ocazia sã vorbesc cu persoane pasionate de acelasi subiect ca mine, si mai mult decât atât, sã leg prietenii cu persoane din toate colturile tãrii. Cât despre probe, acestea au fost în numãr de patru: teoreticã, analizã de date, hartã mutã si observationalã. Se poate observa faptul cã astronomia din România este în crestere ca popularitate doar privind subiectele, care au devenit mai variate si mai creativ formulate. În concluzie, olimpiada din acest an a fost o oportunitate de a cunoaste oameni noi si de a deveni si mai pasionati si curiosi despre misterele pe care le ascunde Universul”, a declarat Beatrice Andreea Dumitriu. „A fost foarte interesant, am cunoscut prieteni noi si am aflat cum sunt subiectele la aceastã etapã a olimpiadei. Dar nu mi-a plãcut faptul cã au fost întrebãri care nu intrau în programa de la juniori1”, a declarat Petru Vlad Munteanu.

„Compania celor mai buni elevi din tarã la astronomie, fizicã, matematicã, este una încurajatoare si motivantã

Pentru elevi, olimpiada a reprezentat, totodatã, o ocazie de a lega noi prietenii si de a descoperi noi locuri. „Experienta olimpiadei nationale de astronomie si astrofizicã a reprezentat, în opinia mea, un prilej de a privi spre noi înãltimi, de a le admira si mai apoi de a îndrãzni sã tintesti cãtre mai mult. Compania celor mai buni elevi din tarã la astronomie, fizicã, matematicã etc. este una încurajatoare si motivantã, facându-te sã realizezi cã si tu poti fi la fel, dar mai ales facându-te sã îti doresti sa fii si tu la fel. Anul acesta, olimpiada desfãsurându-se la Iasi, am avut ocazia sã vizitez Palatul Culturii si Teatrul National, locuri de o imensã importantã culturalã, a cãror frumuste arhitecturalã m-a impresionat profund. Desi bazatã pe competitivitate, olimpiada m-a ajutat sã simt cã deasupra competitiei si a punctajelor se aflã dorinta umanã pentru cunoastere si pentru întelegerea universului, o dorintã nobilã care se manifestã în perpetuitate de la matematicienii si astronomii antici pânã la oamenii de stiintã si elevii pasionati de astãzi”, a declarat Stefan Nãstase. „Mi-a plãcut foarte mult sã particip la faza nationalã a Olimpiadei de Astronomie si Astrofizicã. Consider cã experienta pe care am avut ocazia sã o trãiesc în toate zilele de concurs, mã va ajuta pe viitor, pentru cã eu îmi doresc sã mai revin în astfel de competitii scolare, iar cunostintele pe care le-am acumulat pregãtindu-mã pentru olimpiadã sunt mult mai valoroase decât orice medalie”, a declarat Alessia Maria Osoianu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.