spot_img
13.3 C
Vaslui
10-oct.-2024
spot_img

Nicolae Viziteu si arta sa umoristicã. 50 de ani de activitate

- Advertisement -

EXPOZITIE… Foaierul Primãriei municipiului Vaslui gãzduieste, în perioada aceasta, expozitia personalã de graficã satiricã a vasluianului Nicolae Veziteu: NeVe „50 de ani de activitate”. Cu aceastã ocazia, a lansat si volumul de aforisme „În pana … umorului”, realizate de Nicolae Viziteu. Prin cugetãrile sale, graficianul îi îndeamnã pe cititori sã priveascã lumea prin ochii sãi, unde aspectele si mentalitãtile sociale sunt prezentate într-un mod comic, unic prin concept si continut. Doctorul Valeriu Lupu ne prezintã astãzi o cronicã de expozitie în cadrul cãreia explicã detalii importante, specifice graficii lui Nicolae Veziteu. Vã invitãm sã o cititi în rândurile urmãtoare: „Unul dintre cei mai constanti expozanti, cu ocazia Festivalului Umorului Constantin Tãnase Vaslui si a numeroaselor manifestãri culturale Vasluiene, Nicolae Viziteu, se prezintã si cu ocazia editiei actuale (a XXVIII -a), cu o nouã expozitie care numãrã nu mai putin de 62 de exponate sub formã de caricaturã, sub genericul Ne-Ve, la 50 de ani de activitate satirico-umoristicã. O privire de ansamblu asupra exponatelor sale, ne readuce în fata ochilor acelasi autor, cu aceeasi sensibilitate umoristicã pe care o cunoastem din totdeauna si care reuseste sã transforme faptul cotidian în subiect de haz, dar nu de necaz – cum ne-am astepta – ci de amuzament, bunã dispozitie si chiar râs sãnãtos, generat de comicul de situatie care strãbate ca un fie rosu întreaga creatie a protagonistului. Pentru cã, Nicolae Viziteu, în ciuda avatarurilor vârstei si, de ce nu, si a înclinatiilor sale mult prea lumesti uneori, vine cu talentul sãu întru ale caricaturii pentru a ne prezenta o lume în splendida sa diversitate, de la perceptia omului simplu, la ifosele „înaltei societãti pe care doar democratia româneascã a reusit sã o producã„, spune dr. Valeriu Lupu.

„Sursa inspiratiei sale rãmâne, ca de fiecare datã, faptul cotidian, din care extrage esenta si spiritul epocii în care trãieste, cu mentalitãtile sale, greu de înteles, dar si mai greu de schimbat. Nu stim care sunt momentele sale de gratie în care îsi concepe reprezentãrile sale caricaturale, dar sunt convins cã le savureazã si el atunci când le retuseazã, pentru cã si dispozitia sa este una diferitã. Dincolo de varietatea evenimentelor si arta cu care le surprinde, privitorul atent va observa câteva aspecte care îl definesc pe artistul Nicolae Viziteu. Prima remarcã ar fi aceea cã în centrul creatiei sale se aflã neapãrat omul, de fapt eroul fiecãrei situatii în care este surprins. Veti observa cã în linii mari fizionomia lui nu diferã foarte mult de la o caricaturã la alta. Acelasi nas proeminent care adulmecã în jur nestingherit, aceeasi gurã largã prin care, nu rareori se exprimã, protestând sau ingurgitând pretioasa licoare a lui Bachus, menitã parcã sã îi potoleascã nemultumirile, în sfârsit, aceeasi frunte îngustã si craniu mic, care ar putea explica manifestãrile limitate, chiar primitive si cel mai adesea, disproportionate în raport cu realitatea. A doua remarcã priveste dinamica personajelor, mereu într-o miscare extrem de vioaie, ceea ce amplificã semnificatia si mesajul caricaturii. Remarcabilã este si tusa simplã, prin linii subtiri, care semnificã fragilitatea personajelor. Acestea devin extrem de sugestive atunci când se coroboreazã si cu ambientul sau contextul în care personajul se manifestã. Oricum, postura în care se regãsesc personajele lui Nicolae Viziteu stârnesc zâmbetul si aduc buna dispozitie, mai ales atunci când se referã la cele prea multe metehne omenesti care se regãsesc la toate nivelele vietii noastre sociale. În fond artistul nu face altceva decât ceea ce spune vechea zicalã „de la lume adunate si-napoi la lume date”, spune dr. Valeriu Lupu.

„Nicolae Viziteu rãmâne un om al timpului sãu, bine ancorat în realitãtile cotidiene”

„A treia remarcã ar fi cã mesajul fiecãrei caricaturi este unul spre îndreptare, mai ales astãzi când si spiritualitatea, exprimatã prin credintã, a ajuns atât de departe încât este servitã la farfurie (dupã cum ne sugereazã artistul), ce pare un dejun de lucru, mai ales când si protagonistii folosesc cu ipocrizie jurãmântul crestinului – asa sã ne ajute Dumnezeu. În sprijinul celor afirmate mai sus este si faptul cã Nicolae Viziteu rãmâne un om al timpului sãu, bine ancorat în realitãtile cotidiene care, prin arta sa, surprinde si redã cu mãiestrie evenimentul contemporan în centrul cãruia se aflã omul, pe care îl îmbracã în haina subtilã a umorului, exprimându-l totusi într-o manierã satiricã, ambele orientate cãtre îndreptare, conform preceptului biblic „noi nu vrem capul pãcãtosului, ci îndreptarea lui”. El nu criticã si nu pune la stâlpul imfamiei decât rãzboiul, pentru cã celelalte aspecte sunt mult prea omenesti ca sã nu fie tratate cu întelegere si umor. Iatã de ce arta lui aduce buna dispozitie si stârneste zâmbetul privitorului, mai ales atunci când privitorul se întâmplã sã se regãseascã în ipostazele prezentate. La rândul nostru, subscriem cu toatã convingerea mesajului moralizator pe care totusi, fiecare caricaturã ni-l transmite prin pana mãiastrã a artistului care, nu întâmplãtor, dar enigmatic, semneazã NE-VE”, conchide Valeriu Lupu, doctor în stiinte medicale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.