In timp ce zeci de ieseni stau zilnic la coada la Casa de Sanatate, unii de la 5 dimineata, pentru a afla cit au de platit in contul asigurarilor si pentru a-si achita contributia, seful institutiei ii face „prosti” in fata. Unii stau si trei zile la rind la coada, fara a mai putea ajunge la singurul ghiseu de unde pot afla ce doresc. Seful CJAS Iasi pare sa traiasca pe alta lume. Iulian Serban spune ca pe cei ce stau la coada „nu ii duce capul”, caci ar putea plati pe internet. „Prostia se plateste, stai la coada”, adauga el. In realitate, oamenii vor sa afle cit au de platit, lucru care nu se poate afla decit de la ghiseul CJAS. Printre cei de la coada sint si oameni fara venituri, dar si persoane care presteaza activitati independente. Treziti-l la realitate pe acest picat din luna, domnilor de la PDL care l-ati pus pe Serban in functie!
Zeci de ieseni stau la cozi infernale inca de saptamina trecuta la Casa de Asigurari de Sanatate pentru a-si plati asigurarea trimestriala. Veniti din tot judetul, multi dintre ei inca de la primele ore ale diminetii, oamenii se pling de modalitatea de plata – un singur birou pentru evidenta asiguratilor – fiind nevoiti sa suporte frigul zile in sir pentru a redeveni asigurati.
„Azi e a treia zi”
„Pentru mine astazi e a treia zi. Am venit vineri, ieri si acum. Nu am reusit sa intru pina la ora 14 sa platesc. Eu nu am venituri si am vrut sa fac o asigurare trimestriala, ca daca ajung in spital e greu sa platesc sute de lei pentru fiecare zi de internare. Ca daca ajungi la Urgente te trateaza, dar dupa aia tot trebuie sa platesti, daca ramii in spital”, a explicat ieri o femeie.
„Majoritatea sintem aici fara venit si vrem sa ne facem asigurarea pe trei luni, ianuarie – martie. Dar nu reusesc sa ajung, eu am fost si ieri la coada. Nu stiu ce se intimpla, e putin personal care lucreaza pentru problema asta, dar noi totusi stam afara, in frig”, a intervenit o alta femeie ce se afla ieri in fata Casei de Asigurari de Sanatate.
„E normal sa stam la asa niste cozi? Cind mergi in spital, si asa te pune sa cumperi si fesile, macar asigurarea asta sa o avem. E proasta organizarea, in afara nu vezi asa niste cozi. Ieri am stat pina la 14 fara 10 minute si ne-a dat afara: un minut daca trece peste programul lor nici nu se uita la tine”, a spus revoltata o alta ieseanca.
Pe linga cei peste 30 de oameni aflati in afara institutei, in interiorul institutiei coada numara tot aproximativ 30 de persoane. „Te scoli la 4 jumatate ca sa ajungi aici la 5 jumatate sa intri pina la ora 14? E normal? Eu am venit azi a doua zi si, la 5 jumatate cind am ajuns, erau deja 25 de persoane la rind. Am stat afara pina la 8 jumatate, am zis ca trebuie sa vin de devreme pentru ca ieri nu am reusit sa platesc”, a precizat o femeie ce astepta sa intre la Biroul Evidenta Asigurati.
„Si eu am venit de la Prisacani, am fost si ieri, ieri erau doar doua persoane in birou, azi vad ca sint trei. Merge foarte greu”, a mai spus o femeie aflata la coada in interiorul institutiei.
Iulian Serban: „Prostia se plateste”
Desi coada se formase aproape pina in strada, seful Casei, dr. Iulian Serban, a replicat calm ca „daca nu te duce capul, stai acasa” si ca „prostia se plateste”. Acesta sustine ca sint si alte modalitati de plata, dar ca oamenii se incapatineaza sa stea la coada ca pe vremea comunismului. „Pot plati prin banca, prin card, prin Internet Banking, online, de acasa, pot plati printr-o firma de consultanta, au optiuni. Noi avem un cont cunoscut de orice banca si in contul acela se pot depune banii foarte usor. Dar, daca nu te duce capul, stai acasa! Prostia se plateste: stai la coada. E simplu, din punct de vedere legal nu ai voie ca institutie sa ai mai mult de o casierie, aici nu e banca”, a declarat dr. Iulian Serban, seful Casei.
Problema pe care Iulian Serban nu pare sa o stie, desi e sef al acestei institutii, este ca oamenii nu stateau la rind ca sa plateasca, la usa casieriei nefiind, de altfel, coada. Oamenii stateau la rind pentru a afla suma pe care trebuie sa o plateasca pentru a deveni asigurati, fie ca e vorba de persaoane fara venituri sau de persoane cu venituri din activitati liberale. Intrebat despre suma pe care un iesean trebuie sa o plateasca pentru o asigurare trimestriala, dr. Serban a recunoscut ca aceasta nu e una clara, precizind ca aceasta poate sa difere totusi de la caz la caz. „Daca persoana nu a fost asigurata niciodata, atunci trebuie sa plateasca suma minima de 280 de lei pentru un trimestru. Daca a fost asigurata si nu a mai platit, atunci va trebui sa achite suma de 280 de lei plus suma restanta cu dobinda si penalitati. Fiecare are situatia lui, unii nu au platit din urma, altii nu vor sa plateasca. Aici esti asigurat, daca platesti, iar acum e foarte simplu de verificat in sistemul informatic pe baza CNP-ului daca figurezi ca asigurat sau nu”, a mai spus dr. Iulian Serban.
Seful CJAS vorbeste de justitie sociala, nu de cozi
Iesenii trebuie, asadar, sa stie ce suma datoreaza Casei inainte de a plati, in functie de caz. Asa ca, indiferent de ceea ce spune despre internet seful CJAS Iasi, oamenii sint nevoiti sa stea la coada tocmai pentru a afla cit au de platit, fie ca sint persoane cu activitati independente sau oameni fara venit.
Directorul Casei considera, pe de alta parte, ca multi dintre cei care figureaza acum neasigurati sint foste persoane asistate social si care au pierdut acest statut in urma anchetelor desfasurate anul trecut. „O parte s-au trezit, in urma anchetelor, neasigurati medical si, asa cum ani de zile au beneficiat de bani nemeritati, acum trebuie sa plateasca. Guvernul incearca sa ii ajute pe cei cinstiti. Deci unii au pierdut ajutorul social si totusi au bani sa plateasca acum asigurarea. De unde? Nu cumva oamenii astia nu aveau nevoie de ajutor atunci?”, a mentionat seful Casei.
Foste persoane asistate social sau nu, cei peste 60 de ieseni care asteptau ieri de ore in sir, ca si in zilele din urma, sa isi plateasca asigurarea au fost nevoite sa indure frigul si sa se inarmeze cu rabdare, pentru a-si onora contributia la Casa de Asigurari de Sanatate.