GREVĂ… Poștașii se pregătesc de grevă. Astfel, conform comunicatului emis de către Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, greva va avea loc pe 15 mai, începând cu ora 10.00, în Piața Victoriei, și sunt așteptați să participe peste 2.500 de sindicaliști. Nemulțumirile poștașilor sunt legate, în special, de cuantumul salariilor dar și de refuzul directorului general al Poștei Române de a discuta despre eventuale creșteri salariale. De asemenea, nemulțumirile sindicaliștilor din Poșta Română sunt legate și de faptul că cei din conducerea societății încearcă eliminarea contractului colectiv de muncă, contract care, în opinia lor, protejează locurile de muncă și drepturile salariaților.
Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, începe și sezonul protestelor. Primii care sparg gheața sunt sindicalișii din Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România. Astfel, pe 15 mai, începând cu ora 10.00, în Piața Victoriei sunt așteptați peste 2.500 de protestatari. Nemulțumirile sindicaliștilor pornesc de la starea avansată de sărăcie a salariaților Poștei Române. Astfel, pentru 17.000 dintre angajați, ceea ce reprezintă aproximativ 80% din întregul personal, salariul net lunar este sub 1.700 de lei. De asemenea, nemulțumirile sunt legate și de faptul că directorul general al Poștei refuză categoric orice discuție sau negociere legată de creșteri salariale, în ciuda creșterilor constante la combustibili, energie sau alimente. O altă nemulțumire a sindicaliștilor este legată de faptul că introducerea sistemelor automate va duce la reducerea numărului de personal, pe toate categoriile, fie că vorbim de factori poștali, diriginți de poștă, oficiante, mai ales că nu s-au pus în discuție, până acum, noi linii de afaceri care să aducă bani suplimentari la bugetul Poștei Române. O altă nemulțumire este legată de faptul că cei aflați acum la conducerea societății au încercat să elimine contractul colectiv de muncă. În opinia sindicaliștilor, acest contract protejează locurile de muncă și drepturile salariaților. „Această inițiativă este cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de conducere împotriva salariaților. Dintre aceștia, cele mai importante ținte sunt: stabilirea unilaterală a normelor de muncă, aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea sindicatului, eliminarea salariilor compensatorii la concediere, minima protecție pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă. De asemenea, vorbim aici și de eliminarea sporurilor de continuitate, cumul de funcții sau program fracționat, de dorința de transformare a sindicatului dintr-un partener de dialog social, în curea de transmisie pentru mesajele managementului”, spun sindicaliștii.
Acuzații grave aduse directorului general al Poștei Române
Protestatarii vorbesc și de manipularea salariaților prin tactica pe care directorul general o folosește frecvent, indicând sindicatul ca principal vinovat pentru nivelul redus al salariilor din operativ, pentru lipsa condițiilor de muncă, pentru contracte și de performanță economică a companiei. „Deși nu a fost lansată nicio linie nouă de bussines care să ofere vreo speranță angajaților, nu există nicio idee nouă pentru dezvoltarea Poștei Române sau toate pozițiile de decizie din companie sunt controlate de consilieri și de apropiații directorului general, sindicaliștii sunt cei vinovați. Prin Momorandumul privind strategia de dezvoltare a Poștei Ronâne, promovat de actualul management, conducerea actuală dorește să îndrepte compania spre restrângerea numărului de puncte lucru cu prezență umană și automatizarea acestora, ceea ce va conduce la diminuarea drastică a numărului de personal din rândul celor cu foarte mici șanse de reintegrare profesională în alte domenii. Din document se poate observa că miza adevărată este personalul TESA sau nu este doar personalul TESA, ci miza este reducerea de personal în detrimentul diversificării de produse și servicii”, mai spun sindicaliștii.
Vai, ce muncesc poștașii! La Lipovăț distribuie corespondenta unul de la ajutor social zis Gogonel (scrisori, facturi și alte documente oficiale). Poștașii au alte afaceri ( pamanturi in arenda, animale).O fi legal?