spot_img
spot_img
4.4 C
Vaslui
22-ian.-2025

Nelu Tătaru: „mafia din Sănătate există pentru că legislația permite, încă mergem pe populism”

- Advertisement -
Nelu Tătaru

PLANURI… Prezent, marți seara, la emisiunea „Legile Puterii” de la Realitatea Plus, Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a vorbit despre necesitatea unei reforme în sistemul medical românesc. Fostul ministru al Sănătății a avansat și un termen limită: un an și jumătate pentru o nouă lege a Sănătății, care să nu mai permită politicului imixtiuni în acest domeniu.

Chirurgul vasluian spune că dacă se vrea să se facă o reformă adevărată în Sănătate, anul acesta este momentul oportun. ” Modificarea legislației se impune în acest moment. Dar dincolo de legislație rămâne partea umană, am întâlnit colegi nedreptățiți, cum am întâlnit și  oameni care au ajuns pe anumite căi în anumite posturi. Cel mai strigător la cer este că sunt în posturi-cheie, care controlează sănătatea românului. Încă înainte de scrutinul electoral din toamnă îmi întrebam niște colegi, în vâltoarea lui noiembrie, cu 10.000 de cazuri pe zi, cu 1.300 de pacienți în Terapie intensivă, dacă, după acest tumult electoral, vom avea capacitatea să facem o reformă într-un an și jumătate, cât de nepopulară ar fi ea, pentru a putea demonstra în următorii doi ani și jumătate, până la scrutinul din 2024, că am ales varianta corectă, chiar dacă a fost un pic mai drastică. Acum, când am ajuns în Parlament, președinte al Comisiei de sănătate, am pus aceeași întrebare. Răspunsurile nu au fost foarte convingătoare. Încă obișnuim să mergem pe populism, să ajustăm niște legi pentru a cîștiga pe moment. Nu cred că aceasta este soluția. În condițiile în care, într-adevăr, ne asumăm o reformă, o putem face și într-un an și jumătate. În condițiile în care nu ne asumăm, vor trece multe legislaturi ca să putem vedea ceva nou.”

„Politicul nu trebuie să se mai urce pe sănătate și învățământ”

Potrivit fostului ministru, legea Sănătății este una mamut, cu peste 2000 de amendamente. Problemele și mafia din Sănătate există încă „pentru că legislatia permite. Avem o lege a sănătății care are peste 2.000 de amendamente în aproape 15 ani. Fiecare a făcut un amendament într-o perioadă în care-i convenea. Avem o lege-mamut care nu mai corespunde astăzi și care permite. Inițiativa pe care o pregătisem când mai eram la minister, punea în transparență o reorganizare a DSP. Am văzut în pandemie cât au făcut față, unde nu am avut DSP, am avut acele tragedii și acele focare. Legislația permite, de aici plecăm. În măsura în care vom putea avea acele pârghii, nu doar legislative și organizaționale, instituționale, precum și structurale la nivelul fiecărui județ, atunci putem să ne gândim și la un alt sistem. Ca performanță (…), în acest moment, un medic care muncește e plătit la fel ca unul care muncește mai puțin. Nu-i normal ca cel care are 500 de operații pe an să fie plătit la fel ca unul cu 20. Când se va plăti după performanță, vom vedea că și mentalitatea în sistemul medical românesc se schimbă. Dacă nici acum, când am trecut prin acest an greu, nu avem acel declic de a schimba, cred că vor trece zeci de ani ca să putem avea un sistem de sănătate de calitate”, a mai spus Nelu Tătaru.

Și-a reluat activitatea în spitalul din Huși

Odată scăpat de presiunea de a conduce un minister atât de important precum cel al Sănătății, dr. Nelu Tătaru și-a făcut timp pentru a se dedica din nou activității din spital. Luni, marți, miercuri și joi, deputatul PNL de Vaslui este la Parlament, ocupat cu lucrările de la comisia pe care o conduce, însă la sfârșitul săptămânii se întoarce la Huși, pentru a opera pacienți. „Da, joi seara am programate consultațiile, vineri am programate intervențiile chirurgicale pentru a avea timp să-mi urmăresc pacienții postoperator până luni dimineața, când plec spre București. Mi-am reluat și gărzile. Chiar dacă am fost ales de oameni deputat, eu cred că trebuie să rămân conectat și la viața de spital, la pacienți, la sistem, pentru că altfel ajungi să vorbești aiureli și degeaba despre sistemul medical. Și cât timp am fost secretar de stat am continuat să operez. Am întrerupt doar cât am fost ministru pentru că mi-a fost practic imposibil să mai ajung la Huși, la pacienți”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Domnule Ministru, mafia e mult mai mare decat ati descris aici. Eu as incepe discutia cu spagile care se cer pentru a ocupa un post in spital. Sotia mea e medic ATI. A terminat printre primii pe tara, a promovat examenul la nivel european cu note foarte mari, fapt care valideaza competenta ei pentru orice spital din minunata Europa. Desi inca este un context de pandemie, nu a avut loc in nici un spital din Iasi, Vaslui sau oricare alt oras din jurul Iasi-ului, pentru ca nici ea si nici eu nu suntem copii de doctori sau de politicieni. Noi suntem oameni simpli care au muncit si au invatat foarte mult!
    Am incercat si in sistemul medical privat, dar si acela este capusat si influentat de aceeasi oameni din spitalele de stat.
    Va spun sincer, Domnule Tataru, ca noi nu avem o solutie decat sa plecam.
    Pentru presa: imi este scarba de presa, pentru ca peste tot vad sintagma: „nu avem medici”, „ne pleaca medicii”, etc… dar inca n-am vazut pe nimeni in presa (ziar, tv, youtube, facebook, etc…) sa vina si sa vorbeasca despre zecile de mii de euro care se cer spaga unui medic tanar specialist, pentru a ocupa un post in spital, desi cifrele sunt cunoscute de orice rezident de anul 1, informatia nu face parte din „Cutia cu secrete de la Vatican”.
    Eu personal pot intelege cam toate mizeriile care se intampla in tara asta, dar sa vad spitale care nu au personal ATI si chiar si asa, sa se pretinda spagi cat un apartament ca sa ocupi un post, depaseste puterea mea de intelegere. Oamenii mor in spitale din cauza incompetentei sau insuficientei personalului, iar cei tineri care vin cu alta mentalitate, alta energie, cu experienta dobandita din strainatate, nu au nici o sansa.
    It is what it is ….

  2. Pai sunteți un exemplu în aceasta privința, aveți farmacie , ați fost și ministru, și doctor, trimiteți pp și pacienții la propria Marmație
    Mafia exista pt ca asta sunteți,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.