Un bărbat de 40 de ani, din Vârteşcoiu, trăieşte de aproape doi ani fără un picior şi nici măcar nu ştie din cauza cui a rămas nenorocit pe viaţă. Pe 9 noiembrie 2008, bărbatul şi cumnatul său au fost loviţi de o maşină, a cărui şofer nu a fost identificat nici până astăzi. Dosarul este încă deschis, dar cazul are puţine şanse să mai fie rezolvat. Acum, bărbatul trăieşte dintr-o pensie de handicap şi nu se poate deplasa decât cu ajutorul cârjelor.
Un bărbat de 40 de ani, din comuna Vârteşcoiu, va purta toată viaţa semnele unui accident rutier, al cărui autor nu a fost identificat nici până acum. De la 38 de ani şi până la sfârşitul vieţii, Toader Bacalu este condamnat să trăiască fără un picior, amputat în urma unui accident ru-tier, produs în luna noiembrie a anului 2008. De atunci, cel care l-a nenorocit nu a venit niciodată la poarta lui să-l întrebe dacă are nevoie de ceva sau dacă fetiţa lui are ce mânca, în condiţiile în care tatăl ei nu mai poate merge la muncă. Cel mai rău este faptul că nici măcar nu ştie cine l-a nenoro-cit. Nici măcar poliţiştii nu au aflat…Nenorocirea s-a petrecut în seara zilei de 9 noiembrie, în jurul orei 19.00, în apropiere de localitatea Boţârlău. Toader Bacalu, împreună cu soţia şi cumnaţii, se întorceau acasă dintr-o vizită făcută la câteva rude de la Brăila. Pentru că maşina rămăsese fără carburant, el şi cumnatul său au coborât să pună în rezervor benzina pe care o aveau într-un bidon. În acea clipă, au fost loviţi de o maşină. Nu au apucat să vadă sau să audă ceva. „Cumnatul meu a oprit maşina în afara părţii carosabile şi ne chinuiam să punem benzina pe care o aveam în sticlă. Nu am auzit şi nu am văzut nimic. M-am trezit aruncat cât colo şi atât. Nu am văzut maşina, şoferul şi nici măcar lumina de la faruri. Nici soţia nu a văzut nimic pentru că plecase de lângă maşină. Era întuneric şi nu ne-am putut da seama ce s-a întâmplat. Cert este că nu ştiu cine m-a lovit nici în ziua de astăzi, iar probele rămase la faţa locului au fost insuficiente pentru ca autorul să poată fi identificat. După accident, am ajuns la spital la Focşani. Era duminică şi mi-au spus că marţi mă operează. Apoi au amânat pentru vineri, dar miercuri m-au trimis la Bucureşti, la Spitalul Floreasca, şi aici mi-a fost amputat piciorul drept pentru că nu mai aveau ce face“, a povestit Toader Bacalu.
Ciudat este faptul că medicii de la Secţia Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă nu l-au trimis mai repede la Bucureşti, ci l-au ţinut aici câteva zile, deşi ştiau că intervenţia chirurgicală la care trebuia supus bărbatul era peste puterile lor şi dotarea unităţii. L-au trimis la Bucureşti în ultima fază, când piciorul deja începuse să facă cangrenă.
După o săptămână, s-a întors acasă. Dar nu aşa cum plecase, ci fără un picior.
Nu poate purta proteză…
Toader Bacalu are probleme şi cu piciorul intact, tot în urma accidentului. Nu poate merge foarte mult cu el. Proteza pe care a intenţionat să o pună în locul piciorului pe care nu-l mai are, nu este suportată de celălalt membru, care îi face necazuri. De aproape doi ani, bărbatul nu poate ieşi decât în curte şi se deplasează cu ajutorul a două cârje. „Am primit o proteză, dar nu o pot purta din cauza celuilalt picior, care mă doare foarte tare. Nu pot să merg prea mult, pentru că îmi creează probleme. Iau tratament şi nu am mai fost la alte spitale pentru investigaţii suplimentare, pentru că nu-mi permit. Este greu, dar uneori îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu am murit. Speranţe ca autorul să mai fie găsit nu mai am“, a mai spus Toader Bacalu.
Credit pentru casă
Înainte de accident, bărbatul muncea la o societate, iar din banii pe care îi câştiga reuşea să se descurce cu familia. Bărbatul a făcut şi un credit, iar din banii pe care i-a luat de la bancă şi-a ridicat câteva camere, în care să stea cu soţia şi fetiţa de câţiva anişori. Nu a mai apucat să o termine, pentru că nenorocirea s-a abătut peste el. A rămas şi cu creditul, la care trebuie să mai plătească încă trei ani şi cu casa neterminată. Bărbatul primeşte acum o pensie de handicap de gradul I, care este de 290 lei. Din aceşti bani, 250 de lei îi dă lunar la bancă şi îi mai rămân 40 de lei, o sumă cu care nu poţi face nimic. Soţia este cea care îl îngrijeşte şi primeşte pentru asta 400 şi ceva de lei. Cu aceşti bani, cei trei membri ai familiei trebuie să se descurce o lună.
Singurul ajutor pe care l-a mai primit familia a venit din partea primăriei din comună. În rest, persoana care a fugit mişeleşte de la locul faptei, fără să se gândească vreo clipă că poate a omorât pe cineva, nu s-a gândit niciodată, în cei doi ani, să caute victimele accidentului.
Cine este fugarul?
Accidentele cu autori necunoscuţi pot fi rezolvate în câteva ore, zile, ani sau niciodată. Uneori, oamenii legii muncesc pe brânci, aşa cum este şi în cazul de faţă. În ultimii doi ani, poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere s-au confruntat cu mai multe astfel de cazuri, însă autorii au fost prinşi la scurt timp. Cel care l-a nenorocit pe Toader Bacalu nu a putut fi identificat, deşi poliţiştii au făcut tot ce se putea face.
Accidentele cu autori necunoscuţi, respectiv cele provocate de şoferii care fug de la locul faptei, fără a opri, fără a acorda victimelor primul ajutor, fără să meargă la poliţie, consumă foarte multe resurse. În momentul în care la dispecerat se anunţă un astfel de incident, toţi poliţiştii sunt mobilizaţi pentru prinderea autorului. Oamenii legii fac dispozitive, care încep de la punctele cele mai îndepărtate de locul faptei. Toate maşinile sunt trase pe dreapta şi sunt verificate. Chiar şi aşa, autorul accidentului relatat de noi nu a fost prins. „Dosarul se află în lucru şi acum. Tot ce ştim este că cele două persoane au fost lovite de o Dacia de culoare albă. La faţa locului am găsit doar o parte din bară şi o bucată de far. Nu ştim ce tip de Dacia era, număr de înmatriculare, nimic şi atunci este foarte greu. Am verificat până acum peste 3.000 de maşini, dar nu am reuşit să-l identificăm pe autor“, a declarat comisarul şef Alexandru Cara, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere. Fapta se prescrie după cinci ani.
Identificare în 48 de ore
În anul 2009, poliţiştii de la Serviciul Poliţiei Rutiere au avut de cercetat 16 accidente grave cu autori necunoscuţi. Toţi cei 16 şoferi au fost identificaţi după comiterea faptelor şi au fost traşi la răspundere.
Accidentele cu fugă de la locul faptei sunt considerate cu autori necunoscuţi atunci când poliţia nu identifică autorul. La aceste accidente, cercetarea este mult mai complexă decât la un accident obişnuit, iar termenul de identificare a autorului este de 48 de ore, ulterior fiind destul de greu ca acesta să mai fie identificat. În astfel de situaţii, ajutorul oamenilor este foarte important.
Cine despăgubeşte
Victimele unor astfel de accidente pot fi despăgubite. Dar eforturile pe care oamenii trebuie să le facă pentru a primi despăgubiri sunt imense şi mulţi dintre cei care se află în astfel de situaţii nu-şi permit să facă toate demersurile necesare. Bărbatul, a cărui situaţie a fost prezentată de noi, ar putea primi despăgubiri de la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii. În situaţia în care, în urma unui accident rutier, autorul acestuia părăseşte locul faptei şi rămâne neidentificat, sau în cazul în care făptaşul nu posedă asigurare RCA valabilă, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii despăgubeşte victimele acestor accidente, care se pot solda cu avarierea ori distrugerea de bunuri sau cu vătămări corporale şi/sau decese. Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii se constituie din contribuţiile asiguratorilor RCA, iar sumele astfel colectate sunt folosite pentru acordarea de despăgubiri. Pentru a fi despăgubită, victima unui accident de circulaţie trebuie să îndeplinească şi o serie de condiţii.
monitorulvn.ro