spot_img
spot_img
0.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Noi arii protejate în Vaslui

- Advertisement -

DESCOPERIRI…Vasluiul se poate îmbogãti, în perioada urmãtoare, cu noi situri de importantã comunitarã (n.r. privind conservarea habitatelor naturale, a faunei si a florei) si arii de protectie specialã avifaunisticã (n.r. contribuie la protejarea si conservarea pãsãrilor). Este vorba despre extinderea sitului de interes comunitar Fânaturile de la Glodeni si cinci arii de protectie specialã avifaunisticã: Lacurile din jurul Mãscurei, Râul Bârlad între Zorleni si Gura Gârbovãtului, Râul Prut, Mânjesti si Valea Elanului. Dacã aceste propuneri vor fi aprobate prin Ordin de Ministru, Vasluiul îsi poate mãri suprafata cuprinsã de arii protejate. Momentan, acestea ocupã 10% din suprafata judetului. Propunerile sunt în faza de dezbatere si analizã, urmând ca, cel mai probabil, la începutul anului urmãtor sã aparã si decizia Angentiei Nationale pentru Mediu si a Ministerului Mediului, Apelor si Pãdurilor.

Potrivit unei Hotãrâri de Guvern, în judetul Vaslui sunt patru arii de protectie specialã avifaunisticã, ca parte integrantã a retelei europene Natura 2000 în România: siturile Pãdurea Bârnova, Pãdurea Miclesti, Horga-Zorleni, Mata-Cârja-Rãdeanu. În ceea ce priveste siturile de importantã comunitarã, potrivit unui Ordin de Ministru, în judetul Vaslui, avem 15 astfel de situri: Coasta Rupturile Tanacu, Fânãturile de la Glodeni, Lunca Joasã a Prutului, Movila lui Burcel, Pãdurea Bãdeana, Pãdurea Bârnova-Repedea, Pãdurea Bãlteni – Hârboanca, Pãdurea Seaca – Movileni, Pãdurea Tãlãsmani, Râul Prut, Colinele Elanului, Lacurile din jurul Mãscurei, Osesti-Bârzesti, Pãdurea Dobrina – Husi, Râul Bârlad între Zorleni si Gura Gârbãvotului.

Cinci noi arii de protectie avifaunisticã în Vaslui

Noi situri Natura 2000, pentru judetul Vaslui, au fost propuse în cadrul proiectului “Consolidarea retelei Natura 2000”, derulat de Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor prin Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunãrii. Este vorba despre cinci arii de protectie specialã avifaunisticã si o extindere a unui sit de importantã comunitarã – Fânaturie de la Glodeni – pe teritoriul administrativ al orasului Negresti. Situl de protectie avifaunisticã Mânjesti se întinde pe o suprafatã de 1114,8 ha. Este important pentru populatiile cuibãritoare de chirighitã cu obrajii albi, rata rosie, cârstelul de câmp si stârc rosu. Cel de-al doilea sit de protectie avifaunisticã, Valea Elanului, cu o suprafatã de 439,7 ha, se suprapune partial cu limitele existente ale Colinelor Elanului. Este important pentru populatiile de pãsãri acvatice cuibãritoare sau aflate în pasaj, dar si pentru cuibãritul piciorongului si a cârstelului de câmp. Urmãtoarele trei situri de protectie avifaunisticã urmãresc limitele existente ale siturilor de interes comunitar cu aceleasi denumiri. Astfel, situl Lacurile de jurul Mãscurei, cu o suprafatã de 1159,7 ha (se extinde si pe suprafata judetului Bacãu) este important pentru cuibãritul speciilor de pãsãri acvatice coloniale: piciorongul, stârcul de noapte, egreta micã. Situl Râul Bârlad, între Zorleni si Gura Gârbovãtului, cu o suprafatã de 2424,6 ha (se extinde si pe suprafata judetului Galati) este important pentru chirighitã cu obraji albi, pescãrelul albastru, dumbrãvencei. Situl Râul Prut, cu o suprafatã de 9030,2 ha (se extinde si pe suprafata judetului Iasi), este important pentru pasajul si iernarea populatiilor speciilor de pãsãri acvatice, având rol de coridor de migratie în special pentru acestea. Este, de asemenea, o zonã importantã pentru populatia cuibãritoare de pescãrel albastru, sfrâncioc rosiatic si sfrâncioc cu fruntea neagrã.

Dezbatere publicã pe tema propunerilor siturilor

Toate aceste propuneri de situri au fost subiectul unei dezbateri publice organizate de Agentia Pentru Protectia Mediului Vaslui, marti, 8 decembrie. Au participat reprezentanti ai primãriilor comunelor Muntenii de Jos, Bãcani, Tanacu, Berezeni, Iana, Albesti, Pogana, Gãgesti, Hoceni, Duda-Epureni si Dimitrie Cantemir. De asemenea, au luat parte si reprezentanti ai unor institutii precum Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor – Directia Biodiversitate, Directia Silvicã Vaslui, Directia pentru Agricultura Vaslui, Garda Nationalã de Mediu – Comisariatul Judetean Vaslui, Agentia pentru Plãti si Interventii Vaslui, Societatea Ornitologicã Românã – Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunãrii Tulcea. Primarii prezenti au cerut ca, pentru propunerile de extindere a siturilor, limitele acestora sã nu includã intravilanele localitãtilor si sã se tinã cont de posibilitatea de extindere a intravilanelor localitãtilor. Iar în ceea ce priveste siturile Râul Bârlad între Zorleni si Gura Gârbovãtului si Valea Elanului, s-a propus modificarea limitelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.