Subprefectul Puicã este supãrat pe primari
SUPÃRARE În cadrul sedintei de lucru de ieri, vineri, 31 august, a Consiliului Judetean, în care au participat toti primarii din judet, subprefectul Andrei Puicã i-a certat pe alesii locali. Practic, cea mai mare parte dintre primãrii nu au fãcut încã plãtile aferente cheltuielilor cu organizarea si desfãsurarea alegerilor locale, cu toate cã termenul a expirat de la jumãtatea lunii august. Andrei Puicã i-a amenintat pe primari cã, în cazul în care nu vor face respectivele plãti, în maxim douã sãptãmâni le va bloca conturile primãriilor si nu vor primi nici bani la rectificarea bugetarã urmãtoare.
Conform legii, în termen de 60 de zile de la anuntarea, în Monitorul Oficial, a rezultatelor alegerilor locale, primãriile trebuiau sã achite costul desfãsurãrii scrutinului, achitat initial de la bugetul central, prin intermediul prefecturilor. Desi, de la data de 14 iunie, data publicãrii în MO, au trecut 75 de zile, doar 42 de primãrii, din totalul de 86, s-au achitat de aceste obligatii. Nu conteazã cã cea mai mare parte a primãriilor nu au bani în conturi nici mãcar pentru cheltuielile curente, nici faptul cã, între timp, a mai intervenit si un referendum, care a presupus cheltuieli suplimentare! Andrei Puicã, subprefectul judetului Vaslui, vrea neapãrat, în numele guvernului, banii respectivi. Este vorba de o sumã de aproape 6 miliarde lei, costul buletinelor de vot si a altor materiale, asta pe lângã faptul cã restul cheltuielilor, inclusiv cu indemnizatiile membrilor birourilor electorale locale, au fost plãtite tot din bugetele primãriilor. În acest ultim caz, sumele cu care deja au fost pãgubite bugetele locale sunt între 150 si 500 milioane de lei, în mediul rural, si chiar de ordinul miliardelor de lei în cazul municipiilor, în functie de numãrul de sectii de votare din aria de competentã.
Subprefectul vrea banii!
„Conform legii, costul alegerilor locale cade în sarcina primãriilor, guvernul României suportând în avans unele cheltuieli. Au trecut cele 60 de zile în care trebuia sã returnati banii respectiv, si mai bine de jumãtate din dvs. nu ati fãcut acest lucru. Legea spune cã, în cazul în care nu se dau banii, se sisteazã orice plãti de la bugetul de stat cãtre comunele respective, inclusiv a banilor alocati la rectificarea bugetarã din sumelor defalcate din TVA sau pentru plata unor arierate. În caz extrem se poate ajunge chiar si la blocarea conturilor autoritãtilor publice locale care nu se achitã de obligatii!”, a amenintat subprefectul Puicã. A fost dat chiar si un ultimatum: plata respectivelor cheltuieli cu organizarea alegerilor locale sã fie fãcutã cel mai târziu pânã pe 14 septembrie, altfel vor fi suportate consecinte. „Ce-o sã fac? O sã vãd de unde mai tai din cheltuieli si o sã facem plata. Conturile primãriei sunt aproape goale, se apropie si iarna, cu cheltuielile specifice, si tare mi-e teamã cã la urmãtoarea rectificare bugetarã voi primi de la guvern mai putini bani decât voi plãti pentru alegerile locale! Asta e, trebuie sã ne conformãm, chiar dacã nu avem bani sã mai punem ceva piatrã pe drumuri, cã acusi încep ploile!”, era de pãrere un primar.